Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina valmis "kehittämään ystävällisiä suhteita" Talebaniin – Analyytikot: Taleban jatkaa Al-Qaidan tukemista, mutta tekee sen aiempaa peitellymmin

Suomi ja kymmenet muut valtiot julkistivat maanantaina yhteisen vetoomuksen , jonka mukaan Afganistanin uusien vallanpitäjien tulisi sallia ulkomaalaisten sekä pois pyrkivien afganistanilaisten lähtö maasta. Muun muassa Saksa ja Ranska kertoivat järjestäneensä omia evakuointioperaatioita. Toisten maiden, kuten Suomen ja Ruotsin, lähetystöjen väki taas oli saanut kuljetuksen järjestymään amerikkalaisissa koneissa.

Kaupalliset lennot Afganistaniin loppuivat maanantaihin mennessä kokonaan, eikä maan ilmatilaa katsottu enää turvalliseksi matkustajakoneiden ylilennoille.

Länsimaista poiketen muun muassa Kiinan ja Venäjä ilmoittivat maanantaina aikovansa jatkaa suurlähetystöjensä toimintaa Kabulissa.

– Kiina kunnioittaa Afganistanin kansan oikeutta määrittää itsenäisesti omasta kohtalostaan ja on valmis jatkamaan ystävällisten suhteiden kehittämistä Afganistanin kanssa, totesi ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying AFP:n mukaan.

Talebanien edustajat kävivät viime kuussa Kiinassa tyynnyttelemässä pelkoja, joiden mukaan ääri-islamilainen liike voisi ryhtyä tukemaan uskoveljiään uiguureja Kiinan Xinjiangissa. Kiinalla ja Afganistanilla on lyhyt yhteinen maaraja.

Venäjä katsoo tuloksia, ennen kuin tunnustaa uuden hallinnon

Venäjä ulkoministeriö kertoi suurlähettiläänsä Dmitri Zhirnovin tapaavan Talebanin edustajan tiistaina keskustellakseen lähetystön turvallisuudesta. Venäjän television haastattelussa Zhirnov tosin kertoi talebanien jo vartioivan suurlähetystöä ja pitävän muutenkin yllä järjestystä kaupungissa. Jopa tyttöjen koulut olivat hänen mukaansa auki.

Ulkoministeriön tiedottajan Zamir Kabulovin mukaan Venäjä ei kiirehdi tunnustamaan Afganistanin uutta hallintoa.

– Katsomme lähitulevaisuudessa huolellisesti, kuinka vastuullisesti he hallitsevat maata, ja teemme tarvittavat johtopäätökset tulosten perusteella, Kabulov sanoi AFP:n mukaan.

Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Armin Laschet luonnehti Afganistan-operaatiota Naton suurimmaksi epäonnistumiseksi sotilasliiton historiassa.

Analyytikot: Taleban jatkaa Al-Qaidan tukea, mutta peitellymmin

Afganistanin haltuunsa ottanut äärijärjestö Taleban tukee terroristijärjestö al-Qaidaa jatkossakin, mutta tekee sen peitellymmin kuin viimeksi maata hallitessaan ennen vuotta 2001. Näin arvioivat analyytikot uutistoimisto AFP:lle.

Talebanin avoin tuki Yhdysvaltain World Trade Centerin terroristi-iskut tehneelle al-Qaidalle oli syynä Yhdysvaltain hyökkäykseen maahan vuonna 2001 ja talebanien syrjäyttämiseen vallasta. Taleban antoi al-Qaidan pitää harjoitusleirejä maassansa ja kutsui järjestön silloista johtajaa Osama Bin Ladenia vieraakseen.

– Jos Taleban vuonna 2021 eroaa vuoden 2001 versiostaan, eroavaisuus johtuu siitä, etteivät he halua toistaa sitä strategista virhettä, joka oli heidän antamansa sokea tuki al-Qaidalle, arvioi jihadismin tutkija Jean-Pierre Filiu.

Filiu arvelee, että Taleban tarjoaa Afganistanista turvapaikan surmansa saaneen Osama Bin Ladenin manttelinperijälle Ayman al-Zawahirille ja muille al-Qaidan johtohahmoille.

Järjestöjen väliset siteet ovat asiantuntijoiden mukaan yhä vahvat. Nykyisen Talebanin kahden johtohahmon Sirajuddin Haqqanin ja Mullar Yaqoobin isät olivat molemmat Bin Ladenin liittolaisia, ja kun Talebanin johtaja Haibatullah Akhundzada nousi asemaansa, al-Qaidan Zawahiri ylisti tätä lämpimästi "uskovaisten emiiriksi".

"Uskomme al-Qaidan johtajien olevan yhä Talebanin suojeluksessa"

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella neuvotellussa sopimuksessa Taleban lupasi estää jihadistiryhmiä käyttämästä Afganistania tukikohtanaan. Silloinen ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Talebanin sanoutuneen irti al-Qaidasta.

Entisen Pentagonin virkamiehen ja analyytikon Michael Rubinin mukaan Taleban ei kuitenkaan koskaan rehellisesti aikonut leikata siteitään al-Qaidaan, sillä järjestöjä yhdistävät monasti sukulaisuussuhteet.

– Tässä ei ole kyse kahdesta poliittisesta tai sotilaallisesta ryhmästä jotka katkaisisivat siteensä, vaan kyse on veljistä joiden pitäisi katkoa suhteensa veljiin tai serkkuihinsa, Rubin kertoo AFP:lle.

– Uskomme al-Qaidan ylimpien johtajien olevan yhä Talebanin suojeluksessa, arvioi YK:n jihadistiryhmien valvonnasta vastaava asiantuntija Edmund Fitton-Brown puolestaan uutiskanava NBC:lle helmikuussa.

Al-Qaidan toiminta on aiempaa rajoitetumpaa Afganistanissa, arvelee AFP:lle turvallisuusasiantuntija Aymenn Jawad Al-Tamimi.

– Siitä tulee aiempaa peitellympää. (Al-Qaidan) läsnäolo ei ole yhtä avointa. En usko, että heidän annetaan perustaa koulutusleirejä, jotka voitaisiin havaita ulkopuolelta ja siten valita pommituksen kohteiksi, Tamini arvioi.

Kohtaako Taleban oman Isis-kapinaliikkeensä?

Tamini pitää mahdollisena sitä, että Taleban toimii hieman Iranin johdon epäillyllä tavalla, eli pitää al-Qaidan johtohahmoja jonkin tason kotiarestissa mutta sallii näiden viestinnän.

Iran on kiistänyt syytökset siitä, että se varjelisi al-Qaidan johtajia. Tähän on suhtauduttu epäilevästi, sillä vuonna 2020 paljastui, että Israelin salainen palvelu ilmeisesti tappoi al-Qaidan kakkosmiehen Abdullah Ahmed Abdullahin Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Afganistanin johtoon nousevalla Talebanilla voi olla edessään myös oma kapinaliikkeensä paikallista äärijärjestö Isisin siipeä vastaan, arvelee Jean-Pierre Filiu.

Vuonna 2014 perustettu ryhmä koostuu Talebanin jättäneistä jäsenistä jotka vannoivat uskollisuutta Isisille. Talebanin näkökulmasta luopioista koostuvan järjestön murskaaminen voi olla keino kiillottaa Afganistanin uusien johtajien kilpeä kansainvälisessä julkisuudessa, Filiu arvioi.

Afganistanilainen sotilaskone putosi maahan Uzbekistanissa

Afganistanilainen sotilaslentokone on pudonnut maahan naapurimaa Uzbekistanissa, jonka puolustusministeriö vahvistaa asian. Ministeriön mukaan lentokone ylitti laittomasti rajan, ja tapahtunutta tutkitaan.

– Sotilaslentokone ylitti laittomasti Uzbekistanin rajan. Asian tutkinta on käynnissä, kertoi ministeriön tiedottaja Bakhrom Zulhikarov AFP:lle.

Putoamisen syy on epäselvä. Paikallisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan lentokone putosi Uzbekistanin eteläisellä Surxondaryon alueella, jolla on yhteistä rajaa Afganistanin kanssa.

Alueella työskentelevä lääkäri Bekpulat Okbojev kertoi AFP:lle, että hänen sairaalaansa oli tuotu sunnuntai-iltana kaksi potilasta, jotka olivat pukeutuneet Afganistanin armeijan univormuihin. Toisella kerrottiin olleen laskuvarjo.

Uzbekistan kertoi sunnuntaina, että sen puolelle saapui aiemmin 84 afganistanilaista sotilasta, jotka otettiin kiinni ja majoitettiin tilapäisesti. Maa kertoo neuvottelevansa sotilaiden palauttamisesta Afganistaniin.

Afganistanin hallituksen romahdusta äärijärjestö Talebanin vallatessa maata tarkkaillaan erityisesti naapurimaissa. Iranin, Pakistanin ja Uzbekistanin ohella Afganistanin rajanaapureita ovat Turkmenistan ja Tadzhikistan.

Kymmenet afganistanilaiset sotilaskoneet lensivät Uzbekistaniin viikonloppuna

Afganistanin pohjoinen rajanaapuri Uzbekistan kertoo pakottaneensa viikonlopun aikana yli 40 afganistanilaista rajan laittomasti ylittänyttä lentokonetta ja helikopteria laskeutumaan. Rajan ylitti viime päivinä kaikkiaan 22 sotilaslentokonetta ja 24 sotilashelikopteria. Ilma-alusten kyydissä oli kaikkiaan 585 Afganistanin armeijan sotilasta.

Uzbekistanin mukaan afganistanilaisalukset pakotettiin laskeutumaan Termezin lentokentälle maan eteläosissa lauantaina ja sunnuntaina.

Luvuissa on mukana myös aiemmin maanantaina Uzbekistanin julkisuuteen kertoma afganistanilainen sotilaslentokone, joka putosi maahan eteläisessä Uzbekistanissa.

Lentokoneen putoamisen syyksi kerrottiin yhteentörmäys sitä saattamassa olleen uzbekistanilaiskoneen kanssa. Viranomaisten mukaan lisäksi 158 sotilasta ja siviiliä on ylittänyt maateitse rajan Afganistanista Uzbekistaniin laittomasti.

Afganistanin naapurimaista myös Tadzhikistan kertoo päästäneensä yli sata afganistanilaista asevoimien jäsentä laskeutumaan sen eteläiselle Bohtarin lentoasemalle. Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan sotilaat saapuivat kolmella eri lentokoneella.

Iranin mukaan USA:n tappion pitäisi merkitä rauhaa Afganistanille

Iranin uuden presidentin Ebrahim Raisin mukaan Yhdysvaltain kärsimän "sotilaallisen tappion" ja vetäytymisen pitäisi merkitä mahdollisuutta pysyvään rauhaan Afganistanissa.

Iran on Afganistanin rajanaapuri, ja maassa on paljon afgaanipakolaisia. Yhdysvaltain arkkivihollinen Iran edustaa islamin shiialaista pääsuuntausta, kun taas Afganistanissa vallan ottaneet talebanit ovat sunnimuslimeja.

Republikaanit arvostelleet Bidenia Afganistanin tilanteesta

Yhdysvaltain kongressin republikaanit ovat arvostelleet jyrkästi maan presidenttiä Joe Bideniä Afganistanin tilanteesta. Aasian maa on luisunut nopeasti Talebanin hallintaan sen jälkeen, kun demokraattipuolueen Biden aloitti Yhdysvaltain sotilaiden vetämisen pois maasta.

NBC:n mukaan edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney sanoi, että nyt näemme, mitä tapahtuu, kun Yhdysvallat vetäytyy maailmalta.

Cheney kuitenkin muistutti, että Bidenin hallinnon lailla edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto on vastuussa Yhdysvaltain poistumisesta Afganistanista. Vetäytymispäätöksen teki Trump, joka edustaa republikaaneja.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell luonnehti vetäytymistä Afganistanista "törkeäksi".

Lähteenä myös AFP, Tolo News, BBC.