Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Veikkaus aikoo vähentää jopa 200 työntekijää – lisäksi enimmillään noin 330 työntekijän työehdot voivat muuttua olennaisesti

Veikkaus aikoo vähentää enimmillään 200 työntekijää. Yhtiö kertoo, että lisäksi enimmillään noin 330 työntekijän työsuhteen ehdot voivat olennaisesti muuttua. Yt-neuvottelut koskevat 830:tä Veikkauksen työntekijää.

Veikkaus perustelee yt-neuvotteluja tarpeella modernisoida, tehostaa ja uudistaa organisaatiota. Yhtiön mukaan toimintaympäristö ja liiketoiminnan määrä ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosien aikana.

Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kertoo STT:lle, että vastuullisuuden rakentaminen eli pakollinen tunnistautuminen ja pelirajat vaikuttavat laskevat pelien kysyntää.

– Vuosien 2019 ja 2023 välillä lähes puolet fyysisten pelikanavien katteesta voi laskea tästä syystä, Heino sanoo.

Veikkaus on joutunut arvostelun kohteeksi muun muassa aggressiivisesta mainonnasta ja liian heikoista toimista peliriippuvuuden torjumiseksi.

Henkilöstövähennykset iskevät nimenomaan fyysisiin toimintoihin. Niihin kuuluvat muun muassa pelikoneet, Veikkauksen omat pelisalit ja kasinot, asiamieskanavat sekä myyntipaikkojen huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet.

– Peliautomaatteja on vähennetty yli 40 prosenttia. Sillä on oma iso vaikutuksensa, Heino kertoo.

Myyntipaikkojen määrä erityisesti asiamiesmyynnissä on jo supistunut vajaasta kuudesta ja puolesta tuhannesta 5 200:aan.

Lähes 60 prosenttia kaikesta pelaamisesta oli viime vuonna tunnistautunutta. Peliautomaattipelaamisesta tunnistautuneita oli kuitenkin vain runsaat kymmenen prosenttia.

Heino muistuttaa, että ajankohtaisena tekijänä on myös korona, joka on vaikuttanut Veikkauksen myyntiin viime ja tänä vuonna.

Veikkauksen pelikate supistui neljänneksellä

Veikkauksen viime vuoden tulos painui toissa vuodesta kolmanneksella 680 miljoonaan euroon. Pelikate supistui neljänneksellä. Pelikate on pelaajien rahapeleihin käyttämät rahapanokset, joista on vähennetty maksetut voitot.

Pelikatteesta 57 prosenttia tuli fyysisistä myyntipaikoista ja 43 prosenttia digitaalisesta kanavasta.

Heino arvioi, että Veikkaus menestyy tulevaisuudessa, kun yhtiö muokkaa toimintaansa vastaamaan toimintaympäristön muutoksia.

Hänen mukaansa tavoitteena on turvata Veikkauksen toiminnan jatkuvuus ja varmistua siitä, että yhtiö on tulevaisuudessakin elinvoimainen, vastuullinen, moderni ja suomalaisten hyvinvointia vahvistava yritys.

Keskustelua tuottojen siirtämisestä valtion budjettiin

Veikkauksen tulojen vähentyminen on johtanut siihen, että parhaillaan käydään keskustelua yhtiön tuottojen siirtämisestä valtion budjettiin. Heinon mukaan keskustelu ei vaikuta Veikkauksen tilanteeseen vaan on täysin yhtiön ulkopuolinen asia.

Veikkauksen edunsaajat eli kansanterveys, urheilu, taide ja tiede saisivat rahoituksensa jatkossa suoraan valtion budjetista. Asiaa on esittänyt muun muassa Veikkauksen toimintaa kartoittanut selvitysryhmä, jonka puheenjohtaja oli Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.