Päihteillä on suuri rooli sähköpotkulaudoilla tapahtuvissa onnettomuuksissa, kertoo Suomen Punainen Risti tapaturmapäivän kampanjatiedotteessaan.
Moni Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hus) päivystykseen tuleva sähköpotkulaudalla tapaturmaan joutunut on päihtynyt.
Hus Akuutin osastonylilääkärin Arja Kobylinin mukaan päihtyneitä on paljon etenkin öisin.
– Erityisesti se hämmentää, miten usein sähköpotkulaudoilla sattuneissa onnettomuuksissa on mukana promilleja. Sähköpotkulautaonnettomuuksissa päihtymys on yleisempää kuin polkupyöräonnettomuuksissa, Kobylin sanoo tiedotteessa.
Sähköpotkulaudalla sattuneet tapaturmat ovat myös yleisempiä Hus Akuutin päivystyksessä kuin polkupyöräonnettomuudet.
Tankojuoppous eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on laissa määritelty rikokseksi. Päihtyneenä moottoritonta ajoneuvoa kuljettava, joka vaarantaa toisen turvallisuuden, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.
Harakka MTV:lle: Sähköpotkulautoja koskevista lisärajoituksista keskustellaan
Heinäkuussa sähköpotkulautojen vuokrausyritykset Voi ja Tier kertoivat rajoittavansa sähköpotkulautojen nopeuksia Helsingin, Turun ja Tampereen keskusta-alueilla yöaikaan. Rajoituksilla pyritään estämään öiseen aikaa tapahtuvia onnettomuuksia.
Kobylinin mielestä nopeuden rajoittaminen ei ole riittävä toimenpide.
– Nopeuksien laskun jälkeen onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä, hän kertoo.
MTV :n uutiset kertoivat tänään, että liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan sähköpotkulautojen yöaikaisen vuokrauksen rajoittamisesta kokonaan keskustellaan elokuun lopussa.
Harakan mukaan toimia tarvitaan paitsi öisten onnettomuuksien vuoksi myös siksi, että etenkin jalankulkijat kokevat turvattomuutta sähköpotkulautojen vuoksi.
Loukkaantuminen voi aiheuttaa aivovamman ja työkyvyttömyyttä
Hus Akuutin päivystyksiin tulevat lievemmin loukkaantuneet, ja vakavammin loukkaantuneet viedään suoraan Töölön sairaalaan.
Kobylin kertoo, että Hus Akuuttiin tulevilla potilailla on usein pään vamma, kuten kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamisia tai aivoruhjeita. Lievissä aivovammoissa potilaan tajuttomuus ei ole kestänyt yleensä muutamaa minuuttia kauempaa.
– Lähetämme paljon potilaita jälkikontrolliin aivovammapoliklinikalle, jossa arvioidaan potilaan neurologinen toipuminen vamman jälkeen, sanoo Kobylin.
Pään vammojen lisäksi ranne- ja solisluun murtumat ovat yleisiä. Myös käsien murtumat vaikuttavat tiedotteen mukaan pitkään potilaan toimintakykyyn.
– Esimerkiksi rannemurtumaa hoidetaan tavallisesti viiden viikon kipsihoidolla, jolloin potilaan työkyky on suurimpaan osaan työtehtävistä alentunut ja työntekijä joutuu olemaan työstä poissa, kertoo Kobylin.
Elokuussa Turussa tapahtui Suomen tiettävästi ensimmäinen kuolemaan johtanut sähköpotkulautaturma. Onnettomuudessa 23-vuotias nainen oli poliisin mukaan ylittämässä katua sähköpotkulaudalla pyörätien jatkeelle, kun bussi törmäsi häneen. Poliisi epäilee linja-autonkuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.