Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkovenäläinen pikajuoksija Tsimanouskaja kertoo olevansa onnellinen siitä, että on turvallisesti Puolassa

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kertoi tänään olevansa onnellinen siitä, että on päässyt turvaan. Tsimanouskaja saapui eilisiltana Puolaan, jonne hänelle on myönnetty humanitaarinen viisumi.

– Olen onnellinen siitä, että olen täällä. Onnellinen siitä, että olen turvassa, hän sanoi toimittajille Puolan pääkaupungissa Varsovassa, jonne hän saapui Tokiosta Wienin kautta.

Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon on kerrottu yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun tämä oli kritisoinut maan urheilujohtoa.

24-vuotias Tsimanouskaja sanoo yllättyneensä tapauksen paisumisesta poliittiseksi skandaaliksi, sillä hänen mukaansa kyse oli alun perin urheiluun liittyvästä kiistasta.

– Haluan vain jatkaa urheilu-uraani, hän totesi,

Tsimanouskajan mukaan hän aviomiehensä on myös tulossa Puolaan tänään. Puolan hallitus on myöntänyt humanitaarisen viisumin myös hänelle.

Pikajuoksija toivoo, että pariskunta voi jäädä Puolaan, jossa hän haluaa jatkaa urheilu-uraansa. Kotimaahansa hän on valmis palaamaan vasta, kun voi olla varma siitä, että hän on siellä turvassa.

Paljon tukiviestejä

Ennen lähtöään Tokiosta Tsimanouskaja vietti kaksi yötä Puolan suurlähetystössä pyydettyään kansainvälistä apua.

Valko-Venäjällä toisinajattelijoita on pyritty järjestelmällisesti vaientamaan sen jälkeen, kun maata yksinvaltaisesti hallitseva Aljaksandr Lukashenka julisti voittaneensa vilpilliset presidentinvaalit viime vuonna. Vaalien jälkeen Valko-Venäjällä järjestettiin laajoja Lukashenkaa vastustaneita mielenosoituksia.

Tsimanouskaja on yksi niistä yli 2 000 valkovenäläisestä urheiluhahmosta, jotka allekirjoittivat avoimen kirjeen, jossa vaadittiin uusia vaaleja ja poliittisten vankien vapauttamista.

Pikajuoksijan ongelmat Tokiossa alkoivat hänen kritisoituaan valmentajiaan Instagramissa siitä, että he olivat ilmoittaneet hänet kilpailuun kertomatta siitä hänelle ensin.

– Vanhempani kertoivat minulle, että minusta sanotaan ikäviä asioita televisiossa... Sain paljon ikäviä viestejä, mutta vielä enemmän tukiviestejä, Tsimanouskaja sanoi toimittajille.

Samalla hän ilmaisi huolensa vanhemmistaan, etenkin isästään, jolla on viime päivinä pahentunut sydänsairaus.

Kansainvälinen olympiakomitea on sanonut tutkivansa Valko-Venäjän olympiajoukkuetta, sillä aktivistit vaativat maan olympiakomitean erottamista ja sen urheilijoiden kilpailemista ilman maatunnuksia.

Lukashenka ja hänen poikansa Viktor Lukashenka ovat saaneet porttikiellon olympialaisiin urheilijoiden vainoamisesta heidän poliittisten näkemystensä vuoksi.