Hallitus päätti koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, kertoo STM. TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Olli-Pekka Paajanen, Tuomas Savonen, Ilkka Hemmilä / STT

Hallitus päätti torstaina sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin.

Aiemmin voimassa olleessa asetuksessa nuorin rokotettava ryhmä oli 16–29-vuotiaat. Nyt tehdyn asetusmuutoksen myötä myös 12–15-vuotiailla on mahdollisuus vapaaehtoiseen koronarokotukseen.

Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.

Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

STM:n mukaan alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Rokotukset voidaan STM:n mukaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai joukkorokotuksina aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.

Tähän asti koronarokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Toinen rokote suojaa 96-prosenttisesti deltan aiheuttamalta vakavalta taudilta

Toinen koronarokote antaa 96-prosenttisen suojan koronaviruksen deltavariantin aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina.

Suojateho variantin aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on 80 prosenttia. Lukujen taustalla ovat Britanniasta saadut tiedot. Aineiston tiedoissa on mukana erilaisia rokotteita.

THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoi tiedotustilaisuudessa, että niin sanotun deltavariantin osuus Suomessa havaituista koronatartunnoista on jo yli 90 prosenttia.

– Käytännössä voidaan sanoa, että meillä kaikki tapaukset yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta on deltavirusvarianttia, Helve sanoi.

Tutkimus tukee raskaana olevien rokottamista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus puolestaan kertoi torstaina, että deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin.

Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtajan Seppo Heinosen mukaan Britanniasta saadut tutkimustiedot puoltavat raskaana olevien koronarokottamista.

– Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta, Heinonen sanoo Husin tiedotteessa.

Hus muistuttaa, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa.

Vähintään yhden rokotteen saanut jo 3,7 miljoonaa

Koronaepidemia on Suomessa kiihtynyt uudelleen juhannuksen jälkeen. THL kertoi torstaina 752 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa.

Viikossa todettujen uusien koronatartuntojen määrä on kasvanut yli 50 prosenttia. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Epidemian neljäs aalto on johtanut myös sairaala- ja tehohoitoon joutuneiden potilaiden määrän kasvuun.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,7 miljoonaa eli 66,6 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 36,6 prosenttia, mikä tarkoittaa runsasta kahta miljoonaa ihmistä.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty