Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

EU alustavasti hankkimassa 200 miljoonaa annosta yhdysvaltalaista Novavax-rokotetta

EU-komissio on sopinut alustavasti ostavansa noin 200 miljoonaa annosta yhdysvaltalaista Novavax -koronarokotetta.

Kauppa toteutuu, mikäli Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyy rokotteen käytön.

Novavax on kertonut, että sen rokotteen teho on yli 90 prosenttia. Rokote tehoaa yhtiön mukaan myös virusvariantteihin. Vakavalta koronaviruksen aiheuttamalta taudilta rokote suojasi testeissä sataprosenttisesti.

Novavaxin rokotteen etuna on se, että sitä ei tarvitse säilyttää erittäin kylmässä vaan normaali jääkaappilämpötila riittää. Tämä helpottaisi rokotteiden kuljetuksia esimerkiksi kehitysmaissa.

Novavaxia annetaan kaksi annosta.

WHO: Köyhät maat jäämässä kauas rokotustahdista

Samaan aikaan kun EU-komissio ilmoitti rokotetilauksista, Maailman terveysjärjestö WHO kertoi, että monissa maissa valtaosa väestöstä on vielä kokonaan ilman rokotteen antamaa suojaa.

WHO:n mukaan maailmassa on jaettu yli neljä miljardia rokoteannosta, joista yli 80 prosenttia on mennyt korkean tai ylemmän keskitulon maihin, vaikka ne edustavat asukasmäärältään alle puolta maailman väestöstä.

Matalan tulotason maat ovat pystyneet jakamaan rokotteita vain 1,5 annosta 100 ihmistä kohden. Korkean tulotason maissa vastaava lukema on lähes 100 annosta 100 ihmistä kohden.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi, että WHO vaatii rokotteiden tehosteannosten jakelun väliaikaista keskeyttämistä syyskuun loppuun asti, jotta rokotteita saadaan jaettua tasaisemmin eri maihin.

Ghebreyesus vaati niin vauraiden maiden johtoa kuin rokotevalmistajia kiinnittämään huomiota asiaan.

Samalla Ghebreyesus pyysi rokotevalmistajia priorisoimaan WHO:n Covax-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on rokotteiden tasapuolinen jakelu.

WHO:n tavoite on, että jokaisen maailman valtion asukkaista olisi rokotettu ainakin 10 prosenttia syyskuun loppuun mennessä.