Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja pääkaupunkiseutu siirtyivät koronaepidemian pahimpaan vaiheeseen

Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja pääkaupunkiseutu siirtyivät tiistaina koronaepidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen.

Varsinais-Suomen koronatilanne on huonontunut erittäin nopeasti, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

– Kiihtyminen on alkanut hyvin äkillisesti viikon, parin sisällä, Rintala kertoo STT:lle.

Pirkanmaan synkkä koronatilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan. Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 521 uutta koronatartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Myös pääkaupunkiseutu siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen ja koulut alkavat lähiopetuksessa, kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö STT:lle. Aronkytö kertoo, että lähiopetus koskee kaikkia luokka-asteita ja myös toisen asteen oppilaitoksia.

– Tämä oli minusta ihan perusteltua, koska vaikka tautitaakkaa voi kohtaamisien takia tulla lisää, meillä on kuitenkin vastustuskykyä rokotusten avulla väestössä, Aronkytö sanoi.

Myös Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla voidaan sairaanhoitopiirien ilmoitusten mukaan aloittaa koulut syksyllä lähiopetuksessa.

Varsinais-Suomessa viime viikkoina nuoret aikuiset edustavat tartunnan saaneista valtaosaa. Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita. Sairaalahoidon tarve on Varsinais-Suomessa kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen, sairaanhoitopiiri tiedotti aiemmin tänään.

Rintalan mukaan nuoret tartuttavat koronavirusta hyvin voimakkaasti omissa sosiaalisissa ympyröissään.

– Korkeakoulujen osalta olemme viestittäneet, että uusien opiskelijoiden bileitä ei järjestetä.

Kunnilta ei uusia rajoituksia, pallo avilla ja hallituksella

Aronkydön mukaan pääkaupunkiseudun päätökset tehtiin yksimielisesti. Leviämisvaiheeseen siirtymiseen vaikutti muun muassa se, että sairaalahoidon tarve on kasvussa, vaikkei se vielä ole kovin suurta.

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna sanoo, että leviämisvaiheen toteaminen ei itsessään suoraan tuo uusia rajoitustoimia, vaan aluehallintovirasto tarkistaa sen pohjalta omia linjauksiaan.

Kunnille tärkein yksittäinen linjaus Sarvilinnan mukaan on, että koulut eivät ala etäopetuksessa.

– Muuten pääkaupunkiseudun kunnat eivät aio asettaa uusia rajoituksia kulttuuri- ja liikuntapalveluille, Sarvilinna sanoi STT:lle.

Avilta kokoontumisrajoituksia Varsinais-Suomeen, ravintolarajoituksia toivotaan

Ravintolarajoituksia tarvittaisiin Rintalan mukaan Varsinais-Suomeen nuorten aikuisten tartuntojen vähentämiseksi.

– On käsittämätöntä, että ravintoloista ja festivaaleilta tulee tartuntoja, jotka vaikuttavat koko yhteiskuntaan tällä tavalla, Rintala sanoo.

Ravintoloihin kohdistuvat rajoitustoimet ovat valtioneuvoston päätettävissä.

Nousseiden tartuntamäärien vuoksi aluehallintovirasto päätti tiistaina uusista kokoontumisrajoituksista Varsinais-Suomeen. Sisätiloissa yli kymmenen henkilön ja rajatuissa ulkotiloissa yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet on järjestettävä niin, että osallistujien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Varsinais-Suomessa on voimassa tiukin mahdollinen kasvomaskisuositus sekä etätyösuositus.

Potilasmäärässä "hyppäys"

Suomen koronatilanne on pahentunut uudelleen kesäkuun lopusta alkaen. Erityisesti koronaviruksen aiempaa herkemmin tarttuva deltavariantti on edistänyt neljännen korona-aallon syntyä, ja tartuntamäärät ovat palanneet alkukevään huippulukemiin.

Hus on elokuun alussa kertonut sairaalahoitoon otettujen koronapotilaiden määrän kasvusta. Heikkilän mukaan on todennäköistä, että tartuntamäärien lähtiessä nousuun potilasmäärät kasvavat parin–kolmen viikon sisällä.

– Tämä potilasmäärän hyppäys on seurausta siitä, että tartuntamäärät ovat kasvaneet, hän sanoi.

Heikkilän mukaan tartuntoja on todettu muun muassa ravintoloissa ja baareissa sekä yksityis- ja yleisötilaisuuksissa.

– Kyllä tästä tällä hetkellä ollaan vähän huolestuneita. Erityisesti 20–40-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti.

Suomessa uusia tartuntoja 692

Suomessa raportoitiin tänään 692 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 7 229, mikä on 3 429 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin tartuntoja oli 3 800. Suomessa pandemian alusta lähtien on raportoitu yhteensä 108 358 tartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on koko Suomessa kahden viikon ajalta yli 130 sataatuhatta asukasta kohden. Edellisellä kahden viikon jaksolla luku oli noin 69.

Suurinta ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (211), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (178) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä (147). Luvut ovat pyöristettyjä.

Vankien rokotuskattavuus heikohkoa

Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt THL:n mukaan noin 3,68 miljoonaa ihmistä eli 66,2 prosenttia Suomen väestöstä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut 35,2 prosenttia, eli noin 1,95 miljoonaa ihmistä.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) kertoi tänään, että vankien rokotushalukkuus on muuta väestöä alhaisempaa. Noin 50 prosenttia vangeista olisi halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen.

Risen mukaan vankien rokotuskattavuus on 20–50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja enintään kuusi prosenttia kahden rokotteen osalta. Kontaktien välttäminen vankilaympäristössä on jatkossakin välttämätöntä heikon rokotuskattavuuden ja myös vankien runsaan vaihtuvuuden vuoksi.

Ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla todettu tartuntarypäs

Kainuun sote tiedotti aiemmin tänään, että yhdestä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmästä yli puolella on todettu koronatartunta.

Ryhmään kuuluu yhteensä 74 ihmistä ja tartunta on heistä 44:llä. Tartunnat todettiin eilen tehdyllä pikatestillä.

Ryhmä leiriytyy Kainuun ulkopuolella, ja tartunnanjäljitys hoidetaan leirin sijainnin perusteella.

Tartuntojen piiriin kuuluvan ryhmän henkilöt on asetettu eristykseen tai karanteeniin. Ulkopuolisiin ei ole syntynyt tartuntojen leviämiseen mahdollistavaa kontaktia.

Kainuun soten mukaan poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa, mutta heidän tulee huolehtia siitä, ettei kontakteja ulkopuolisiin synny. Kainuun sote toteaa, että virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut