Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheiluseurat houkuttelevat lapsia ja nuoria takaisin kentille – "Jos saamme aloittaa vasta marraskuussa, epäilen, että olemmeko menettäneet taas yhden ikäluokan"

Viime aikoina kasvaneet koronaluvut ja niiden mukanaan tuomat rajoitukset uhkaavat urheiluseurojen ja -liittojen syksyn toimintaa ja sarjojen aloitusta. Huolta herättää erityisesti nuorten harrastajien väheneminen.

– Huoli on, miten nuoret saadaan takaisin urheilun ja liikunnan pariin. Tämä ei ole lajikohtainen vaan yleinen asia, sanoo Suomen Käsipalloliiton toiminnanjohtaja Päivi Mitrunen.

Korona on jo kurittanut seuroja muun muassa huomattavalla harrastajien ja lisenssien määrien putoamisella. Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestöilleen tekemän, maaliskuussa julkaistun koronakyselyn mukaan lisenssimäärät laskivat alle 18-vuotiaiden kohdalla 14 prosenttia verrattaessa vuoden 2021 maaliskuun loppua vuoden 2020 samaan ajankohtaan.

– Salibandyn ja muun seuratoiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että jo elokuussa päästään harrastamaan, pelaamaan ja kilpailemaan mahdollisimman normaalisti, sanoo Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta STT:lle sähköpostitse.

– Ei ole mitään kikka kakkosta. Kun syksy alkaa, pitäisi päästä saman tien aloittamaan. Jos saamme aloittaa vasta marraskuussa, epäilen, että olemmeko menettäneet taas yhden ikäluokan, yhtyy Mitrunen.

Lisenssikatoa nuorissa ja vähemmän tavoitteellisissa

Käsipalloseuroissa hankittujen lisenssien määrä putosi viime kaudella lähes viidenneksellä aiemmasta. Lasku näkyi etenkin lasten ja nuorten ikäryhmissä.

Koripalloliitossa koko lisenssimäärä pieneni lähes 12 prosentilla verrattaessa viimeisintä kautta sitä edeltäneeseen. Suomen Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg kertoo, että isoin pudotus, noin 30 prosenttia, tapahtui sisäänheittotuotteeksi luonnehdituissa lasten koripallokouluissa.

Korona osui myös rankasti senioriharrastajasarjoihin ja erityisryhmiin kuten Unified- ja pyörätuolikoripalloon, joissa ei viime kaudella päästy lainkaan pelaamaan.

Salibandyliitossa pudotus lisenssimäärässä edellisellä kaudella oli 10–15 prosentin paikkeilla. Pudotuksen arvioitiin korostuneen vähemmän tavoitteellisesti harrastavissa. Sama havainto tehtiin Koripalloliitossa.

– Tosissaan kilpailevissa vähennys alkoi näkyä vasta vähän myöhemmin, kun kevään aikana kävi selväksi, että mestaruudet – niin valtakunnallisesti kuin useilla alueilla myös alueellisesti – jäisivät toista vuotta peräkkäin jakamatta, Ilmivalta kertoo.

Otteluilla on merkitystä. Käsipalloliiton Mitrunen kertoo, että nuoret valitsevat joukkuelajin päästäkseen pelaamaan toisaalta tovereidensa kanssa ja toisaalta otteluita, joita saatiin pelata edellisellä kaudella vain aikuisten pääsarjoissa.

Osa nuorista ei ole päässyt pelaamaan lähes kahteen kauteen.

Tulevaa kautta suunnitellaan toiveikkaan tavallisesti

Käsipalloliitossa on tehty syksyn otteluohjelmia kuin kausi pääsisi alkamaan normaalisti.

– Meillä on täydet suunnitelmat sarjojen avaamisesta syyskuussa. Ilmoittautumiset ovat auki valtakunnallisiin ja alueellisiin sarjoihin, toteaa myös Koripalloliiton Strömberg.

Urheiluliitossa ja -seuroissa seurataan tiiviisti koronaohjeistusten kehittymistä ja koronalukuja, jotka näyttävät uhkaavan suurilta kauden aloituksen lähetessä.

– Toivomme, että rokotukset pyörisivät mahdollisimman sujuvasti ja että kaikki ne ottaisivat ja suoja saataisiin sitä kautta, Käsipalloliiton Mitrunen sanoo.

Jos syksyllä päästään pelaamaan, uskoo Salibandyliiton Ilmivalta, että osa harrastajista saadaan lajin pariin jo silloin.

– Koko koronapudotuksen paikkaamiseen tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisempää työtä. Salibandyssa eväitä tuohon työhön saadaan joulukuun MM-kotikisoista, jotka toivottavasti pystytään pelaamaan normaalisti täysien katsomoiden edessä, Ilmivalta toteaa.

Pudotuksesta kertoo Olympiakomitean kesäkuussa julkaisema selvitys. Sen mukaan arviolta 350 000 säännöllistä harrastajaa on tauolla tai lopettanut seuratoiminnassa ja 200 000 uutta harrastajaa ei ole tullut seuratoimintaan tai odottaa sen alkamista.

Jäsenmäärä oli seuroissa pienentynyt noin 280 000 ihmisellä. Lajikohtaiset erot olivat suuria.

Nuorten urheiluharrastusta pidetään tärkeänä

Harrastamisen väheneminen lasten ja nuorten parissa herättää Käsipalloliiton Mitrusessa isoa huolta, eikä vähiten nuorten itsensä ja heidän hyvinvointinsa kannalta. Puolet liiton lisensseistä hankitaan tavallisesti alle 18-vuotiaiden ryhmässä.

Niin ikään Koripalloliiton Strömberg toteaa, että myöhäisteinien ja varhaisaikuisten kohdalla huoli lajin pariin palaamisesta on suuri.

– Toisaalta on ollut merkkejä, että niin nuoret kuin aikuisetkin odottaisivat, että he pääsisivät jo harrastamaan, Strömberg toteaa.

Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksella on monia todettuja hyötyjä. Turun yliopiston professorin Pasi Kosken mukaan urheiluseurat ovat lasten ja nuorten kohdalla merkittävä liikuttaja ja oleellisin väylä liikunnan ja urheilun maailmaan.

Tärkeää olisi, että harrastuksen parissa pysyttäisiin.

– Systeemi on sellainen, että myöhemmällä iällä on vaikeampaa aloittaa harrastus, minkä vuoksi saattaa tulla muutaman ikäluokan väliinputoajaryhmä.

Kosken mukaan urheiluseurojen merkitys liittyy paitsi liikunnan kautta yksilön hyvinvointiin myös yhteisöissä, yhdistyksissä ja yhteiskunnassa toimimiseen.