Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestysinnon lopahduksesta huolimatta suomalaiset kertovat ymmärtävänsä aiempaa paremmin politiikkaa

Aiempaa useampi suomalainen kertoo ymmärtävänsä hyvin poliittisia kysymyksiä ja seuraavansa paljon yhteiskunnallisia asioita, mutta myös uskovansa, että asiat hoituvat hänen kotikunnassaan ilman hänen ääntään.

Tulokset selviävät Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaksin teettämästä gallupista. Tärkeitä poliittisia kysymyksiä kertoi ymmärtävänsä hyvin 65 prosenttia vastaajista, kun neljä vuotta aiemmin näin arvioi 57 prosenttia.

Oman äänensä tarpeettomaksi kuntansa asioiden hoitamisessa koki joka kolmas vastaaja, kun vuonna 2017 luku oli 26 prosenttia.

Gallupin toteutti Kantar TNS kesäkuussa kuntavaalien jälkeen. Kesäkuun kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus laski 55 prosentin tuntumaan, kun se neljä vuotta aiemmin oli ollut lähes 59 prosenttia.

Kyselyn mukaan yhä useampi myös kokee, että kansalaisten mielipiteet tulevat huomioiduksi päätöksenteossa puolueiden kautta. Väitteen kannalla oli kaksi kolmasosaa vastaajista ja eri mieltä joka neljäs. Yhä useampi myös oli sitä mieltä, että on olemassa vähintään yksi puolue hänen etujensa ajamiseen.

Kaksi kolmasosaa vastaajista näki, että jokainen halukas pystyy vaikuttamaan kotikuntansa asioihin.

Kyselyä varten tehtiin yli tuhat haastattelua.