THL: Suomessa on todettu 748 uutta koronatartuntaa – päivittäiset tartuntaluvut ovat nyt lähellä kevään ennätyslukemia

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on THL:n mukaan saanut lähes kaksi kolmasosaa Suomen väestöstä. SEPPO SAMULI / LEHTIKUVA

Anniina Korpela / STT

Suomessa on raportoitu 748 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 889 tartuntaa, mikä on 2 715 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 106 008.

Viime päivinä raportoidut tartuntaluvut ovat suurimpia Suomessa raportoituja päivittäisiä tartuntamääriä koko pandemian ajalta. Nykyistä korkeampia tartuntalukuja on raportoitu vain kolmannen korona-aallon huipulla maaliskuussa, jolloin THL raportoi enimmillään yli 800 tartunnasta päivässä.

Uusien koronatapausten määrä on kasvussa jo viidettä viikkoa. Kaksi viikkoa sitten THL raportoi päivittäin noin 300–400 uudesta tartunnasta, kun heinäkuun ensimmäisellä viikolla tartuntoja raportoitiin päivässä noin 100–300. Alimmillaan tartunnat olivat kesäkuun puolivälin suvantovaiheessa, jolloin THL kertoi alimmillaan alle 30 tartunnasta päivässä.

Ilmaantuvuus selkeästi korkeinta Husin alueella

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 106, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 57. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa se on 183.

Ilmaantuvuus on korkeaa myös Kainuun sairaanhoitopiirissä (137), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (134) ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä (134). Luvut ovat pyöristettyjä.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä tiedotti tänään, että Hus on leviämisvaiheen kynnyksellä. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä on huolissaan kasvavista tartuntamääristä paitsi nuorten aikuisten myös hieman vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Asiaan liittyvät päätökset pyritään Husin tiedotteen mukaan tekemään ensi viikolla.

Husin alueella tartuntoja ja altistumisia tapahtuu erityisesti yleisötapahtumissa kuten festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa sekä ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Useiden kuntien tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, sanoo tiedotteessa Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Sairaalahoidossa olevien määrä noussut hieman

THL:n mukaan Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 65 ihmistä, joista tehohoidossa on seitsemän. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut keskiviikkoisesta yhdeksällä ihmisellä. Tehohoidossa on yksi ihminen enemmän kuin keskiviikkona.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) torstaisen koronakatsauksen mukaan sairaalahoidon tarve on kasvanut aiempia korona-aaltoja loivemmin, sillä riskiryhmien rokotuskattavuus on jo korkea.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on THL mukaan saanut noin 3,65 miljoonaa eli lähes 66 prosenttia Suomen väestöstä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä 12 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt vajaat 34 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,87 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa vajaalla 45 000:lla.

Kommentoi