EU:n aikuisista 70 prosenttia saanut vähintään yhden koronarokotteen, täysin rokotettuja aikuisista 57 prosenttia – von der Leyen varoitti deltamuunnoksesta ja kehotti ottamaan rokotteen

Euroopan unionin aikuisväestöstä 70 prosenttia on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta. Asiasta ilmoitti Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistaina.

Täysin rokotettuja on EU-maiden yli 18-vuotiaista nyt 57 prosenttia.

– Näillä luvuilla Eurooppa sijoittuu maailman kärkitasolle. Meidän on silti jatkettava ponnistelua, von der Leyen muotoili.

Euroopan komissio oli aiemmin asettanut tavoitteeksi saada 70 prosenttia unionimaiden aikuisista täysin rokotetuiksi kesän loppuun mennessä. Von der Leyen sanoi 10. heinäkuuta, että EU on toimittanut 27 jäsenmaahansa tarpeeksi rokotteita tuon tason saavuttamiseksi.

Euroopan komission puheenjohtaja myös varoitti tiistaina "erittäin vaarallisesta" koronaviruksen deltamuunnoksesta. Se on levinnyt yhä voimakkaammin myös Euroopassa.

– Kehotan kaikkia, joilla on mahdollisuus, ottamaan rokotteen. Oman terveytensä ja muiden suojelemiseksi, hän suositti.

Euroopan unionin rokotustahti ja -taso on nopeutunut pandemian kuluessa hitaan aloituksen jälkeen. EU jäi muun muassa rokotteiden toimitusvajeiden vuoksi aluksi jälkeen etenkin Yhdysvalloista, Britanniasta ja Israelista.

Rikkaiden ja köyhien maiden välillä rokotuskuilu

Maailman terveysjärjestö (WHO) on kritisoinut epätasa-arvoa rokotteiden globaalissa saatavuudessa.

Maanantaina ilmoitettiin, että Maailmanpankki rahoittaa koronarokotteita köyhimmille maille maailmanlaajuisen Covax-rokoteohjelman kautta. Suunnitelma merkitsee sitä, että köyhät maat voivat saada Covax-ohjelman kautta enemmän rokoteannoksia kuin on tähän asti laskettu.

Jopa 250 miljoonan ihmisen arvioidaan saavan täydellisen rokotuksen käyttämällä annoksia, jotka Maailmanpankki nyt lupasi rahoittaa. Annosten odotetaan saapuvan aikaisintaan vuoden lopussa 92 maahan.

Maat, jotka Maailmanpankki määrittelee korkean tulotason maiksi, ovat tähän mennessä jakaneet noin 95 rokoteannosta sataa asukastaan kohden. Maailman 29 köyhimmässä maassa on jaettu vain 1,5 rokoteannosta kutakin sataa asukasta kohden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut