Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Porin taidemuseon tulipalon tuhojen arviointi jatkuu päiviä – poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi

Porin taidemuseon tulipalon aiheuttamien tuhojen arviointi kestää vielä useita päiviä, kertoo Porin kaupunki tiedotteessaan. Museo pysyy suljettuna yleisöltä ainakin viikon ajan.

Museonjohtaja Anni Venäläinen kertoi STT:lle maanantaina iltapäivällä, että palossa tuhoutui rakennuksen kattoa ja katon alla olevaan taidevarastoon valui vettä. Tulipalo onnistuttiin rajaamaan kattorakenteisiin, mutta vesi valui sammutettavien kattorakenteiden läpi museon tiloihin.

Venäläisen mukaan vielä ei ole mielekästä lähteä erittelemään vaurioituneita taideteoksia, koska jokaisen teoksen mahdolliset vahingot pitää arvioida erikseen.

Aiemmin maanantaina Venäläinen arvioi, että joitakin kymmeniä teoksia kärsi sammutustöissä vesivahingoista.

Päivystävän palomestarin Perttu Kuhasen mukaan museosta ei viety taideteoksia pois, vaan ne suojattiin. Paikalla oli myös museon henkilökuntaa.

Poliisi pyytää yleisövihjeitä

Poliisi epäilee, että Porin taidemuseon sytyttänyt ajoneuvopalo on sytytetty tahallaan.

Tulipalo sai alkunsa taidemuseon sisäpihalle pysäköidystä kuorma-autosta. Tutkinnanjohtajaa sijaistavan rikoskomisario Erik Salonsaaren mukaan autossa on ollut hyvin voimakas palo, joka on levinnyt taidemuseon kattorakenteisiin.

Pelastuslaitos sai ensimmäisen hälytyksen palosta hieman ennen puolta yötä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Hälytyksen tullessa palo oli Salonsaaren käsityksen mukaan vielä alkuvaiheessa.

Tämän jälkeen tuli pääsi kuitenkin nopeasti valloilleen.

Satakunnan pelastuslaitos sai palon sammutettua maanantaina aamuyöstä puoli neljän aikoihin.

Poliisilla ei ole tässä vaiheessa tietoa palon sytyttäjästä. Poliisi ottaa vastaan yleisön vihjeitä palon syttymissyystä, kuten havaintoja palon syttymisen ajalta.

Poliisiin voi olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 050-4564963.

Poliisi tutkii palon syttymisen syytä epäiltynä törkeänä tuhotyönä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä räjähdysääni kaikui kaupungin keskustassa

Satakunnan Kansa kertoi alkuyöstä, että tuleen syttynyt ja museorakennukseen liekit levittänyt kuorma-auto oli ollut museon takana olevalla kujalla. Lehden mukaan palon alkuhetkillä rannan suunnasta kuului räjähdys. Ääni kuului kaupungin keskustan alueella melko kauas.

Kuhanen arvioi räjähdysäänen tulleen kuorma-autosta samoihin aikoihin, kun hän itse saapui paikan päälle. Palomestarin mukaan kuorma-auton renkaat olivat luultavasti räjähtäneet tulipalon seurauksena.

Satakunnan Kansan mukaan kaupungin keskustassa oli leijunut tulipalosta savua ja voimakasta savunhajua. Kuhanen sanoi, että tulipalo ei kuitenkaan aiheuttanut vaaraa ihmisille.

Museossa esillä Gullichsenin kokoelman juhlanäyttely

Museon verkkosivujen mukaan Porin taidemuseo on vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka perustettiin professori Maire Gullichsenin taidekokoelman ympärille.

Museo sijaitsee Porin Etelärannassa vuonna 1860 valmistuneessa entisessä pakkahuoneessa. Museorakennuksen kätköistä löytyy myös 1600-luvulta peräisin oleva kellariraunio.

Kuvataiteen, taideteollisuuden ja arkkitehtuurin parissa elämäntyönsä tehnyt Gullichsen oli sivuston mukaan perustamassa muun muassa Alvar Aallon huonekaluja myyvää Artekia vuonna 1935.

Porin taidemuseossa on parhaillaan käynnissä Gullichsenin kokoelman 50-vuotisjuhlanäyttely.

Museon mukaan näyttelyn ytimessä ovat Gullichsenin perustaman Vapaan taidekoulun opettajat ja oppilaat, kuten Unto Pusa, Sam Vanni, Tor Arne, Carolus Enckell ja Paul Osipow. Esillä on myös muun muassa kuvanveistäjä Kain Tapperin teoksia.

Gullichsen kuoli vuonna 1990.