Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee Porin taidemuseon tulipaloa tahallaan sytytetyksi – palo levisi rakennuksen seinustalla liekehtineestä kuorma-autosta museon kattorakenteisiin

Poliisi epäilee Porin taidemuseossa myöhään sunnuntai-iltana syttynyttä tulipaloa tahallaan sytytetyksi.

Tutkinnanjohtajaa sijaistava rikoskomisario Erik Salonsaari kertoo STT:lle, että tutkinta on vasta alussa, joten tilanne saattaa vielä muuttua. Hän ei tässä vaiheessa vielä kommentoi, oliko kuorma-auton sytyttämisen tavoitteena palon leviäminen museorakennukseen.

Museonjohtaja Anni Venäläinen kertoi aikaisemmin aamulla STT:lle, että palo oli saanut alkunsa museolle kuuluvasta taidekuljetusautosta, josta liekit lähtivät leviämään. Tulipalo saatiin pelastuslaitoksen mukaan rajattua museon kattorakenteisiin.

Satakunnan pelastuslaitos kertoi maanantaina aamuyöstä puoli neljän aikoihin, että palo oli saatu sammutettua.

Palo saatiin sammumaan arvioitua nopeammin, sillä alkuyöstä sammutustöiden uskottiin kestävän vielä muutamien tuntien ajan ja ainakin aamuun asti.

Vesivahinkoja kymmenille teoksille

Palon aiheuttamien tuhojen laajuus on vielä epävarmaa, kertoi museonjohtaja Venäläinen yhdeksän jälkeen maanantaiaamuna. Joitakin kymmeniä teoksia, pääasiassa Porin kaupungin kokoelmiin kuuluvia maalauksia, kärsi sammutustöissä vesivahingoista. Vesi valui sammutettavien kattorakenteiden läpi museon tiloihin.

Venäläisen mukaan taloudellisia vahinkoja ei vielä voida arvioida, sillä jokainen teos on arvioitava erikseen.

– Kulttuurihistoriallinen arvo on sitten asia erikseen, museonjohtaja sanoi.

Päivystävän palomestarin Perttu Kuhasen mukaan museosta ei viety taideteoksia pois vaan ne suojattiin. Paikalla on ollut myös museon henkilökuntaa. Palomestari kertoo, että tulipalo ei näyttänyt ainakaan alkuyöstä uhkaavan museon taide-esineitä.

Räjähdysääni kaikui kaupungin keskustassa

Satakunnan Kansa kertoi alkuyöstä, että tuleen syttynyt ja museorakennukseen liekit levittänyt kuorma-auto oli ollut museon takana olevalla kujalla. Lehden mukaan palon alkuhetkillä rannan suunnasta kuului räjähdys. Ääni kuului kaupungin keskustan alueella melko kauas.

Kuhanen arvioi räjähdysäänen tulleen kuorma-autosta samoihin aikoihin, kun hän itse saapui paikan päälle. Palomestarin mukaan kuorma-auton renkaat olivat luultavasti räjähtäneet tulipalon seurauksena.

Satakunnan Kansan mukaan kaupungin keskustassa oli leijunut tulipalosta savua ja voimakasta savunhajua. Kuhanen sanoi, että tulipalo ei kuitenkaan aiheuttanut vaaraa ihmisille.

– Alkuvaiheessa tuli aika paljon savua kuorma-autosta, kun se paloi. Kun itse rakennus on palanut, on savun muodostus ollut niin vähäistä, ettei ole tarvinnut mitään (vaara)tiedotteita antaa, Kuhanen kertoi.

Palomestari kertoi kello kahden jälkeen, että paikalle oli lisäksi saapumassa jälkivahingontorjunnasta vastaava yritys, joka jatkaa sekä taideteosten että rakennuksen suojaustoimintaa.

Museonjohtajan mukaan museo on toistaiseksi suljettu. Myös osa teoksista on evakuoitava ja tiloissa on myös savuvahinkoja.

– Kattorakenteita on purettu, eivätkä taidevaraston olosuhteet ole sellaiset kuin pitäisi.

Pelastuslaitokselta oli sammutustöissä alkuyöstä kymmenkunta yksikköä. Hälytys rakennuspalosta tuli sunnuntain puolella hieman ennen puoltayötä.

Museossa esillä Gullichsenin kokoelman juhlanäyttely

Museon verkkosivujen mukaan Porin taidemuseo on vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka perustettiin professori Maire Gullichsenin taidekokoelman ympärille.

Museo sijaitsee Porin Etelärannassa vuonna 1860 valmistuneessa entisessä pakkahuoneessa. Museorakennuksen kätköistä löytyy myös 1600-luvulta peräisin oleva kellariraunio.

Kuvataiteen, taideteollisuuden ja arkkitehtuurin parissa elämäntyönsä tehnyt Gullichsen oli sivuston mukaan perustamassa muun muassa Alvar Aallon huonekaluja myyvää Artekia vuonna 1935.

Porin taidemuseossa on parhaillaan käynnissä Gullichsenin kokoelman 50-vuotisjuhlanäyttely.

Museon mukaan näyttelyn ytimessä ovat Gullichsenin perustaman Vapaan taidekoulun opettajat ja oppilaat, kuten Unto Pusa, Sam Vanni, Tor Arne, Carolus Enckell ja Paul Osipow. Esillä on myös muun muassa kuvanveistäjä Kain Tapperin teoksia.

Gullichsen kuoli vuonna 1990.