Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaalle voi olla luvassa jonoja – Finavia neuvoo ottamaan todistukset esille hyvissä ajoin

Lentoasemayhtiö Finavia ennakoi Helsinki-Vantaan lentoasemalle ruuhkia ensi maanantaista eteenpäin. Uuden maahantulomallin myötä terveysviranomaiset tarkastavat käytännössä kaikilta Suomeen saapuvilta koronatodistukset, minkä Finavia arvioi voivan aiheuttaa jonoja.

Tarkastusten tavoitteena on taata terveysturvallisuus, kun EU:n sisärajavalvonta maanantaina päättyy.

Koronatodistus tarkastetaan riskimaista saapuvilta matkustajilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaisesti riskimaita ovat ne maat, joissa koronatapauksia on edellisten 14 vuorokauden aikana ollut yli 10 kappaletta 100 000:ta asukasta kohti.

Matalan riskin maista saapuvilta terveysviranomaiset pyrkivät selvittämään alkuperäiset lähtömaat. Näin myös vaihtolennoilla tulleet voidaan tarvittaessa ohjata tarkastuksiin ja mahdollisiin koronatesteihin.

Tarkistuspisteitä on kaksi, ja matkustajat ohjataan niihin suoraan lennoilta.

Täysi rokotesarja vapauttaa testeistä

Finavia neuvoo matkustajia käyttämään Finentry-palvelua, johon voi rekisteröityä jo lähtömaassa, sekä ottamaan vaadittavat todistukset esille ajoissa. Finentry-palvelusta matkustaja saa tarvitsemansa ohjeet ja voi varata ajan koronatesteihin. Jos matkustaja ei käytä Finentryä, lentoasemalla on täytettävä henkilötietolomake.

Koronatestiin ohjataan ne, joilla ei ole vaadittuja todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta. Jos rokotuksia ei ole otettu tai negatiivista testiä tehty, matkustajan on käytävä testissä ensin heti saavuttuaan maahan ja uudelleen 72–120 tunnin kuluttua.

Yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin saaneet tai negatiivisen testituloksen esittävät matkustajat käyvät vain jälkimmäisessä testissä. Täyden rokotussarjan saaneiden ei tarvitse käydä testeissä, jos viimeisestä rokotuksesta on kulunut ainakin kaksi viikkoa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa Finavialta sanoo yhtiön tiedotteessa, että matkustusrajoitusten purkaminen ja sisärajatarkastusten poistuminen on "askel oikeaan suuntaan".

– Uusi maahantulon malli on kuitenkin poikkeuksellinen verrattuna muihin Euroopan maihin ja voi haitata Suomen matkailua ja maakuvaa, hän arvioi.