Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset leviävät uusiin maakuntiin – Uudellamaalla tai pääkaupunkiseudulla joudutaan ensi viikolla ehkä taas leviämisvaiheeseen

Valtioneuvosto on päättänyt, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Näiden lisäksi myös Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellista epidemiatilannetta tarkastellaan uudelleen ensi viikolla. Jos epidemiatilanne heikkenee, voidaan ravintolarajoituksia silloin laajentaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen kertoi STT:lle, että siirtymistä kiihtymisvaiheeseen pohditaan tällä hetkellä ainakin Kanta-Hämeessä. Myös pääkaupunkiseudun tilanne on hankaloitunut nopeasti.

– Pidetään mahdollisena, että Uudellamaalla tai osassa Uuttamaata voitaisiin siirtyä leviämisvaiheeseen. Tässä luotetaan nyt alueen omaan arvioon. Epidemiatilanne muuttuu niin nopeasti, ja on varmasti aiheellista, että tätä tarkastellaan aika tiheästi.

Miten tiukat rajoitukset leviämisvaiheeseen siirtyminen toisi mukanaan, on asia joka ratkaistaan myöhemmin.

– Jos niiden käyttöönotto tulee uudelleen tarpeelliseksi, valtioneuvosto ottanee siinä vaiheessa kantaa, että olisivatko ne samantasoiset kuin silloin kun niistä luovuttiin.

Ensin kuitenkin tarkastellaan, saavatko alueet epidemian ja tartuntamäärät hallintaan nyt käytössä olevilla keinoilla.

– Mikäli alueet katsoo, että ravintolarajoituksia on syytä kiristää, niin valtioneuvosto pohtii, miten siinä tilanteessa toimitaan.

Torstaina päätetyt ja lauantaina voimaan tulevat kiihtymisvaiheen rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat nyt olleet voimassa vain Uudellamaalla.

Aukioloja rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintolat on suljettava aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Kainuussa tauti leviää kaveriporukoissa

Kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Kainuun, Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit. Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina maakunnan olevan kiihtymisvaiheessa, mutta ravintolarajoituksista ei kuitenkaan vielä tehty päätöstä.

Puumalaisen mukaan tämä johtuu siitä, että virallinen tieto Kainuun kiihtymisvaiheesta tuli tiistaina vasta sen jälkeen kun maakuntalista oli käyty läpi ministerin kanssa.

Kainuun vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoi STT:lle, että tartunnat ovat levinneet Kainuussa pääosin muualla kuin ravintoloissa.

– Tilanne on hankala. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ravintorajoituksilla ei olisi ollut tämän estämisessä isoakaan merkitystä. Tuntuu olevan kaveriporukkojen tapaamisia, sitä että käydään kylästelemässä. Sitä kautta sitten tauti sitten leviää, Erola sanoi.

Syksyllä pohditaan strategiaa

Viime aikoina on keskusteltu siitä, tulisiko Suomen käyttämä kolmiportainen malli korvata uudella järjestelmällä, kun rokotuskattavuus nousee ja tartunnat eivät enää aiheuta niin suurta lisäkuormitusta sairaanhoidolle. Puumalaisen mukaan asiaa pohditaan syksyllä.

– Tätä varmasti tarkastellaan Iso-Britannian ja muiden korkeamman rokotuskattavuuden maiden epidemiatilanteen kehittymisen valossa, Puumalainen sanoi.

– Voi olla, että syksyn aikana strategia tältä osin muuttuu, mutta tässä vaiheessa ollaan vielä siinä vaiheessa, että kerätään tutkimustietoa ja THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) mallintaa rokotusten vaikutusta syksylle. Lyhyellä aikavälillä tuskin tapahtuu muutoksia.

Puolet uusista tartunnoista nuorilla

Sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa muistiossa todetaan, että koronatapausten määrä on THL:n seurannan mukaan ollut kasvussa viimeiset neljä viikkoa. Kesäkuun puolivälissä todettiin noin 540 tapausta, mutta sen jälkeen tapausten määrä on lähes nelinkertaistunut.

Tapausmäärät ovat heinäkuun alusta nousseet erityisesti 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Muistiossa todetaan, että tämä ikäryhmä on sosiaalisesti aktiivinen ja viettää merkittävästi vapaa-aikaa baareissa, pubeissa ja muissa vastaavissa alkoholinmyyntiin keskittyneissä ravitsemisliikkeissä. Heinäkuun puolivälissä puolet uusista tartunnoista todettiin 18–29-vuotiailla, ja tapaukset painottuvat erityisesti ryhmän nuorempaan päähän.

Heinäkuun alussa ravintolat olivat toiseksi yleisin tartuntalähde. Enemmän tartuntoja oli saatu vain samassa taloudessa asuvilta. Ravintoloihin voitiin jäljittää yli viidennes tartunnoista. Joukkoaltistumisia, joissa enemmän kuin 10 ihmistä altistui tartunnalle, todettiin 5.–11. heinäkuuta välisellä viikolla yhteensä 80.

Samalla herkemmin tarttuvaa koronaviruksen deltamuunnosta tavataan Suomessa yhä enemmän. Sitä on löytynyt jo kaikista sairaanhoitopiireistä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Viimeisissä otoksissa deltamuunnos on edustanut jo lähes 80 prosenttia uusista tapauksista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut