Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Yhdysvallat ja Saksa pääsivät sopuun Nord Stream 2 -hankkeesta – Saksa lupaa toimia, jos Venäjä uhkailee Ukrainaa tai yrittää käyttää energiaa aseena

Yhdysvallat ja Saksa ovat päässeet yhteisymmärrykseen kiistanalaisesta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Osapuolet varoittavat Venäjää uusista talouspakotteista ja pyrkivät varmistamaan, että Ukrainalle taloudellisesti elintärkeä venäläisen kaasun läpikulku jatkuu.

Asiasta kertoi Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Victoria Nuland senaatin kuulemisessa.

– Tämä on kehno tilanne ja kehno putki, mutta meidän täytyy suojella Ukrainaa ja minusta me olemme ottaneet merkittäviä askeleita siihen suuntaan, Nuland sanoi.

Wall Street Journalin mukaan Saksa sitoutuu sopimuksessa tukemaan Ukrainan energiahankkeita ja ulkosuhteita. Venäjän kaasunsiirtosopimus Ukrainan kanssa on umpeutumassa vuonna 2024, mutta Saksa ja Yhdysvallat pyrkivät saamaan sille kymmenen vuoden jatkoajan.

Nulandin mukaan Saksa sitoutuu tarttumaan vastatoimiin, jos Venäjä yrittää käyttää energiaa aseena tai muuten uhkaamaan Ukrainaa.

Myöhemmin keskiviikkona nimettömänä esiintynyt yhdysvaltalaisviranomainen kertoi toimittajille, että Saksa on luvannut Ukrainalle miljardin dollarin verran tukea, jotta maa voi siirtyä vihreään energiaan ja vähentää riippuvuuttaan Venäjästä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas tviittasi illalla olevansa helpottunut, että rakentava ratkaisu löytyi. Hänen mukaansa Saksa tukee Ukrainaa vihreän energiasektorin rakentamisessa.

Venäjä: Merkel ja Putin tyytyväisinä

Venäjän hallinto ilmoitti keskiviikkona, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat molemmat tyytyväisiä tilanteeseen. Johtajat keskustelivat asiasta puhelimitse.

Puhelun aikana Putinin kerrottiin kiitelleen Saksan sitoutuneisuutta projektiin. Venäjä painotti, että kyse on puhtaasti kaupallisesta asiasta, ja tavoitteena on vahvistaa Saksan ja EU:n energiaturvallisuutta.

Venäjän mukaan Putin ja Merkel olivat myös puhuneet mahdollisesta jatkosta Gazpromin ja Ukrainan Naftogazin väliselle sopimukselle vuoden 2024 jälkeen.

Pakotteet peruttiin

Lähes valmiiksi rakennettu putki kulkee Itämeren halki ja kuljettaa kaasua Venäjältä Saksaan. Yhdysvallat on ollut hankkeesta huolissaan ja vastustanut putkea, koska pelkää sen kasvattavan Euroopan riippuvuutta Venäjän kaasusta ja samalla Venäjän vaikutusvaltaa. Myös Ukraina on vastustanut putkihanketta kaikin voimin.

Yhdysvallat on kuitenkin lieventänyt vastustustaan presidentti Joe Bidenin aikana ja pyrkinyt sopuun siitä Saksan kanssa. Biden perui toukokuussa putkiyhtiölle määrätyt talouspakotteet. Putki oli esillä myös viime viikolla, kun Merkel vieraili Washingtonissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa elokuun lopulla.

Suomi on mukana Nord Stream 2 -putkessa Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kautta, joka on yksi putkihankkeen rahoittajista.