Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eturivin punk-solisti Anni Lötjönen punk-piirien #metoo-avauksesta: En ole kokenut piirejä turvalliseksi, väkivaltaan suhtauduttu omituisen hyväksyvästi

Suositun tamperelaisen Huora-punkyhtyeen laulaja Anni Lötjönen sanoo STT:lle, ettei ole kokenut punk-piirejä turvalliseksi. Lötjönen on todistanut väkivaltaa, johon on hänen mukaansa suhtauduttu omituisen hyväksyvästi. Lötjönen kirjoitti kokemuksistaan myös itse Punkstoo-tilille.

– Ensikosketukseni asiaan oli aikoinaan 2000-luvun alussa se, kun minua lyötiin ravintolassa, mutta kukaan ihmisistä ympärillä ei puuttunut asiaan.

Väkivallan hyväksymisen kulttuuri punk-piireissä ja Lötjösen omakohtaiset kokemukset saivat hänet vaihtamaan kaupunkia ja erkaantumaan porukasta pitkäksi aikaa.

Punk-piirien ongelmakohtia on viime päivinä tuonut esiin Punkstoo-niminen anonyymi Instagram-tili, jonka julkaisuissa on kerrottu seksuaalisesta, fyysisestä ja henkisestä väkivallasta alan musiikkipiireissä. Tuore tili nousi suurten yleisöjen tietoisuuteen viikonlopun ja alkuviikon aikana, kun valtamedia teki uutisia aiheesta.

Seksuaalinen häirintä, josta Punkstoo-tilillä on keskusteltu paljon, tuli Lötjöselle suurena järkytyksenä ja suruna.

– Haluan lähettää tukeni heille, jotka ovat tarinoitaan rohjenneet jakaa. Niistä asioista ei ole helppo puhua.

"Tämä ei ole vain punkin ongelma, mutta nyt oli sen vuoro"

Lötjönen kertoo lukeneensa läpi viikonlopun tiiviisti jo lähes 19 000 seuraajaa saaneen tilin julkaisuja. Ilmiö on herättänyt runsaasti keskustelua Lötjösen tuttavapiirissä: miksi ongelmia ei ole huomattu tarpeeksi hyvin ja kuinka niihin olisi voinut puuttua.

Lötjösen mukaan osa hänen miespuolisista tuttavistaan on puhunut sydäntäsärkevästi siitä, kuinka he katuvat olleensa mukansa joissakin tapahtumissa ja keikoilla, joiden taustalla on tapahtunut Punkstoo-tilillä esiin nostettuja asioita. Mukana olemisella he ovat kokeneet tukeneensa haitallista kulttuuria.

Kaikki ilmiön saama huomio, ennen kaikkea verkossa, ei kuitenkaan ole ollut yhtä vastaanottavaa.

– Tiliä on kommentoitu hieman siihen sävyyn, että se olisi ajojahti, mikä on ollut pöyristyttävää. Nuo termit eivät kuulu tähän keskusteluun.

Lötjösen mukaan punk-yhteisöä leimaa toisaalta toisista huolehtiminen, mikä näkyy esimerkiksi keikkojen rajuissa tanssialueissa kaatuneiden auttamisena, mutta toisaalta pinnalla on ollut se, ettei väkivaltaa kaihdeta. Väkivaltaan ei välttämättä puututa, ja sitä voidaan jopa vähätellä.

Tärkeää Lötjösen mukaan on, että paitsi punk-piireissä myös yhteiskunnassa puhutaan laajasti käyttäytymisen säännöistä: haitallisiin rakenteisiin puututaan ja kaikille turvallisten tilojen periaatteita edistetään. Punsktoo herättää Lötjösessä toivoa siitä, että jatkossa ongelmiin on pakko puuttua.

– Tämä ei ole vain punkin ongelma, se on tärkeää korostaa, mutta nyt oli punkin vuoro.

Punkstoon myötä peruttu keikkoja

Punkstoon seurauksena on tiistaihin mennessä ainakin peruttu keikkoja. Maanantaina punk-yhtye Pää kiin keulakuva Teemu Bergman kertoi Facebookissa , että yhtyeen sovitut esiintymiset on peruttu ja pahoitteli päivityksessään huonoa ja välinpitämätöntä käytöstään niiltä, joita on loukannut.

Bergmanin asianajajan Hannu Kaitaluoman mukaan keikat peruttiin Punkstoo-tilillä esitettyjen muun muassa sanallista ja fyysistä seksuaalista häirintää koskevien väitteiden vuoksi.

Punkstoo-tili sai tiistaina lisäksi seurakseen Metaltoo-tilin, jossa musiikkipiirien ongelmakohtien käsittelyä laajennetaan rock- ja metallimusiikin piiriin.

"On joutunut sietämään väheksymistä ja seksualisointia"

Ikä, kokemus, rooli ja asema vaikuttavat marginaaliin kuuluvien kokemuksiin kohtelusta punk-piireissä, jotka ovat enemmistöltään valkoisten heteromiesten toimintakenttää, sanovat Kovaa Rasvaa -punk-yhtyeen naisjäsenet Johanna Pirinen, Anne Nordling ja Kerttu Vauras STT:lle sähköpostitse.

– On joutunut sietämään väheksymistä ja seksualisointia ja oppinut luovimaan erilaisissa epämiellyttävissä ja epäkunnioittavissa tilanteissa, toteavat vuodesta 2009 turkulais-helsinkiläisessä yhtyeessä soittaneet Pirinen, Nordling ja Vauras.

Punsktoo-tilillä esiin nostetut asiat eivät tulleet heille yllätyksenä, ja he pitävät Punkstoota tärkeänä avauksena alakulttuurissaan.

– On ollut monenlaisia hankalia tunteita herättävää lukea Punkstoo-kampanjassa esiin nostettua hyväksikäyttöä ja väkivaltakokemuksia. Sitä kysyy itseltään, mitä on tullut nähtyä ja koettua ja miten on itse toiminnallaan vaikuttanut skenen turvallisuuteen tai turvattomuuteen eri tilanteissa, he kirjoittavat.

Alakulttuurissa voittopuolisesti hyvää, Punkstoossa mahdollisuus vielä parempaan

Kolmikko haluaa tuoda esiin, että he ovat kohdanneet punk-piireissä huomattavasti enemmän tukevaa asennetta kuin huonoa kohtelua. He kertovat päässeensä nauttimaan piireissä yhteistyöstä ja ystävyydestä rentojen ja tiedostavien ihmisten kanssa, kansainvälisestikin.

– Naistoimijoina olemme saaneet myös erityistä kiitosta siitä, että raivaamme tietä ja tilaa marginaalistetuille ja annamme myönteistä esimerkkiä kaikille skenessä toimiville sukupuolille.

He toivovat, että kampanja lisää punk-piireissä tietoisuutta syrjintään, hyväksikäyttöön ja väkivaltaan liittyen.

– Ehkä aina tulee olemaan ihmisyksilöitä, jotka eivät piittaa toisten rajoista ja jotka omista syistään alistavat ja käyttävät väkivaltaa. Ilmiön tiedostaminen ja nimeäminen kuitenkin mahdollistaa sen, etteivät nämä yksilöt saa tukea toiminnalleen sitä hiljaa hyväksyvistä rakenteista.

– Musiikkikulttuuri yleensäkin voisi ottaa pitkän vilkaisun peiliin sen suhteen, mikä asema ja rooli naisille sen sisällä on varattu. Me olemme aktiivisia subjekteja, joilla pitäisi olla oikeus syrjinnästä, hyväksikäytöstä ja väkivallasta vapaaseen tilaan toimia, luoda, esiintyä ja vuorovaikuttaa.