Brittipääministerin ex-neuvonantaja ryöpyttää jälleen entistä pomoaan – Dominic Cummingsin mukaan Johnson vastusti syksyllä koronasulkua, koska vain yli 80-vuotiaat kuolivat

Boris Johnsonin hallitus on saanut pandemian aikana runsaasti kritiikkiä sen hoidosta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson suhtautui nihkeästi uuteen koronasulkuun viime syksynä, koska useimmat viruksen kuolonuhrit olivat yli 80-vuotiaita, väittää hänen entinen neuvonantajansa Dominic Cummings BBC:n haastattelussa.

Cummings, jonka välit Johnsonin kanssa menivät poikki loppusyksystä, on ennenkin hyökännyt hallitusta vastaan ja kertonut paljastuksia kulissien takaa.

Cummingsin mukaan pääministeri laittoi omat poliittiset tavoitteensa ihmishenkien edelle. Entisen avustajan mukaan Johnson huomautti viime syksynä, että useimmat koronaan kuolevat britit ovat jo ylittäneet keskimääräisen eliniänodotteen.

Johnsonin asenne oli Cummingsin mukaan se, että hallitus ei voi tappaa Britannian taloutta vain sen takia, että yli 80-vuotiaat kuolevat. Cummings kertoi pääministerin myös vähätelleen pelkoja siitä, että terveydenhoitojärjestelmä voisi ylikuormittua.

Johnsonin hallitus on saanut pandemian aikana runsaasti kritiikkiä sen hoidosta. Ennen rokottamisen aloittamista Britanniassa oli kirjattu eniten koronakuolemia Euroopassa. Nopea ja laajasti kiitelty rokotusohjelma sai Britannian koronatilanteen paranemaan kevättalvella muuta Eurooppaa vikkelämmin, mutta viime viikkoina Johnsonia on taas arvosteltu rajoitusten liian nopeasta purkamisesta viruksen deltamuunnoksen levitessä Britanniassa.

Cummings kertoi haastattelussa myös, että Johnson olisi halunnut varoituksista huolimatta jatkaa pandemian alkuvaiheessa viime vuoden maaliskuussa viikoittaisia audienssejaan kuningatar Elisabetin kanssa. Cummingsin mukaan pääministeri muutti mieltään vasta, kun Cummings painotti että tuolloin 94-vuotiaan kuningattaren hengen vaarantaminen olisi mielipuolista.

Cummings, joka oli pitkään Johnsonin keskeinen avustaja, on viime kuukausina arvostellut useaan otteeseen entistä pomoaan ja kertonut kaoottisista tilanteista pandemian hoidon taustalla. Hän on myös vaatinut parlamentin tutkintaa hallituksen koronatoimista.

Intiassa voi olla jopa kymmenen kertaa raportoitua enemmän koronakuolemia

Intiassa on kuollut koronavirukseen liittyen jopa kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin viralliset lukemat kertovat, arvioi tiistaina julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

Vajaan 1,4 miljardin asukkaan Intiassa on virallisesti kirjattu noin 415 000 koronakuolemaa. Center for Global Development -laitoksen tutkimuksen mukaan todellinen määrä on todennäköisesti 3,4 ja 4,7 miljoonan välillä, mikä tekisi koronapandemiasta Intian itsenäisyyden ajan pahimman humanitaarisen katastrofin.

– Todellinen kuolinluku on luultavasti useita miljoonia, ei satojatuhansia, tutkimuksessa sanotaan.

Tutkimus rinnasti koronan tuhot verenvuodatukseen, jonka Intian itsenäistyminen ja jakautuminen hinduenemmistöiseen Intiaan ja muslimienemmistöiseen Pakistaniin aiheutti vuonna 1947. Tuolloin ainakin satojatuhansia ihmisiä kuoli uskonnollisten ryhmien välisissä väkivaltaisuuksissa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa ylikuolleisuutta eri Intian osavaltioissa sekä verrattiin taudin levinneisyyttä Intiassa kansainvälisiin kuolleisuuslukuihin.

Intiassa on kirjattu virallisesti kolmanneksi eniten koronakuolemia maailmassa Yhdysvaltojen (yli 609 000) ja Brasilian (yli 542 000) jälkeen. Virallisten lukujen on ennenkin arvioitu olevan selvästi alakanttiin, koska Intiassa testikapasiteetti ei ole ollut länsimaiden tasolla ja moni intialainen on kuollut päätymättä koskaan maan ylikuormittuneen terveydenhuollon kirjanpitoon.

Intian hallitus arvosteli viime kuussa Economist-lehden uutista, jossa arvioitiin todellisten kuolinlukujen olevan jopa seitsemän kertaa virallisia lukuja suuremmat, ja kutsui sitä spekulatiiviseksi.

Intiassa koettiin keväällä karmaiseva tartunta-aalto, jonka pääsyynä pidetään viruksen deltamuunnosta. Tartuntamäärät olivat huipussaan huhti-toukokuun vaihteessa, mutta lähtivät sen jälkeen selvään laskuun. Maassa kirjataan edelleen satoja koronakuolemia päivässä.

Iranissa kirjattiin ennätysmäärä uusia tartuntoja vuorokaudessa

Iranissa on kirjattu ennätysmäärä koronavirustartuntoja vuorokauden aikana, maan terveysministeriö kertoo. Maassa todettiin vuorokauden aikana yli 27 400 tartuntaa, kun edellinen huippuluku huhtikuun puolivälistä oli reilut 25 500.

Iranissa on todettu pandemian aikana nyt yhteensä lähes 3,6 miljoonaa tartuntaa. Uusia kuolemantapauksia raportoitiin tiistaina 250, ja kokonaismäärä on nyt yli 87 600.

Iranin viranomaiset ovat myöntäneet, että maan viralliset koronaluvut eivät rajallisen testaamisen takia vastaa todellisia lukemia, mutta Iran on joka tapauksessa Lähi-idän eniten koronaviruksesta kärsinyt maa.

Iran oli yksi ensimmäisiä maita, joissa koettiin alkuvuodesta 2020 koronaepidemia. Nyt maassa on meneillään jo viides tartunta-aalto, jonka aiheuttajana pidetään viruksen herkästi tarttuvaa deltamuunnosta.

Tiistaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa otettiin käyttöön uusia tiukkoja rajoituksia. Esimerkiksi tieliikenne Teheranin ja Alborzin maakuntiin ja niistä pois on kielletty, ja teille on asetettu poliisin valvomia tiesulkuja. Moni iranilainen matkustaisi tähän aikaan vuodesta muslimien id al-Adha -juhlan takia.

Kommentoi