Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valmet Automotivelle sopimus aurinkokennoautojen valmistuksesta, tuotannon määrä käynnistyä ensi vuonna – hollantilaisfirman prototyyppi saavutti yli 700 km:n matkan yhdellä latauksella

Uudenkaupungin autotehtaan omistava Valmet Automotive on tehnyt aiesopimuksen hollantilaisen Lightyearin kanssa aurinkokennoilla varustettujen sähköautojen valmistuksesta. Tuotannon on määrä käynnistyä ensi vuoden alkupuoliskolla.

– Yhdellä latauksella aurinkokennojen tukemana saavutetaan pitkä ajomatka ja latausvälien pituus kasvaa, kertoo Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Lightyear saavutti äskettäin prototyyppimallillaan 710 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella. Tavallisten täyssähköautojen toimintamatka jää yleensä reippaasti alle 500 kilometriin.

Lightyearin autossa on akku ja pistokelataus. Aurinkokennot on sijoitettu tasopinnoille kuten konepellille ja katolle.

Rannuksella ei ole tiedossa, että vastaavia täyssähköautoja varustettuna aurinkokennoilla valmistettaisiin missään muualla.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että vastaavaa teknologiaa käyttäviä ajoneuvoja olisi, joissa on yhdistelmänä tehokas energiankäyttö ja täyssähköauto varustettuna aurinkokennoilla, Rannus kertoo.

Lightyearin auto on suunniteltu aurinkokennoautoksi, mutta ainakin Hyundain Ionic 5 -täyssähköautossa on kuitenkin aurinkokenno erikseen tilattavana ja maksettavana lisävarusteena.

Rannuksen mukaan Lightyearin autojen valmistus alkaa ensi vuoden alkupuoliskolla. Ensimmäistä erikoissarjaa valmistetaan pari vuotta. Erikoissarjan autoja valmistetaan muutama sata.

Rannus ei kommentoi, milloin, miten ja kenelle Lightyear myy sekä toimittaa autonsa, sillä se on asiakkaan asia kertoa.

Mallin valmistus vaatii uuden kokoonpanolinjan

Aiesopimus edeltää valmistussopimusta, jonka perusteella Valmet Automotive tulee valmistamaan rajoitetun sarjan Lightyear One -mallin sähköautoja. Tavoitteena on allekirjoittaa aiesopimuksella määritelty valmistussopimus elokuun aikana.

Mallin valmistus vaatii uuden kyseisen auton valmistukseen soveltuvan kokoonpanolinjan. Rannuksen mukaa kyse on pienestä erikoistuotteisiin erikoistuvasta kokoonpanolinja, joka on Valmet Automotiven strategian mukainen investointi.

– Lopullisen sopimuksen yksityiskohtia vielä hiotaan, mutta puhumme ihan huomattavasta sopimuksesta, Rannus sanoo.

– Tämä on erittäin tärkeä sähköistymisstrategiaamme ja osaamistamme tukeva sopimus ja tuote.

Lightyear julkisti prototyyppinsä kaksi vuotta sitten

Lightyear on perustettu vuonna 2016. Yhtiö työllistää yli 200 henkilöä. Yhtiö kertoo pyrkivänsä ratkaisemaan sähköautoilun kaksi suurinta haastetta – akunlatauksen ja sillä saatavan ajomatkan – energiatehokkaalla muotoilulla ja integroiduilla aurinkokennoilla.

– Julkistimme Lightyear One -mallin prototyypin kaksi vuotta sitten, ja nyt olemme löytäneet erinomaisen valmistuskumppanin ainutlaatuiselle autollemme, sanoo Lightyearin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Lex Hoefsloot tiedotteessa.

Hänen mukaansa Valmet Automotivella on vahvoja näyttöjä osaamisestaan, sillä se on valmistanut sähköautoja jo yli vuosikymmenen ajan.

- - - - - -

Uutista on korjattu 20.7. klo 14.46. Juttuun on lisätty kappale, että Lightyearin auto on suunniteltu aurinkokennoautoksi, mutta ainakin Hyundain Ionic 5 -täyssähköautossa on kuitenkin aurinkokenno erikseen tilattavana ja maksettavana lisävarusteena.