Kun miljardööri Richard Branson teki vuosien odottelun jälkeen matkan avaruuteen tässä kuussa, lennon piti olla juhlava voitto. Virgin Galacticin järjestämä retki herätti kuitenkin myös runsaasti kritiikkiä: arvostelua kirvoitti matkan hiilijalanjälki.
Bransonin kilpailija Jeff Bezos aikoo käväistä Blue Origin -raketillaan avaruudessa 20. heinäkuuta, ja myös Elon Muskin SpaceX yrittää aloittaa siviilimatkatoiminnan sinne syyskuussa.
Ensiaskeleitaan ottava avaruusturismiteollisuus joutuu kohtaamaan kovia kysymyksiä ympäristövaikutuksista.
Vielä tällä hetkellä rakettien laukaisuja ei tapahdu niin usein, että se lisäisi hiilidioksidia ilmakehään merkittävästi.
– Hiilidioksidipäästöt ovat olemattomia verrattuna muihin ihmisen toimintoihin tai jopa kaupalliseen ilmailuun, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ilmastoneuvoja Gavin Schmidt.
Jotkut tutkijat ovat kuitenkin huolissaan mahdollisista pidemmän aikavälin haitoista. Erityisesti vaikutukset otsonikerrokseen askarruttavat, koska ylemmän ilmakehän olosuhteita ymmärretään vielä huonosti.
Lähtisitkö kanssani raketin penkille?
Virgin Galactic ilmoittaa tutkivansa mahdollisuuksia kompensoida tulevaisuuden asiakaslentojensa hiilipäästöt ja vähentää lentojen hiilijalanjälkeä.
Virginin avaruuslennon hiilipäästöt ovat noin 4,5 tonnia matkustajaa kohti, jos samalla lennolla on kuusi ihmistä, laskivat ranskalainen astrofyysikko Roland Lehoucq ja hänen kollegansa.
Nuo päästöt vastaavat suunnilleen tavallisen auton ajamista ympäri maapallon. Hiilipäästöt ovat yli kaksinkertaiset Pariisin ilmastosopimuksen suositukseen verrattuina.
– Tässä syntyy todellakin suhteettomia vaikutuksia, arvioi Coloradon yliopiston ilmakehätutkija Darin Toohey.
– Itse vartuin seuraten avaruuslentohankkeita, ja ne saivat minut kiinnostumaan tieteestä. Jos joku tarjosi minulle ilmaisen kyydin avaruuteen, lähtisin hermostuneena, koska tietäisin, että oma hiilijalanjälkeni matkalta on paljon suurempi kuin sen pitäisi olla.
Jopa satoja lentoja vuosittain
Virgin Galactic on ilmoittanut haluavansa tehdä avaruuteen 400 matkustajalentoa vuodessa.
– Elämme ilmastonmuutoksen aikakaudella, eikä ajoitus ole hyvä päästöjä lisäävien toimien aloittamiseen osana matkailua, sanoo Sustainable Space Tourism (Kestävä avaruusmatkailu) -kirjan kirjoittaja Annette Toivonen.
Uutistoimisto AFP:lle avaruusturismia kommentoinut Toivonen työskentelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.
– Kuka haluaa olla avaruusmatkailija, jos et tohdi kertoa ihmisille, että olit avaruusturistina, Toivonen kysyy.
Puhtaita tai ainakin nykyistä puhtaampia polttoaineita on mahdollista kehittää myös avaruusmatkoille. Kolmen miljardöörin yhtiöillä on motiivi siihen muun muassa mainehaitan riskien vuoksi.