Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | HS-gallup: Puolet suomalaisista jatkaisi edelleen kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista, tulvien koettelemalla saksalaisalueella ei ole tietoa 1 300 ihmisen olinpaikasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Etätöihin palaaminen hellekesän tissuttelun jälkeen näkyy ongelmien syvenemisenä, arvioivat asiantuntijat

Hellekesä yhdistettynä etätyöhön palaamiseen syksyllä lisää alkoholin takia hoitoon hakeutumista. Näin arvioivat päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä Turun yliopistosta ja päihdelääkäri, A-klinikan ja THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

He perustelevat arviotaan sillä, että tyypillisesti lomalla alkanut juomisputki ei välttämättä katkea normaaliin tapaan sosiaalisen kontrollin puuttumisen takia.

Alkoholiriippuvaisia on työikäisestä väestöstä noin viisi prosenttia, ja riskirajoilla juo tutkimusten mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista.

HS-gallup: Puolet suomalaisista jatkaisi edelleen kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista, hieman yli 30 prosenttia vapauttaisi käytön kannabiksen osalta

Puolet suomalaisista jatkaisi edelleen kaikkien huumeiden käytöstä rankaisemista, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä. Vastaajista 31 prosenttia vapauttaisi käytön vain kannabiksen osalta. 11 prosenttia vastaajista puolestaan sallisi kaikkien huumausaineiden käytön.

Lehden mukaan näkemykset eroavat suuresti ikäryhmittäin. Vanhemmat ikäluokat vastustavat rankaisemisesta luopumista, ja nuoremmat kannattavat sitä ainakin kannabiksen osalta.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS internetpaneelissa 18.–23. kesäkuuta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 027. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

EU-komissio julkistaa paljon puhutun metsästrategian tänään

Euroopan komissio julkistaa tänään aamupäivällä metsästrategiansa, joka on jo ennakkoon synnyttänyt Suomessa vilkasta keskustelua.

Metsästrategiassa ei ole kyse varsinaisesta lainsäädännöstä, vaan strategia on laaja ylätason kokonaisuus metsiin liittyviä linjauksia, joihin voidaan nojata EU:n ottaessa kantaa metsäkysymyksiin.

Metsästrategia seuraa EU:n biodiversiteettistrategiaa. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella metsästrategia painottaa metsien suojelun ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen tärkeyttä.

Tulvien koettelemalla saksalaisalueella ei ole tietoa 1 300 ihmisen olinpaikasta

Laajojen tulvien koetellessa Saksaa pelkästään yhdeltä alueelta on kadoksissa 1 300 ihmistä. Muun muassa saksalaislehti Bild kertoo, että Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa ei ole tieto noin 1 300 ihmisen olinpaikasta. Saksalaismedia Deutsche Welle arvioi, että ihmisiin ei mahdollisesti ole saatu yhteyttä verkkoyhteyksien katkeamin takia.

Saksan länsiosissa lähes 60 ihmistä on kuollut harvinaisten rajujen sateiden ja tulvien takia. Naapurimaa Belgiassa on kuollut yhdeksän ihmistä.

Sääennusteiden mukaan läntiseen Eurooppaan on tänään luvassa lisää rankkasateita.

Biden: Venäjän ei tule käyttää energiaa "aseena" naapureiden painostamiseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel näkevät, että Venäjän ei tule käyttää energiaa aseenaan naapureiden uhkailemiseksi tai painostamiseksi. Biden kommentoi asiaa päättäjien tapaamisen jälkeen.

Kommentissaan Biden toisti huolensa Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakentamista.

Merkel ja Biden tapasivat torstaina Washingtonissa. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat selvittää, voiko se palauttaa Kuubaan mielenosoitusten yhteydessä katkaistut internetyhteydet

Yhdysvallat etsii keinoja palauttaa internetyhteydet Kuubaan, jossa on järjestetty harvinaisia hallinnonvastaisia mielenosoituksia. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin tämän ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisen yhteydessä.

Biden sanoi Kuuban katkaisseen pääsyn internetiin ja Yhdysvaltojen selvittävän, onko sen teknologisesti mahdollisesti palauttaa yhteydet.

Karibialla sijaitsevassa Kuubassa mielenosoittajat ovat marssineet viime päivinä useiden kaupunkien läpi vaatien vapautta sekä loppua diktatuurille.

Kuuba on ollut Yhdysvaltain kauppasaarrossa vuodesta 1962. (Lähde: AFP)

Noin 20 000 Yhdysvalloille tulkkina toiminutta afganistanilaista on hakenut turvaa Yhdysvalloista

Noin 20 000 Yhdysvalloille tulkkina toiminutta afganistanilaista on hakenut turvaa Yhdysvalloilta. Yhdysvallat kertoi asiasta eilen.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi lehdistötilaisuudessa, että hakijat ovat toimineet tulkkeina asevoimille ja tahoille, jotka ovat olleet äärijärjestö Talebanin kohteina. Hänen mukaansa Yhdysvallat hyväksyy myös tulkkien perheiden evakuointihakemuksia.

Evakuointien on tarkoitus alkaa tässä kuussa.

Afganistanin turvallisuustilanteeseen vaikuttaa tällä hetkellä kansainvälisten joukkojen vetäytyminen maasta ja sitä myötä äärijärjestö Talebanin vahvistuminen. (Lähde: AFP)