Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteet jatkuvat Yhdysvaltain ja Kanadan länsiosissa, maastopalot ovat vallanneet valtavat määrät pinta-alaa – Washington Postin mukaan Kaliforniassa mitattiin korkein vuorokauden keskilämpötila koskaan

Maastopalot ovat vallanneet valtavat määrät pinta-alaa hirmuhelteiden jatkaessa Yhdysvaltain ja Kanadan länsiosien moukarointia.

Paloviranomaisten mukaan Yhdysvaltain puolella tulessa oli yli 3 400 neliökilometriä, kun taas Kanadassa pelkästään Brittiläisen Kolumbian provinssin alueella liekehti yli 1 200 neliökilometriä maastoa.

Länsirannikolla ehdittiin saada pientä taukoa kesäkuun lopun helleaallon jälkeen, mutta viime päivinä äärimmäiset lämpötilat ovat yltäneet myös syvälle sisämaahan ja nuolleet Kalliovuoriakin.

Washington Postin mukaan Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitattiin sunnuntaina korkein vuorokauden keskilämpötila maapallon historiassa. Vuorokauden keskilämpötila Stovepipe Wellsin mittauspisteellä oli noin 47,8 celsiusastetta.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Amerikan äärimmäiset lämpötilat liittyvät kehityskulkuihin, jotka voidaan yhdistää suoraan ilmastonmuutokseen.

Paahtava sää seuraa aiempaa hellejaksoa, joka iski Pohjois-Amerikan länsiosiin kesäkuun lopulla. Kanadassa rikkoutui maan kaikkien aikojen lämpöennätys kolme kertaa Lyttonin kylässä Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa mittari nousi korkeimmillaan lähes 50 asteeseen.

Brittiläisessä Kolumbiassa kuoli kesä-heinäkuun vaihteessa viikon aikana yli 700 ihmistä, mikä on kolme kertaa enemmän kuin samana ajankohtana kirjattaisiin normaaleissa olosuhteissa. Provinssin johtavan kuolinsyyntutkijan mukaan äärimmäisten sääilmiöiden uskotaan vaikuttaneen kuolemien poikkeukselliseen määrään.

Sää viilentymään päin, mutta lämpenee taas viikonloppuna

Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos (NWS) varoitti elohopean nousevan tukalan viikonlopun jäljiltä vaarallisen korkealle vielä alkuviikostakin. Kalifornian eteläosassa mitattiin maanantaina 47 asteen hellelukemia.

NWS:n mukaan lämpötilat ovat kuitenkin kaiken kaikkiaan alkamassa laskea. Pohjoiseen Kaliforniaan oli tulossa tuulia, ja Arizonassa sekä New Mexicossa oli tiedossa myrskyjä. Hellevaroitukset ovat kuitenkin voimassa monilla alueilla ainakin tiistai-iltaan.

Lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen korkealla myös yöaikaan, eivätkä monet hirmuisten helteiden kurittamat alueet ole saaneet helpotusta edes auringon laskiessa.

NWS Los Angeles kertoo Twitterissä , että lämpötilat alkavat laskea kovimmissa hellepesäkkeissä maanantain jälkeen, mutta helpotus voi jäädä lyhyeksi. Tviitin mukaan viilentyvistä säistä kannattaakin nauttia vielä, kun se on mahdollista, sillä lisää hellettä on näköpiirissä viikonlopusta lähtien.

Kanadassa mitattiin maanantaina noin 36,6 asteen lämpötiloja Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevan Vancouverin pohjoispuolella. Elohopea on kavunnut edelleen selvästi ajanjaksolle tavanomaisia lämpötiloja korkeammalle.

Ympäri Brittiläistä Kolumbiaa on riehunut noin 300 maastopaloa.

Yhdysvaltain Kaliforniassa on palanut tähän mennessä jo yli kaksinkertainen määrä pinta-alaa kuin vastaavana ajanjaksona vuoden 2020 ennätyskovana metsäpalokautena. Osavaltio on vasta lähestymässä pahimpia maastopalokuukausiaan.

Maastopaloja on ollut myös naapuriosavaltio Oregonissa. Arizonassa puolestaan kaksi palopelastajaa sai surmansa ilmailuonnettomuudessa.

Ilmastonmuutos äärimmäisten sääilmiöiden takana

Johtavista ilmastotutkijoista koostuvan ryhmän tekemän tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikan kesäkuiset olosuhteet olisivat olleet käytännössä mahdottomat ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

World Weather Attribution -ryhmän mukaan kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaman ilmastonlämpenemisen vuoksi kesäkuisen helleaallon todennäköisyys oli ainakin 150 kertaa tavanomaista suurempi.

EU:n alaisen ilmastonmuutostietopalvelu Copernicuksen mukaan viime kuukausi oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin. Palvelun mukaan ennätys on osoitus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Koko maailman tasolla kesäkuu oli historian neljänneksi kuumin yhdessä kesäkuun 2018 kanssa. Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian toiseksi kuumin.

Maailman meteorologinen järjestö WMO ja Britannian ilmatieteen laitos Met Office kertoivat toukokuussa, että ilmaston lämpeneminen voi saavuttaa jo viiden vuoden sisällä hetkellisesti 1,5 asteen rajapyykin esiteolliseen aikaan verrattuna. Todennäköisyys sille, että joku vuosista 2021–2025 ylittää 1,5 asteen lämpenemisen haamurajan, on 40 prosenttia.

Edelliset kuusi vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät.