Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Bulgarian parlamenttivaalien voiton on ottamassa laulaja-juontajan luotsaama protestipuolue

Bulgarian sunnuntaisten parlamenttivaalien ääntenlaskenta on loppusuoralla. Laulaja ja tv-juontaja Slavi Trifonovin luotsaama ITN-puolue on julistanut itselleen oikeuden hallituksen muodostamiseen.

Protestipuolue ITN johtaa äänestystä 23,9 prosentin kannatuksella. Puolue on kampanjoinut korruptiota vastaan.

Entisen pääministerin Boiko Borisovin johtama keskustaoikeistolainen GERB-puolue on saamassa vaaleissa historiansa huonoimman tuloksen, 23,7 prosenttia.

ITN on aikaisemmin kieltäytynyt tekemästä yhteistyötä GERB-puolueen kanssa. Trifonov itse ei ole vaaleissa ehdolla ja on vihjannut, ettei ole käytettävissä pääministerin tehtävään.

Äänestystä johti vielä ennen ulkomailla asuvien bulgarialaisten äänten laskua GERB.

Laulaja Slavi Trifonovin johtama puolue on kampanjoinut korruptiota vastaan.

Trifonov sanoi AFP:n mukaan televisiokanavallaan aikaisemmin maanantaina, että puolue "odottaa saavansa presidentti Rumen Radevilta valtuudet muodostaa hallitus".

Jo toiset vaalit kolmen kuukauden aikana

Bulgarialaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa jo toisen kerran kolmen kuukauden aikana.

Huhtikuussa pidetyissä vaaleissa suurin puolue oli maata jo pitkään hallinnut GERB. Puolue keräsi tuolloin noin neljänneksen äänistä. Vuonna 2020 korruptioskandaalissa ryvettynyt puolue ei kuitenkaan pystynyt löytämään hallituskumppaneita.