Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljän miljoonan raportoidun koronakuoleman raja ylittyi – WHO:n pääjohtaja: Rokotteiden saatavuudessa järkyttävää eriarvoisuutta

Maailma ylitti traagisen virstanpylvään keskiviikkona, kun koronavirukseen liittyvien raportoitujen kuolemien määrä nousi yli neljään miljoonaan. Maailman terveysjärjestö WHO totesi samalla, että pandemian kuolonuhrien todellinen määrä on mitä ilmeisimmin vielä korkeampi.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että maailma on pandemian vaarallisessa vaiheessa.

Terveysjärjestö kehotti "äärimmäiseen varovaisuuteen" valtioita, jotka harkitsevat koronarajoitusten poistamista. WHO painotti, että koronavirus leviää korkeista rokotusasteista huolimatta.

Ensimmäiset koronatartunnat havaittiin Kiinassa 18 kuukautta sitten.

Myös talouden elpyminen uhattuna

Ghebreyesus sanoi, että rokotteiden maailmanlaajuisessa saatavuudessa on "järkyttävää eriarvoisuutta". Kärsijöinä ovat hänen mukaansa etenkin Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan väestöt.

– Rokotusnationalismi, jossa kourallinen kansakuntia on ottanut leijonanosan, ei ole moraalisesti puolusteltavissa. Kauheaa on myös se, että pandemian tässä vaiheessa miljoonia terveydenhuollon työntekijöitä ei ole vieläkään rokotettu.

WHO:n pääjohtaja lisäsi, että koronaviruksen varianttien leviäminen uhkaa myös maailmantalouden elpymistä kriisistä.