Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja lähenteli toistuvasti poliisiopiskelijoita – ahdistelusyytteet kuitenkin hylättiin hovissa vanhentuneina

Poliisiopiskelijoita lähennelleen Poliisiammattikorkeakoulun opettajan tuomio lieveni hovioikeudessa. Käräjillä voimankäytön opettajana toiminut viisikymppinen mies oli tuomittu opiskelijoihin vuosina 2015–2016 kohdistuneista kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta Turun hovioikeus katsoi, että mies syyllistyi kolmeen seksuaaliseen ahdisteluun.

Hovioikeuden mukaan mies muun muassa otti oppitunnilla yhtä opiskelijaa lantiosta kiinni ja yhdyntäliikkeitä mukaillen työnsi lantiotaan tämän pakaroita vasten. Toisessa tapauksessa mies puristi opiskelijaa rinnoista turvatarkastusta opettaessaan. Kolmanteen ahdisteluun opettaja syyllistyi hovin mukaan läimäyttäessään juhlissa opiskelijaa takapuolelle. Kaikille tilanteille oli silminnäkijöitä.

– Teot ovat olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien itsemääräämisoikeutta ottaen huomioon, että ne ovat kohdistuneet seksuaalisesti merkityksellisiin ruumiinosiin ja tehty vastoin asianomistajien tahtoa sekä että teot ovat tapahtuneet oppilaan ja opettajan välisessä luottamussuhteessa muiden oppilaiden läsnä ollessa, tuomiossa sanotaan.

Vaikka seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistö hovioikeuden mukaan täyttyi, se kuitenkin hylkäsi syytteet vanhentuneina. Syytteet asiassa oli siis nostettu liian myöhään.

Mies kiisti syytteet. Hänen mukaansa opetustilanteissa tapahtuneet kosketukset eivät olleet seksuaalisia. Käräjillä mies sanoi läpsäisseensä opiskelijaa juhlissa takapuoleen, koska luuli tämän läpsäisseen aiemmin häntä.

Oikeus: Nöyryyttävää ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa

Oikeudenkäynnissä oli kyse myös opettajan käytöksestä kahdessa oppilaitoksen juhlassa vuonna 2017. Hovin mukaan mies muun muassa kommentoi eroottiseen sävyyn opiskelijan pakaroita ja teki käsillään liikkeitä, jotka jäljittelivät takapuolen puristamista. Oikeus piti tekoa nöyryyttävänä ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavana, mutta katsoi, ettei opiskelija ollut riippuvuussuhteessa opettajaan ja hylkäsi näin syytteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Toisessa juhlatilanteessa opettaja tarttui kaksin käsin naisopiskelijan takapuoleen. Oikeus katsoi aiemman tapauksen tavoin, että teko loukkasi seksuaalista itsemääräämisoikeutta, mutta riippuvuussuhteen puuttumisen takia seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistö ei täyty. Vaihtoehtoista syytettä seksuaalisesta ahdistelusta ei tutkittu syyteoikeuden puuttumisen takia.

Käräjillä mies oli kiistänyt molemmat teot.

Opiskelijoiden koskettelu riitti tuomioon virkavelvollisuuden rikkomisesta

Hovioikeus luki käräjäoikeuden tavoin miesopettajan syyksi seksuaalisen ahdistelun, jonka uhrina oli miehen kollega. Kaksikko oli vuonna 2017 työmatkalla, missä mies kosketteli naista reidestä ja takapuolesta. Naisen mukaan hän ei ollut puhunut tapahtuneesta eteenpäin ennen kuin kuuli opiskelijoiden kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta. Mies kiisti myös kollegaan kohdistuneet teot.

Miehen katsottiin syyllistyneen myös virkavelvollisuuden rikkomiseen. Hovioikeus katsoi, että kollegan ahdistelu sekä kaksi vanhentuneina hylätyistä opiskelijoiden ahdisteluista liittyi virkatoimen hoitamiseen.

– Ilmennyttä virkavelvollisuuden rikkomista ei ole pidettävä kokonaisuutena vähäisenä, koska tekoja on ollut kolme ja niistä kaksi on kohdistunut sellaisiin opiskelijoihin, joiden koulutuksesta (syytetty) on ollut ylikonstaapelina vastuussa. Sanottua puoltaa myös se seikka, että poliisimiehellä on asemansa puolesta korostunut velvollisuus käyttäytyä asiallisesti niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Opettaja tuomittiin 60 päiväsakon rangaistukseen, mistä maksettavaa hänelle tulee 1 440 euroa. Käräjillä rangaistus oli ollut 80 päiväsakkoa.