Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kaksi Pfizerin ja Biontechin koronarokoteannosta saa aikaan hyvän immuunivasteen myös virusmuunnoksia vastaan

Pfizerin ja Biontechin koronarokote saa aikaan hyvän immuunivasteen myös virusmuunnoksia vastaan, kertoo suomalaistutkimus.

Tutkijat analysoivat rokotevasteita 180 terveydenhuollon työntekijältä, joista kukin sai kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin mrna-rokotetta. Kaikilla rokotetuilla todettiin erittäin hyvä vasta-ainetaso alkuperäistä koronavirusta vastaan kahden rokoteannoksen jälkeen. Immuunivaste oli yhtä voimakas myös viruksen alfamuunnosta eli Britannian muunnosta vastaan, mutta jossain määrin heikentynyt beetamuunnosta eli Etelä-Afrikan muunnosta vastaan.

– Tutkimus osoittaa covid-19-rokotteen tehokkuuden ja kyvyn käynnistää vasta-aineiden tuotannon kaikissa työikäisissä tutkittavissa iästä ja sukupuolesta riippumatta. Rokote on yksi tehokkaimmista, joita olen tutkinut, kertoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen tiedotteessa.

– Kahden rokoteannoksen jälkeen covid-19-rokotteen synnyttämä immuunivaste oli jopa parempi kuin lieväoireisen koronavirusinfektion jälkeen, kertoo tohtorikoulutettava Pinja Jalkanen Turun yliopistosta.

– On erittäin lupaavaa, että lähes jokaisella rokotetulla oli edes pieni määrä beetamuunnosta neutraloivia vasta-aineita, sanoo professori Anu Kantele Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja Helsingin yliopiston Meilahden Rokotetutkimuskeskuksesta MeVacista.

Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät Suomessa joulukuussa aloitettujen koronarokotusten aikaansaamaa immuunisuojaa yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan, Husin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä. Tutkimusta jatketaan muun muassa immuunivasteiden pitkäaikaisseurannalla ja immuunisuojan tutkimuksella muita maailmalla kiertäviä viruskantoja kuten deltavirusmuunnosta eli Intian muunnosta vastaan.