Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Ensimmäinen Katiska-vyyhti menee hovioikeuteen, syyttäjä ja suurin osa tuomituista valitti käräjätuomiosta

Laajaa Katiska 1 -huumevyyhtiä puidaan seuraavaksi hovioikeudessa. Syyttäjä sekä valtaosa tuomituista on valittanut huhtikuun lopulla annetusta käräjätuomiosta. Määräaika vastavalitusten toimittamiselle päättyy tänään.

Katiska 1 on suurin huumejuttu, mitä Helsingin käräjäoikeudessa on käsitelty. Oikeudenkäynti alkoi viime vuonna tammikuun lopulla ja päättyi syys-lokakuun vaihteessa. Myös hovikäsittelystä odotetaan pitkää.

Kaikkiaan jutussa tuomittiin käräjillä yli 50 ihmistä, joista lähemmäs 40 on valittanut hovioikeuteen. Heidän joukossaan ovat myös pääsyytetyt Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg.

Tranberg tuomittiin jutussa pisimpään, 12 vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Ranta-aho tunnusti oikeuskäsittelyn aikana suurimman osan syytteistään sekä paljasti poliisille huumekätköjä, minkä takia hänen rangaistuksensa lievennettiin 11 vuoteen.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko organisoi järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, jonka yhteydessä maahan tuotiin poikkeuksellisen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita vuosina 2017–2019.

Myös Sofia Belorf ja Ranta-ahon sukulainen valittivat

Myös syytteiden teko-aikaan Ranta-ahon kanssa seurustellut Sofia Belorf on valittanut tuomiostaan. Hän sai käräjiltä 80 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Toisen rahanpesusyytteen käräjäoikeus hylkäsi.

Samaten hovioikeuteen on valittanut törkeästä rahanpesusta tuomittu Ranta-ahon sukulaisnainen. Käräjäoikeuden mukaan nainen oli vastaanottanut ja pitänyt hallussaan lähes 16 000 euroa rikollista rahaa, mistä hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen.

Käräjätuomiosta valitti myös kilpapurjehtija, liikemies Janne Järvinen. Hän sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Katiska 2:sta odotetaan tuomiota ensi viikolla

Ranta-aho ja osa muista Katiska 1:ssä tuomituista on syytteessä myös Katiska 2 -nimen saaneessa huumejutussa, jota istuttiin Helsingin käräjäoikeudessa touko-kesäkuussa. Käräjäoikeuden on määrä antaa tuomio siitä ensi viikon perjantaina.

Syyttäjä vaatii Ranta-aholle uutta 13 vuoden vankeusrangaistusta aiemmin tuomitun päälle, eli yhteensä yli 20 vuoden tuomiota. Vastaavanlaista rangaistusta Suomessa ei ole langetettu.

Ranta-ahon epäillään syyllistyneen uusiin rikoksiin, kun ensimmäinen Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjillä, mutta Ranta-aho oli vapaalla jalalla. Ranta-aho istui Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta pääsi vapaaksi viime vuoden kesäkuussa.

Katiska-vyyhti liittyy myös toiseen isoon huumejuttuun, jota on istuttu tänä vuonna Helsingin käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa yli 20 miljoonan euron arvosta.

KRP on kertonut, että näin Suomeen tuotiin myös suuri osa Katiskan huumeista. KRP:n mukaan Katiskaan liittyneitä huumeita tuotiin kaksi isompaa erää ja asiakkaana toimi Ranta-aho. Ranta-aho ei ole tässä jutussa syytettynä.