Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden korkein lämpötila mitattu tänään Heinolassa ja Parikkalassa – Oulussa ja Rovaniemellä voimakasta tuulta ja kuurosadetta

Lämpötila on tänään noussut 32,1 asteeseen, joka mitattiin Päijät-Hämeessä Heinolassa sekä Etelä-Karjalassa Parikkalassa neljän jälkeen iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Kyseessä on kuluvan vuoden korkein lämpötila.

Lähes samoihin lukemiin päästiin myös Lahdessa, jossa elohopea nousi 32 asteeseen.

Pohjoisin paikka, jossa lämpötila on tänään käynyt yli kolmenkymmenen asteen lukemissa, on Kajaanin lentoasema, jossa lämpötilaksi mitattiin 30,2 astetta.

– Salosta Ilomantsiin asti on tänään mitattu yli 30 astetta, kuvailee Viljamaa.

Hän lisää, että hyvin laajalti maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläisimmissä osissa on oltu 30 asteen lukemissa.

Oulussa ja Rovaniemellä voimakkaita kuurosateita ja ukkosta

Tukalan helteisen sään lisäksi maanantaina saatiin voimakkaita sateita ja ukkosta muun muassa Oulun ja Rovaniemen seuduilla. Oulussa pelastuslaitos kertoi tuulenpuuskien aiheuttamista myrskytuhoista, ja vahingontorjuntatehtäviä oli kertynyt kello neljään mennessä iltapäivästä jopa 70 kappaletta.

Oulussa tuuli puhalsi puuskissa jopa 31,3 metriä sekunnissa. Sadetta Oulussa mitattiin 5 milliä tunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Ajoittain on voinut tulla hyvin rankastikin vettä Oulussa, Viljamaa kertoo.

Hän lisää, että Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Etelä-Lappiin saatiin myös räväkkää ukkosta.

Lapin Pelastuslaitos kertoi Twitterissä , että rankkasateet aiheuttivat Etelä-Lapissa ja varsinkin Rovaniemellä useita tehtäviä rankkasateiden vuoksi. Lisäksi teillä on runsaasti vettä.

Viljamaa vahvistaa, että Lapin yllä oli yhtenäinen sadealue, joka oli eteläisemmässä Lapissa kuuroittaista. Rovaniemellä vettä satoi enimmillään 26 milliä tunnissa.

Voimakasta ukkosta ja pieniä sadekuuroja saatiin myös Päijät-Hämeestä Savoon ulottuneella alueella, Viljamaa lisää.

Ilmatieteen laitos kertoo, että lähipäivinä ukkosia on odotettavissa myös eri puolille maata. Ukkosiin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta.

Yksi kuoli Oulussa myrskyn kaataman puun alle

Oulussa yksi henkilö kuoli maanantaina jäätyään myrskyn kaataman puun alle, Poliisi kertoo.

Poliisi ja pelastuslaitos saivat Oulun Hiukkavaaran ulkoilualueelle iltapäivällä pelastustehtävän, jonka mukaan henkilö oli jäänyt puun alle.

Paikalle saapunut ensihoitoyksikkö totesi myrskyn kaataman puun alle jääneen ulkoilijan kuolleeksi.

Poliisi ei kerro uhrin ikää eikä sukupuolta. Poliisi jatkaa asiaa kuolemansyyn tutkintana, eikä tiedota asiasta enempää.