Kahta entistä poliisia vastaan on nostettu syytteet törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Asia liittyy Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota koskeneeseen huumetynnyrijuttuun, jota puitiin Aarnion osalta eri oikeusasteissa vuosina 2015–2019.
Syytteen mukaan kaksi huumerikosyksikössä työskennellyttä poliisimiestä antoi todistajana vääriä tietoja Helsingin käräjäoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa.
Väärät tiedot tukivat syyttäjän mukaan Aarnion väitteitä huumetynnyrijutussa keskeisistä prepaid-liittymistä. Aarnio sanoi, että puhelimet olivat yhteisessä käytössä ja niitä käyttivät useat poliisimiehet. Oikeuden mukaan Aarnio oli niin sanottu Pasilan mies, joka käytti liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.
Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Syytteitä käsitellään myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa. Haastehakemuksen sisältö tulee julkiseksi, kun käräjäkäsittely aikanaan alkaa.
Toinen syytetty sai helmikuussa virkarikostuomion
Syytteen saaneista miehistä toinen on Helsingin poliisilaitoksen entinen rikosylikonstaapeli Marko Verlin. Hänet tuomittiin helmikuussa sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta jutussa, joka myös liittyy Aarnioon.
Helsingin käräjäoikeuden mukaan Verlin käytti työaikaansa henkilöiden ja ajoneuvojen luvattomaan tarkkailuun Aarnion pyynnöstä. Rikos ajoittui loppuvuoteen 2016. Aarnio oli kesäkuussa 2015 tuomittu vankeuteen niin sanotussa Trevoc -jutussa ja hän oli menettänyt virkansa.
Verlin kiisti syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen. Vastauksessaan käräjäoikeudelle hän sanoi, ettei ollut suorittanut minkäänlaista tarkkailua Aarnion pyynnöstä. Käräjäoikeuden tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.
Helsingin poliisilaitos irtisanoi Verlinin viime vuoden keväällä. Hän on valittanut potkuistaan hallinto-oikeuteen. Myöskään toinen törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa syytteen saanut mies ei ole enää Helsingin poliisilaitoksen palveluksessa. Hän irtisanoutui itse kesällä 2017.
Syyttäjälaitos: Uudet todisteet osoittivat kertomukset paikkaansa pitämättömiksi
Syyttäjälaitos tiedotti asiasta aiemmin marraskuussa, kun esitutkinta valmistui ja asia siirtyi syyteharkintaan. Tynnyrijutun hovioikeuskäsittelyssä syyttäjät esittivät uusina todisteina tietoja Itä-Pasilan virastokeskuksen kulunvalvontajärjestelmästä.
– Uusilla todisteilla oli hovioikeuden mukaan keskeinen merkitys myös Aarnion vaihtoehtoisen tapahtumainkulun arvioinnissa, sillä ne osoittivat eräät Aarnion kantaa tukevat kertomukset paikkaansa pitämättömiksi, Syyttäjälaitos sanoi tiedotteessa marraskuussa.
Järjesteli Suomeen metallitynnyreissä satoja kiloja hasista
Aarnio sai huumetynnyrijutussa kymmenen vuoden vankeustuomion Helsingin hovioikeudessa vuonna 2019. Oikeus tuomitsi hänet yhteensä 18 rikoksesta, muun muassa viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja virkarikoksista.
Aarnion syyksi luettiin satojen hasiskilojen maahantuonnin järjestely, törkeä todistusaineiston vääristely ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.
Oikeuden mukaan Aarnio osallistui viiden huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen. Metallitynnyreissä oli oikeuden mukaan yhteensä 791 kiloa hasista. Oikeus katsoi Aarnion myös vaikeuttaneen tynnyrijutun tutkintaa lavastamalla syyttömän ihmisen Pasilan mieheksi.
Tutkinta alkoi, kun Hollannin poliisi takavarikoi Hollannissa yhdestä tynnyristä 141 kiloa hasista ja vaihtoi siihen valelastin ennen kuin tynnyri jatkoi matkaansa Suomeen. Myöhemmin kävi ilmi, että sama lähettäjä oli lähettänyt aiemmin saman kuljetusliikkeen kautta Suomeen yhteensä viisi tynnyriä neljänä eri lähetyksenä.
Aarnio haki hovituomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta hakemus hylättiin.