Helsingissä kokoomus vankasti ykkösenä, Tampereella pormestaripuolue SDP pitää kärkipaikkaa ääntenlaskennassa

Ennakkoäänten laskentaa Helsingissä sunnuntaina. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Kokoomus otti vahvan johdon Helsingissä, kun pääkaupungin äänistä oli laskettu reilu kolmannes. Puolue oli siinä vaiheessa kerännyt 29,2 prosenttia äänistä, vajaa prosenttiyksikön enemmän kuin kuntavaaleissa neljä vuotta sitten. Vihreillä oli kakkossija 21,2 prosentin osuudella.

Vasemmistoliitto järjesti pääministeripuolueelle yllätyksen nousemalla sen ohi kolmanneksi.

Puolue ohitti SDP:n keräten 13,6 prosenttia äänistä, mikä olisi 2,2 prosenttiyksikön parannus verrattuna neljän vuoden takaiseen tulokseen. SDP:n osuus jäi 12 prosenttiin, takapakkia liki kaksi prosenttiyksikköä.

SDP:n jälkeen viidennelle tilalle nousi RKP:n lista 7,7 prosentin osuudella. Perussuomalaiset kasvattivat äänimääräänsä puoli prosenttiyksikköä ja ylsi 7,6 prosenttiin.

Liike Nyt oli saamassa 2,5 prosenttia äänistä ensimmäisissä kuntavaaleissaan. Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,3 ja 1,4 prosenttia.

Pienpuolueista feministipuolue näytti menettävän ainoan paikkansa valtuustossa.

Kokoomus oli Helsingin suurin puolue viime kuntavaaleissa vuonna 2017, mutta menetti kärkisijan vihreille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Edellisissä kuntavaaleissa pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) kahmi liki 30 000 ääntä. Kokoomuksen uusiksi ääniharavoiksi nousevat nyt varapuheenjohtaja Elina Valtonen sekä pormestariehdokas Juhana Vartiainen.

Tampereella PS kasvattamassa reippaasti äänisaalistaan

Tampereella pormestaripuolue SDP pitää kuntavaalien kärkipaikkaa ääntenlaskennan ollessa vielä kesken. Kello 21:een mennessä lasketuista äänistä SDP oli saanut 25,3 prosenttia. Demarien kanssa kovaa taistoa Tampereen pormestarin paikasta käy kokoomus, jonka ääniosuus oli 23,8 prosenttia.

Näillä ääniosuuksilla SDP olisi saamassa Tampereen valtuustoon 18 paikkaa ja kokoomus 17 paikkaa. SDP:n ylivoimainen ääniharava on odotetusti pääministeri Sanna Marin, joka on tässä vaiheessa saanut noin neljä kertaa niin paljon ääniä kuin puolueen seuraavaksi suosituin ehdokas, nykyinen pormestari Lauri Lyly.

Marinilla on ääntenlaskennan tässä vaiheessa yli 7 000 ääntä, ja hänestä oli tulossa Tampereen äänikuningatar. Marin sai Tampereella eniten ääniä myös viime kuntavaaleissa.

Kokoomuksen listalla tämän vuoden kuntavaalien suosituin nimi näyttäisi olevan kansanedustaja, ex-pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Ääntenlaskennan tilanteen perusteella Ikonen oli saamassa selvästi enemmän ääniä kuin Tampereen kokoomuksen toinen pormestariehdokas, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola.

Vihreiden osuus lasketuista äänistä oli 15,2 prosenttia, perussuomalaisten 13,1 prosenttia ja vasemmistoliiton 10,7 prosenttia.

Kello 21:een mennessä laskettujen äänten perusteella perussuomalaiset olisi yli kaksinkertaistamassa kannatuksensa edellisistä kuntavaaleista. Sen sijaan vihreille oli tulossa takkiin noin viisi prosenttiyksikköä.

Keskustan osuus lasketuista äänistä oli 4,3 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,1 prosenttia. Liike Nyt oli jäämässä ilman valtuustopaikkoja 0,9 prosentin kannatuksella.

Kuopiossa keskusta tarrasi kiinni ykkössijaan

Kuopiossa keskusta puolusti viime kuntavaalien ykkössijaansa, kun äänistä oli laskettu noin puolet. Keskustalla oli 23,8 prosenttia äänistä, puolisen prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Toiseksi nousi kokoomus 19,6 prosentin osuudella ja kolmanneksi SDP 16,6 prosentilla. SDP:n äänisaaliista hupeni viime kuntavaaleihin verrattuna lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Vihreät ohitti perussuomalaiset 13,1 prosentin ääniosuudella. Perussuomalaisille oli kertynyt 12,2 prosenttia äänistä.

Vasemmistoliitolla oli 7,1 prosenttia ja kristillisdemokraateilla 4,6. Liike Nyt oli saamassa 1,5 prosenttia äänistä, mutta valtuustopaikan saaminen oli iltayhdeksän maissa vielä epävarmaa.

Espoossa kokoomus vahvistamassa asemaansa kaupungin suurimpana, ääntenlasku vielä pahasti kesken

Espoossa ennen iltayhdeksää laskettujen kuntavaaliäänten perusteella kokoomus on vahvistamassa asemaansa kaupungin suurimpana puolueena. Lasketuista äänistä noin 36 prosenttia on tällä hetkellä menossa kokoomukselle, mikä toisi puolueelle kolme lisäpaikkaa kaupunginvaltuustoon. Espoo on perinteisesti ollut kokoomuksen vahvimpia linnakkeita Suomessa.

Ääntenlaskun tässä vaiheessa Espoon toiseksi suurimpana puolueena olisi säilymässä vihreät, mutta puolue olisi menettämässä peräti neljä valtuustopaikkaa. Vihreiden äänisaalis on tällä hetkellä 17,5 prosenttia, ja pudotusta viime kuntavaaleihin on peräti lähes viisi prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi suurimpana paikkansa säilyttäisi SDP, joka olisi kasvattamassa äänisaalistaan hieman ja säilyttämässä valtuutettujensa määrän ennallaan. SDP:n äänipotti on ääntenlaskennan tässä vaiheessa Espoossa vajaat 14 prosenttia.

Kaupungin ääntenlaskennassa neljänneksi suurin on tällä hetkellä perussuomalaiset, RKP puolestaan on viidentenä.

Espoon kuntavaaliäänistä on laskettu vasta alle kolmannes, joten puolueiden voimasuhteet voivat vielä muuttua.

Vantaalla kokoomus ja SDP kisasivat ykköspaikasta

Vantaalla kokoomus johti kuntavaalien ääntenlaskua kello 20.40:een mennessä laskettujen äänien perusteella. Niiden mukaan puolue olisi saamassa 23,8 prosenttia annetuista äänistä, mikä nostaisi kokoomuksen Vantaan suurimmaksi puolueeksi.

Kärkipaikasta käytiin kuitenkin tiukkaa kisaa, sillä viime vaalien ykköspuolue SDP oli saamassa 23,4 prosenttia äänistä. Ääntenlaskennan ollessa kesken näytti siltä, että sekä kokoomuksen että SDP:n äänisaalis Vantaalla olisi jäämässä hieman viime vaaleja heikommaksi.

Sen sijaan perussuomalaiset näytti nostaneen suosiotaan. Puolueen osuus lasketuista äänistä oli 16,4 prosenttia, mikä tarkoittaa neljän prosenttiyksikön hyppäystä viime kuntavaaleista.

Vihreät taas näytti menettäneen asemiaan kolmisen prosenttiyksikköä. Lasketuista äänistä puolue oli saanut 13,7 prosenttia.

Vasemmistoliiton osuus lasketuista äänistä oli 7,3, keskustan 4,4, kristillisdemokraattien 3,9, RKP:n 3,0 ja Liike Nytin 2,8 prosenttia.

Vantaan ääniharavia iltayhdeksän jälkeen olivat kansanedustajat Antti Lindtman (sd.) ja Sari Multala (kok.). Kolmanneksi eniten ääniä oli koossa kansanedustaja Mika Niikolla (ps.).

Turussa kokoomus näyttäisi pysyvän suurimpana - PS ottamassa kannatusloikan, vihreille takapakkia

Turussa kokoomus näyttäisi pysyvän kaupungin suurimpana puolueena. Noin kello 21.20 mennessä lasketuista äänistä kokoomuksen osuus oli 23,2 prosenttia. Seuraavina olivat SDP 19,0 prosentilla ja vasemmistoliitto 16,8 prosentilla.

Turun viime kuntavaalien kakkospuolue vihreät sen sijaan oli vasta neljäntenä 14,0 prosentin osuudella. Vihreille olisi tällä tuloksella tulossa takapakkia yli viisi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset puolestaan oli ottamassa Turussa selvän vaalivoiton. Puolueen äänisaalis oli ääntenlaskennan ollessa kesken 12,7 prosenttia. Se tarkoittaisi yli viiden prosenttiyksikön harppausta neljän vuoden takaisesta.

RKP:n ääniosuus oli 5,9 prosenttia ja keskustan 4,4 prosenttia. Liike Nyt saisi 1,8 prosenttia ja kristillisdemokraatit 1,4 prosenttia.

Turun suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit olivat ainakin tässä vaiheessa vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla ja SDP:n pormestariehdokkaalla, kansanedustaja Aki Lindénillä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli puolueensa ykkösnimi Turussa ääntenlaskennan ollessa vielä kesken. Turun perussuomalaisista selvästi suurimman äänipotin oli saamassa puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Oulussa keskusta ja kokoomus kisaavat kaupungin suurimman tittelistä

Oulussa keskusta ja kokoomus käyvät tiukkaa kisaa kaupungin suurimman puolueen tittelistä. Kun kuntavaaliäänistä on laskettu noin puolet, johtaa keskusta noin 1,5 prosenttiyksikön erolla ja on repinyt kaulaa kokoomukseen laskennan edetessä.

Tämänhetkisen tilanteen perusteella keskusta olisi säilyttämässä asemansa kaupungin suurimpana ja saamassa lähes 22 prosentin äänisaaliin. Tämä tarkoittaisi 15 valtuustopaikkaa, kaksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Kokoomus puolestaan olisi saamassa runsaat 20 prosenttia äänistä ja 14 valtuutettua, yhden enemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Laskennan tässä vaiheessa Oulun kolmanneksi suurimpana puolueena asemansa on säilyttämässä vasemmistoliitto, jolle olisi tulossa vajaat 15 prosenttia äänistä. Tällä äänisaaliilla puolue menettäisi yhden valtuustopaikan.

Perussuomalaiset ja vihreät puolestaan kisaavat neljänneksi suurimman puolueen sijasta. Perussuomalaiset johtaa tällä noin 12,8 prosentin ääniosuudella, vihreät on noin puolen prosenttiyksikön ja kolmensadan äänen takamatkalla. Perussuomalaisista näyttää tulevan kaupungin kovin nousija selvin luvuin. Puolue on kasvattamassa äänisaalistaan lähes viidellä prosenttiyksiköllä viime kuntavaaleihin verrattuna ja saamassa kolme lisäpaikkaa valtuustoon.

Oulun äänikuningattareksi näyttää jälleen nousevan vasemmistoliiton kansanedustaja, tuleva sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Jyväskylässä vihreät johtaa, kokoomus kiri lasketuissa äänissä kakkoseksi

Jyväskylässä vihreät näytti säilyttävän paikkansa suosituimpana puolueena kuntavaaleissa.

Kello 21.05:een mennessä laskettujen äänten perusteella vihreät oli saamassa 19,6 prosenttia annetuista äänistä, mikä on hieman viime vaalien lopputulosta vähemmän. Kokoomus näytti sen sijaan kirineen viime kerrasta. Lasketut äänet lupasivat sille noin 18,7 prosentin äänisaalista ja toiseksi suurimman puolueen paikkaa. Sen sijaan viime vaalien kakkonen SDP olisi jäämässä pronssisijalle noin 17,3 prosentin osuudella, mikä tarkoittaisi parin prosenttiyksikön pudotusta äänissä.

Keskusta oli saanut lasketuista äänistä 14,1 prosenttia, perussuomalaiset 10,8, vasemmistoliitto 10,6 ja kristillisdemokraatit 6,0.

Lasketuista äänistä eniten ääniä ovat saaneet vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén, SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen sekä kokoomuksen EU-parlamenttiedustaja Henna Virkkunen.

Lahdessa SDP pysymässä notkahduksesta huolimatta suurimpana puolueena, perussuomalaiset kovin nousija

Lahdessa SDP on säilyttämässä asemansa kaupungin suurimpana puolueena, vaikka sen äänisaalis on notkahtamassa selvästi. Kun kuntavaaliäänistä on laskettu yli kaksi kolmasosaa, on SDP kerännyt reilut 25 prosenttia lasketuista äänistä. Kokoomus on toisena vajaan 22 prosentin äänisaaliilla.

SDP kuitenkin menettäisi tämänhetkisen tilanteen perusteella kolme valtuustopaikkaa, kokoomuksen valtuustoryhmän koko puolestaan säilyisi ennallaan. SDP:n äänisaalis on noin viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin viime kuntavaaleissa.

Kaupungin suurimmaksi nousijaksi on kipuamassa perussuomalaiset selvin luvuin. Tämänhetkinen 16,5 prosentin äänisaalis toisi puolueelle peräti viisi lisäpaikkaa valtuustoon. Perussuomalaisten äänipotti on kasvamassa Lahdessa lähes kahdeksalla prosenttiyksiköllä viime kuntavaaleihin verrattuna.

Lahden neljänneksi suurin puolue on ääntenlaskennan tässä vaiheessa vihreät, jonka ääniosuus on kuitenkin putoamassa 3,5 prosenttiyksikköä viime vaaleista. Viidentenä on sitoutumattomien Pro Lahti -yhteislista, joka on saamassa runsaat seitsemän prosenttia äänistä.

Kaupungin äänikuninkaaksi näyttää nousevan perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto.

Porissa SDP jatkamassa suurimpana puolueena

Porissa SDP näyttää jatkavan suurimpana puolueena. Kuntavaaleissa kello 21.20:een mennessä lasketuista äänistä SDP oli saanut 22,3 prosenttia. Suosio näytti kuitenkin pudonneen, sillä osuus on viisi prosenttiyksikköä vähemmän viime kuntavaalien tulokseen verrattuna.

Toisella sijalla oli kokoomus 20,6 prosentin ääniosuudella ja kolmantena perussuomalaiset 16,9 prosentilla. Kokoomuksen äänisaalis on viime vaaleista hieman supistunut, kun taas perussuomalaiset on kasvattanut suosiotaan.

Vasemmistoliiton saalis lasketuista äänistä oli 14,0, vihreiden 12,5, keskustan 7,1 ja kristillisdemokraattien 4,9 prosenttia.

Puoli kymmeneen mennessä illalla ääniä oli Porissa saanut eniten vihreiden ehdokas, VTT:n johtava asiantuntija Timo Aro. Toiseksi suurin äänipotti oli SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla.

Kommentoi