Kesäiset kuntavaalit eivät nostaneet äänestysaktiivisuutta, joka jäi 55,1 prosenttiin – Kokoomus pitää kärkisijaa kuntavaalien ääntenlaskennassa, SDP toisena

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus laski neljän vuoden takaisesta. Äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

Aiemmista kuntavaaleista vuonna 2012 äänestysaktiivisuus oli 58,3. Vuonna 2008 äänestämässä kävi 61,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Orpo piti puolueen saamaa ennakkoäänisaalista kovana tuloksena

Kokoomus johti kuntavaalien ääntenlaskentaa ennen kello yhdeksää sunnuntai-iltana. Puolue oli saanut äänistä 20,6 prosenttia, SDP 18,2 prosenttia, keskusta 17,4 prosenttia, perussuomalaiset 13,4 prosenttia ja vihreät 9,4 prosenttia.

Vasemmistoliittoa oli laskettujen äänten perusteella äänestänyt 8,3 prosenttia, RKP:ta 5,2 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 3,8 prosenttia.

Kokoomuksen Petteri Orpo piti puolueen saamaa ennakkoäänisaalista kovana tuloksena. Tulos kertoo Orpon mukaan siitä, että suomalaiset haluavat muutoksen Suomen valtakunnan politiikkaan eli vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle".

Hän sanoi jaksavansa uskoa siihen, että kokoomus säilyttää ykkössijansa, vaikka vasta osa ennakkoäänistä on laskettu.

– Kokoomus on yleensä pärjännyt myös vaalipäivänä hyvin, mutta totta kai täytyy katsoa loppuun asti. Tällä hetkellä näyttää todella vahvalta, Orpo kommentoi kahdeksan aikaan.

Äänistä oli laskettu yhdeksään mennessä yli puolet.

Marin: Alkutilanteen tulos odotettua alempi

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan kello 20 julkaistu ääntenlaskennan tulos jäi odotuksista.

– Kyllä se oli hieman alempi kuin odotin. Totta kai sitä puolueen puheenjohtajana aina tavoittelee kärkipaikkaa. Vielä on paljon ääniä laskematta, ja loppuillasta näemme, miten vaalitulos muodostui, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitusvastuu voi heijastua kuntavaalien tulokseen.

– On mahdollista, että hallitusvastuu näkyy myös kuntavaalien tuloksessa, Marin sanoi, mutta tähdensi, että äänet lasketaan joka kunnassa erikseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan tähysi puolueen historian parasta tulosta.

– Siinä olemme jo, Halla-aho kommentoi puolueen vaalivalvojaisissa heti kello 20:n jälkeen.

Perussuomalaisia on perinteisesti äänestetty runsaasti vasta vaalipäivänä, kun taas esimerkiksi keskustan kannattajat äänestävät paljon ennakkoon. Halla-aho lisäsi, että hänen sormensa suorastaan syyhyävät, sillä hänen tekisi mieli mennä katsomaan kuntakohtaisia tuloksia.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaiset sai yhteensä 8,8 prosenttia äänistä. Ylen torstaina julkaistussa gallupissa perussuomalaiset oli toisiksi suosituin puolue 18 prosentin kannatuksella.

Saarikko: Luku vaikuttaa hyvältä

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mielestä keskustan luku vaikutti kahdeksalta "ihan hyvältä", mutta syvempää analyysia hän ei vielä tehnyt.

– Ainakin se ounastelee mielenkiintoista iltaa, koska ennakkoäänestysaika oli tavallista pidempi ja käydään kesävaaleja. Osa äänistä on vielä ennakkoonkin laskematta. Meille gallupit olivat nousujohteisia, ja kiertäessäni huomasin, että loppukirissä onnistuttiin, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi haluavansa uskoa tämän olevan viesti siitä, että kyllä keskustan aurinko vielä nousee.

– Hyvin yllätyksellinen ilta varmasti tulossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvasi puolueen tulosta odotetuksi ja gallupmittausten mukaiseksi. Andersson sanoi kuitenkin odottavansa vielä suurien kaupunkien äänien valmistumista.

Kokoomus viime vaalien voittaja

Vuoden 2017 kuntavaaleissa eniten ääniä sai kokoomus, jonka kannatusprosentti oli 20,7. Toisena oli SDP kannatusprosentilla 19,4 ja kolmantena keskusta kannatusprosentilla 17,5. Vihreät saivat äänistä 12,5 prosenttia ja perussuomalaiset 8,8 prosenttia. Myös vasemmistoliiton kannatus oli 8,8 prosenttia. RKP:tä äänesti 4,9 prosenttia kansalaisista ja kristillisdemokraatteja 4,1 prosenttia.

Vaalien lopullinen tulos saattaa poiketa huomattavastikin ennakkoäänistä. Esimerkiksi keskustan kannattajat äänestävät perinteisesti paljon ennakkoon, kun taas perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat jättävät usein äänestämisen varsinaiselle vaalipäivälle. Näissä vaaleissa tilannetta sekoittaa kuitenkin korona. Ennakkoäänestys oli tavallista pidempi ja ennakkoon äänestettiin enemmän tänä vuonna kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa suosituin puolue oli kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella. Toisena oli perussuomalaiset 18 prosentin kannatuksella ja kolmantena pääministeripuolue SDP 17 prosentin kannatuksella.

---

Työryhmä: Viivi Salminen, Anniina Luotonen, Mika-Matti Taskinen, Sanna Nikula

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut