Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: 700 kuntavaaliehdokasta kertoo joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi

Lähes 700 kuntavaaliehdokasta kertoo Ylelle joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi. Ehdokkaat kertovat joutuneensa haukkumisen ja mustanmaalaamisen kohteeksi.

Ehdokkaat kertoivat kohdanneensa vaalimainosten ja autojen sotkemista. Joissakin tapauksissa jopa väkivallan uhka oli ollut läsnä.

Vaalihäirinnässä kyse on systemaattisesta toiminnasta, jolla on tarkoitus häiritä vaalien toteutumista.

Useat naiset kertoivat Ylelle joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Vastauksista käy ilmi, että naisia huoritellaan verkossa sekä vaalikentillä kasvotusten. Tyypillisesti häiritsijä oli ehdokkaille entuudestaan tuntematon.

Vaalihäirintä verkossa lisääntyy

Suojelupoliisin mukaan verkossa tapahtuva vaalihäirintä on lisääntynyt näissä vaaleissa.

– Viime vuosina vaaleissa ehdolla olevat henkilöt ja muut poliittiset toimijat ovat joutuneet uhkausten ja epäasiallisten yhteydenottojen kohteeksi aiempaa enemmän esimerkiksi verkossa, Supon viestintäasiantuntija Aishi Zidan kirjoittaa sähköpostitse Ylelle.

Ylen kyselyyn vastasi 1 821 ehdokasta 13 puolueesta. Kuntavaaleissa on yhteensä 35 600 ehdokasta. Ylelle kokemuksistaan kertoi siis noin viisi prosenttia ehdolle asettuneista.