Kanadalaisyhtiö peruu kiistanalaisen Keystone XL -öljyputken rakentamisen Bidenin torpattua hankkeen

Kanadalaisyhtiö TC Energy kertoo lopettaneensa kiistanalaisen Keystone XL -öljyputken rakennusprojektin. Yhtiö heittää pyyhkeen kehään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin peruttua öljyputken rakennusluvan tammikuussa presidenttikautensa ensimmäisenä päivänä.

Biden oli luvannut jo vaalikampanjansa aikana laittavansa stopin hankkeelle ympäristöhuolien vuoksi. Näkemys oli päinvastainen kuin hänen edeltäjänsä Donald Trumpin.

Kanada on tukenut projektia jo pitkään. Putkea ovat sen sijaan vastustaneet muun muassa ympäristöaktivistit ja alkuperäiskansojen edustajat.

– Yli kymmenen vuoden jälkeen olemme vihdoin kukistaneet öljy ja kaasu -jätin! Keystone XL on kuollut, alkuperäiskansojen ympäristöverkosto tviittasi yhtiön päätöksen jälkeen.

Kanadan kentillä likaisinta öljyä koko planeetalla

Yli 1 900 kilometrin putken oli määrä aueta vuonna 2023 ja kuljettaa öljyä Kanadan jalostamoista Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA oli esittänyt projektista aiemmin vastalauseen, ja entinen presidentti Barack Obama oli kumonnut veto-oikeudellaan kongressin hyväksynnän Keystone-ehdotukselle vuonna 2015. Trump kuitenkin tuki putkea osana pyrkimyksiä saada aikaan "uutta säkenöivää infrastruktuuria" ja yritti elvyttää operaation.

TC Energy oli väittänyt, että tuomalla öljyn ystävällismielisestä naapurimaasta, Yhdysvallat olisi voinut vähentää riippuvuuttaan Lähi-itään ja Venezuelaan jopa 40 prosentilla.

Putken oli määrä tuoda öljyä Albertan öljyhiekkakentiltä, joilla arvioidaan olevan "likaisinta" öljyä koko planetalla. Toisin kuin perinteinen lähteestä pulppuava raakaöljy, öljyhiekkakentiltä saatava öljy pitää kaivaa ylös ja käytännössä sulattaa tulikuumalla vedellä ennen kuin se voidaan jalostaa. Prosessi jättää jälkeensä valtavia järviä saastunutta vettä ja laajoja alueita tuhoutunutta havumetsävyöhykettä.

"Taistelussa ei ollut ikinä kyse vain yhdestä putkesta"

Ympäristönsuojelijoiden mukaan hiekkaöljyssä on mukana bitumia, mikä tekee öljyputkien vuodoista ja puhkeamisista todennäköisempiä. Haitallisen ja syövyttävän bitumin kerrotaan myös olevan vaaraksi terveydelle.

TC Energyn mukaan haudatut putkistot ovat huomattavasti turvallisempia tapoja kuljettaa öljyä kuin laivat tai junat. Kriitikoiden mukaan Keystone-putkiston jo rakennetuissa osissa oli kuitenkin kymmeniä vuotoja heti ensimmäisenä vuonna käyttöönoton jälkeen.

Aktivistien mukaan Keystone XL ei jää viimeiseksi hankkeeksi, jonka ympäristönsuojelijat kukistavat fossiilisia polttoaineita haastaessaan.

– Taistelussa Keystone XL:n pysäyttämiseksi ei ollut ikinä kyse vain yhdestä putkesta, aktivistiryhmä @350:n edustaja Kendall Mackey sanoo tiedotteessa ja alleviivaa voiton olevan viesti saastuttajille ja heidän rahoittajilleen.

– Lopettakaa fossiilisten polttoaineiden projektinne nyt, tai periksiantamaton joukkoliike pysäyttää ne teidän puolestanne.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut