Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsityöläisten määrä on kasvanut kahden vuosikymmenen hyvän kehityksen jälkeen

Lapsityöläisten määrä on kasvanut ensimmäistä kertaa kahteen vuosikymmeneen, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Koronapandemia uhkaa lisätä lapsityöläisten määrää arviolta yhdeksällä miljoonalla lapsella.

Unicefin ja Kansainvälisen työjärjestö ILOn tutkimuksen mukaan viimeiset 20 vuotta jatkunut hyvä kehitys lapsityön vähentämiseksi on pysähtynyt. Maailmassa on tällä hetkellä noin 160 miljoonaa lapsityöläistä. Viimeisen neljän vuoden aikana määrä on kasvanut 8,4 miljoonalla.

Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia lapsityövoimasta on maataloudessa, 20 prosenttia palvelualoilla ja 10 prosenttia teollisuudessa. Lapsityövoima on yleisempää poikien kuin tyttöjen keskuudessa kaikissa ikäluokissa, mutta kun otetaan huomioon tytöille kasaantuvat kotityöt, ero sukupuolten välillä pienenee.

Koronapandemian aikana monet ovat joutuneet työskentelemään kaikkein pahimpien lapsityön muotojen parissa, kuten orjuudessa, lapsisotilaina tai seksuaalisesti hyväksikäytettävinä. Pandemian aiheuttamat taloudelliset vaikeudet ja koulujen sulkemiset ovat merkinneet huonompia työolosuhteita sekä entistäkin pidempiä työpäiviä.

Erityisen vakava tilanne on Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. Lapsityövoiman määrää ovat lisänneet väestönkasvu, äärimmäinen köyhyys, toistuvat kriisit ja riittämätön sosiaaliturva. Koronapandemia vaarantaa myös kehityksen niillä alueilla, joissa lapsityövoiman vähentyminen on edistynyt.