Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paluu tulevaisuuteen -näyttelijä Michael J. Foxin säätiöltä iso lahjoitus Itä-Suomen yliopiston ja THL:n tutkimukseen

Yhdysvaltalainen Michael J. Foxin säätiö on myöntänyt 400 000 dollaria eli noin 328 000 euroa Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimushankkeelle. Tutkimuksessa selvitetään ilmansaasteille altistumisen yhteyttä Parkinsonin tautiin.

Michael J. Fox on yhdysvaltalais-kanadalainen näyttelijä, joka muistetaan parhaiten 1980-luvun Paluu tulevaisuuteen -elokuvasarjasta. Fox sairastui Parkinsonin tautiin 29-vuotiaana, ja hän on puhunut sairaudestaan avoimesti julkisuudessa. Vuonna 2000 Fox perusti säätiönsä, joka rahoittaa Parkinsonin tautiin liittyviä tutkimuksia.

Säätiön tavoitteena on löytää parantava hoito tautiin tukemalla tutkimusta, ja se on rahoittanut uraauurtavia tutkimushankkeita yli miljardilla dollarilla. Säätiö on aiemmin tehnyt lahjoituksia muun muassa Helsingin yliopiston tutkimustyöhön.

Nyt rahoitusta saaneessa suomalaisessa tutkimushankkeessa selvitetään eri ilmansaasteille altistumisen sekä lyhyt- ja pitkäaikaisaltistuksen yhteyttä Parkinsonin taudin riskiin. Ulkomaisissa tutkimuksissa on aiemmin saatu viitteitä yhteydestä kohonneeseen riskiin korkeammilla altistustasoilla, Itä-Suomen yliopisto kertoo.

Tutkimuksessa yhdistetään kansallisen Finpark-tutkimuksen (Finnish Parkinson’s Disease Study) aineisto tarkkoihin ilmansaastetietoihin yli 20 vuoden ajalta. Aineisto käsittää yli 22 000 henkilöä, joilla on todettu Parkinsonin tauti, sekä reilut 148 000 verrokkia.

Tutkimuksen toteuttavat yhteistyössä professori Anna-Maija Tolppasen tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta ja erikoistutkija Otto Hännisen ryhmä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.