Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

New Yorkin keskuspuistoon suunnitellaan jättikonserttia koronan kukistamisen kunniaksi, koronan kurittamassa Intiassa pahin alkaa hellittää

New Yorkin keskuspuistoon suunnitellaan supertähtiä vilisevää jättikonserttia elokuuksi. Konsertti huipentaa viikon, joka on täynnä erilaisia tapahtumia kaupungin koronasta vapautumisen kunniaksi, kertoi pormestari Bill de Blasio maanantaina.

Konsertin esiintyjiä ei vielä paljastettu, mutta De Blasion mukaan ohjelmiston kokoamisesta vastaa huipputuottaja Clive Davis, joka on työskennellyt muun muassa Bruce Springsteenin ja edesmenneiden Aretha Franklinin ja Whitney Houstonin kanssa.

Pormestari ei kertonut konsertin päivämäärää, mutta New York Times -lehden mukaan se pidetään 21. elokuuta.

Konsertin yli 60 000 lippua jaetaan Davisin mukaan ilmaiseksi, mutta konserttiin myydään myös VIP-lippuja.

New Yorkin asukkaista yli 63 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Valtaosa koronarajoituksista on purettu, ja loputkin tullaan purkamaan, kunhan 70 prosentin rajapyykki on saavutettu, kertoi New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo.

Delhissä ja Mumbaissa rajoituksia alettiin höllätä

Intian pääkaupungissa Delhissä ja talouden keskuksessa Mumbaissa aloitettiin maanantaina koronavirusrajoitusten asteittainen höllentäminen, kun tartuntamäärät ovat maassa laskeneet alimmilleen kahteen kuukauteen.

Kahdessa jättiläiskaupungissa sairaalat olivat huhti- ja toukokuussa täpötäysiä ja hapesta sekä muista tarvikkeista oli valtava pula. Intia kirjasi tuolloin valtavia määriä niin tartuntoja kuin viruksen aiheuttamia kuolemia, ja monissa kaupungeissa ja osavaltioissa asetettiin monenlaisia rajoituksia muun muassa liikkumiseen.

Nyt jotkin kaupat ja ostoskeskukset ovat saaneet aueta, ja Delhin metroliikenne kulkee puolikkaalla tavallisesta kapasiteetistaan. Alueilla, jossa tartuntoja on vähemmän, rajoitukset ovat löystyneet enemmän.

Pahimmillaan Delhissä kirjattiin keskimäärin 25 000 tartuntaa päivässä, kun sunnuntaina luku oli jo laskenut alle 400:aan. Mumbaissakin tartuntoja oli huhtikuussa pahimmillaan yli 11 000 päivässä, ja sunnuntaina niitä rekisteröitiin alle 800.

Sulku vei valtavan määrän työpaikkoja

Mumbai on Intian rikkaimman osavaltion Maharashtran pääkaupunki. Osavaltiossa rajoitusten hellittämistä on perusteltu tartuntamäärillä ja sairaaloiden sänkykapasiteetilla.

Yritysmaailma on ollut talouden vauhdittumisesta mielissään. Esimerkiksi Länsi-Intian hotellien ja ravintoloiden etujärjestö arvioi, että Maharashtran koronasulun aikana menetettiin yli kaksi miljoonaa alan työpaikkaa.

Asiantuntijat ovat varoitelleet, että vaikka suurissa kaupungeissa viruksen leviämistahti on rauhoittunut, maaseudulla ja etelän osavaltioissa se jatkaa leviämistään. Lisäksi kuolinluvut ovat edelleen korkeita, sillä ne seuraavat tartuntalukuja muutaman viikon jäljessä.

Toukokuussa koko Intiassa kirjattiin useina päivinä yli 400 000 uutta tartuntaa. Maanantaina luku oli hieman yli 100 000. Asiantuntijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että todellisuudessa niin tartuntojen kuin kuolleidenkin määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Espanja avautuu rokotetuille matkailijoille

Espanja avautuu kaikille koronaa vastaan rokotetuille matkailijoille maanantaista lähtien. Maassa toivotaan, että matkailun avaaminen piristäisi koronakriisissä pahasti kärsinyttä turismialaa. Matkustajamäärät laskivat viime vuoden aikana 77 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, mikä syöksi Espanjan talouden 10,8 prosentin pudotukseen.

– Espanja on turvallinen matkailukohde, vakuutti terveysministeri Carolina Darias avajaisten edellä.

Dariasin mukaan Espanja on valtaamassa takaisin maailmanlaajuisen johtoasemansa turistikohteena. Espanja on asettanut tavoitteeksi, että maahan saapuisi tämän vuoden aikana 45 miljoonaa matkailijaa. Huhtikuun loppuun mennessä tulijoita oli kuitenkin kertynyt vasta 1,8 miljoonaa.

Britannia ei poistanut Espanjaa riskimaiden listalta

Eurooppalaiset matkustajat pääsevät Espanjaan myös pikatestin avulla, jos rokotusta ei ole saatu. Tätä ennen Espanja on vaatinut alle 72 tuntia vanhaa pcr-testiä.

Espanjan avajaisille tuli kuitenkin takapakkia, kun Britannia päätti, ettei Espanjaa toistaiseksi poisteta riskimaiden listalta. Brittituristit joutuvat siten jäämään kotiin palatessaan karanteeniin ja käymään koronatestissä.

Britanniasta saapuvat turistit ovat perinteisesti olleet suurin matkailijaryhmä Espanjassa. Vuonna 2019 heitä oli yli viidennes kaikkiaan 83,5 miljoonasta Espanjaan saapuvasta matkailijasta.

Darias luonnehti Britannian päätöstä pettymykseksi. Espanjassa oli toivottu, että Britannia siirtäisi vihreälle listalleen matalan ilmaantuvuuden alueet, kuten esimerkiksi Kanariansaaret.

Espanjan matkatoimistojen liiton johtaja Jose Luis Prieto toivoi kuitenkin, että alkavana kesänä nähdään matkailualan voimakas elpyminen. Prieton mukaan matkanjärjestäjät Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa ovat viime viikkoina saaneet suuren määrän kyselyitä.

Hotellit ja ravintolat ovat avanneet ovensa uudelleen kaikilla Espanjan turistialueilla ja lentoyhtiöt ovat käynnistäneet uudelleen reittejä, jotka pandemian pahimpana aikana pantiin jäihin. Malagan kentälle odotettiin pelkästään maanantaina 20 lentoa eri puolilta Eurooppaa. Matkanjärjestäjä TUI on kuitenkin epävarman tilanteen takia perunut kaikki lentonsa Espanjaan 13. kesäkuuta asti.

Britannia aikoo tarkastella matkustustilannetta uudelleen vasta kolmen viikon kuluttua.