Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsia ei pystytä suojelemaan heidän kuviensa seksualisoimiselta verkossa, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön raportti – sosiaalisessa mediassa jaetut arkiset kuvat voidaan yhdistää seksuaaliseen materiaaliin toisella sivustolla

Pelastakaa Lapset -järjestön uuden raportin mukaan lapsia ei pystytä suojelemaan heistä otettujen arkisten kuvien seksualisoinnilta verkossa.

Lasten arkipäiväisten kuvien yhdistäminen seksuaaliseen kontekstiin voi tarkoittaa esimerkiksi Instagramissa, Tiktokissa tai Facebookissa lasten itsensä tai heidän vanhempiensa alun perin jakamien kuvien yhdistämistä aikuispornografiseen materiaaliin. Kuvat löytyvät yleensä sivustolta, jossa on avoimen seksuaalista materiaalia.

Tämän lisäksi seksuaalinen konteksti voidaan luoda esimerkiksi kirjoittamalla Youtube-videon kommentteihin ne kohdat, joissa videolla esiintyvä lapsi on tahattomasti paljastavassa tai seksuaalisesti mielletyssä asennossa. Myös videoiden katselukertojen määrät voivat paljastaa seksuaalisen tarkoituksen. Raportissa nostetaan esiin tilanteita, jossa lapsen kuvaaman videon katselumäärät riippuvat vahvasti siitä, mitä hänellä on päällään.

Tanskan Pelastakaa Lapset -järjestön saamat vihjeet osoittavat, että kuvissa, jotka liitetään netissä seksualisoivaan kontekstiin, on pääosin valkoihoisia 9−12-vuotiaita tyttöjä.

Lainsäädä nnön tulisi huomioida kuvien konteksti

Lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaisesti Pelastakaa Lapset on sitä mieltä, että arkipäiväisissä kuvissa ja videoissa olevan lapsen esittäminen seksuaaliobjektina on lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Järjestö haluaa edistää lainsäädäntöä, jossa määritettäisiin, että kuvatun kohteen lisäksi materiaalin käytön ja jakamisen konteksti vaikuttaa siihen, onko kyse seksuaaliväkivallasta.

Pelastakaa Lapset -järjestön raportin mukaan lasten arkisia kuvia seksuaalisessa kontekstissa esittävää materiaalia kuitenkin jaetaan verkossa moraalisena vaihtoehtona lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavalle kuva- ja videomateriaalille. Raportin mukaan lasten kuvien seksualisoinnin ennaltaehkäisyssä pitäisi kiinnittää huomiota myös niiden ihmisten tukemiseen, jotka eivät halua tehdä seksuaalirikoksia, vaikka heillä onkin seksuaalisia ajatuksia lapsista.