Saksassa viimeiset osavaltiovaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja – kristillisdemokraattien tappio laitaoikeistolle Saksi-Anhaltissa olisi takaisku CDU:n liittokansleriehdokkaalle Armin Laschetille

Saksan itäosassa sijaitsevassa Saksi-Anhaltissa äänestetään tänään edustajat osavaltion parlamenttiin. Aluevaalit ovat viimeiset ennen syyskuussa pidettäviä Saksan parlamentin eli liittopäivien vaaleja.

Laitaoikeistoa edustava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on mielipidekyselyiden perusteella jopa lähellä syrjäyttää kristillisdemokraatit Saksi-Anhaltin suurimman puolueen asemasta. Tämä olisi paha takaisku kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaalle Armin Laschetille.

Vaikka AfD nousisi suurimmaksi puolueeksi 2,2 miljoonan asukkaan Saksi-Anhaltissa, valtaannousua se ei puolueelle merkitse – yksikään muu puolue ei suostu tekemään yhteistyötä äärioikeistolaisena pidetyn AfD:n kanssa.

Koko Saksan alueella voimakkaasti kannatustaan lisänneet vihreät näyttävät olevan matkalla vaalivoittoon myös Saksi-Anhaltissa. Entisen Itä-Saksan alueella vihreiden kannatus on ollut vähäisempää kuin muualla maassa, missä puolue kamppailee suurimman puolueen asemasta kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta syyskuun vaalien ja lähes 16 vuotta jatkuneen valtakauden jälkeen. Vielä alkuvuodesta CDU/CSU oli Saksan ylivoimaisesti suosituin puolue, mutta kompurointi koronapandemian hoidossa ja puolueen poliitikkoja koskeneet useat skandaalit romahduttivat kannatuksen.

---

Korjattu kirjoitusvirhe klo 16.34: Toisin kuin 3. kappaleessa aiemmin luki, AfD ei ole noussut suurimmaksi puolueeksi, vaan saattaa tehdä sen näissä vaaleissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut