Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Maakuntavero etenee, luotan hallituspuolueiden sopimukseen – Purra: Uskoisin, että keskustakin vaalien jälkeen kääntyy selvemmin maakuntaveron puolelle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan maakuntavero etenee suunnitellusti ja sote-uudistuksen kanssa edetään vaiheittain.

Marin sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa torstaina, että viisi hallituspuoluetta on sopinut maakuntaverotuksen tulemisesta osaksi sote-uudistuksen kokonaisuutta.

Marinin mukaan on myös selvää, että näin isossa kokonaisuudessa asiat etenevät eritahtisesti.

– Ensin tämä sosiaali- ja terveydenhuollon iso rakenneuudistuspaketti, joka eduskunnassa on, tämä on nyt siellä käsittelyssä. Ja myöhemmin sitten näitä verotukseen liittyviä asioita voidaan tuoda päätöksentekoon. Mutta valmistelutyö on käynnissä ja hallitusohjelman mukaisesti etenemme, Marin sanoi.

Hänen mukaansa myös maakuntien tulevia tehtäviä tarkastellaan vielä myöhemmin.

– Onko sellaisia muita tehtäviä, joita maakunta voisi hoitaa tai tämä sama alue voisi hoitaa. Mutta näistä ei ole vielä päätöksiä tehty, Marin sanoi.

Saarikko: Muut tehtävät oleellinen osa verotusratkaisua

Hallituspuolueista on viime päivinä kuultu maakuntaveron kanssa etenemisestä hyvin erilaisia äänenpainoja. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat ilmoittaneet, että ne eivät hyväksy sote-uudistusta, ellei maakuntaveron käyttöönotosta ole selkeästi päätetty hallituksessa.

Keskusta taas havittelee maakunnille laajempaa tehtäväkenttää ja haluaa linkittää veroasian siihen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi politiikan toimittajille, että maakuntaveroa selvittänyt parlamentaarinen komitea piti ongelmallisena veron säätämistä pelkkien sote- ja pelastustoimen palveluiden vuoksi.

– Minusta se on aika looginen, arkijärkinen ajatus, että jos maakuntaa vahvistetaan vaikka sellaisilla tehtävillä kuin vaikka aluekehitys, sillä on enemmän edellytyksiä myös satsata asioihin, jotka vahvistavat tulopohjaa kyseisen maakunnan alueella, jotta on mitä ja mistä verottaa, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa maakunnille siirtyvät muut tehtävät ovat aivan oleellinen osa verotusratkaisua.

Hänen korosti myös, että maakuntavero on erittäin suuri uudistus ja erityisesti sitä taustaa vasten, että hallitus on sopinut, että se ei voi olla verotusta kiristävä uusi verotuksen taso.

– Tämän toteuttaminen on iso rakenteellinen muutos. Siksi oma viestini on ollut, että edetään nyt maltilla ja vaiheittain, Saarikko sanoo.

"Saarikolla paikka lähteä edistämään"

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi torstaina STT:lle, että maakuntaveron valmistelun on oltava käynnissä ja hallituksen selkeästi edistämässä sen käyttöönottoa, ennen kuin vihreät voi äänestää sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

Ohisalo patisti Saarikkoa edistämään asiaa.

– Oletan, että asia etenee, ja tietysti veroista vastaavana ministerinä Saarikolla on tässä paikka nyt lähteä edistämään sitä.

Siinä kohtaa kun valmistelu on käynnistynyt, tiedetään että valmistelu on käynnistynyt. Ja siinä kohtaa voidaan soten puolesta äänestää. Ennemmin ei voida, jos tälle asialle ei mitään tapahdu tässä, Ohisalo sanoo STT:n haastattelussa.

Vihreiden näkemys on, että maakuntavero parantaisi kustannustehokkuutta, tuottaisi alueille autonomian ja vahvistaisi demokratia-aspektia.

"Keskustakin vaalien jälkeen kääntyy selvemmin maakuntaveron puolelle"

Maakuntaverotus nousi esille myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina, kun oppositio kovisteli hallitusta. Hallituspuolueista on viime päivinä kuultu maakuntaveron kanssa etenemisestä hyvin erilaisia äänenpainoja.

– Kysynkin pääministeri Marinilta, kun hallituksella voi olla vain yksi linja, niin eihän teidän hallitus tuo eduskuntaan tällä vaalikaudella esitystä maakuntaverosta? kysyi kokoomuksen Timo Heinonen.

Pääministeri vastasi, että maakuntaverotuksen kokonaisuutta valmistellaan ja siitä on sovittu hallituspuolueiden kesken.

– Mutta on selvää, että tämä sote-uudistus viedään ensin läpi ja sitten jatketaan työtä tämän maakuntaverotuskysymyksen osalta. Tässä on vielä paljon jatkotyöstettävää, mutta kyllä hallitus on yhdessä sopinut, että sitäkin viedään eteenpäin.

Myös Saarikko vastasi, että hallitus on sitoutunut siihen, että kunhan sote-uudistuksen ensimmäinen vaihe eduskunnassa on käsitelty, valmistellaan jatkoaskelia, joihin kuuluu maakuntavero ja maakunnille siirtyvät muut mahdolliset tehtävät.

Saarikko korosti, että maakuntaveroa selvittänyt parlamentaarinen komitea totesi, ettei verotus ole yksinkertainen asia.

– Varsinkaan siksi, että hallitus on sitoutunut siihen, että kenenkään verotus ei nouse.

Perussuomalaisten Riikka Purran mukaan hallituspuolueiden välille rakennettu ristiriitatilanne muistuttaa kabareeta, jota muutama viikko sitten hallituksen kehysriihessä saatiin todistaa.

– Kuten kuultiin, maakuntaverosta on hallituspuolueiden kesken sovittu, ja kyllähän se sieltä hallitusohjelmasta löytyy. Uskoisin, että keskustakin vaalien jälkeen kääntyy selvemmin maakuntaveron puolelle. Tietenkään sitä ei voi tuoda esille nyt, sillä suomalaiset keskimäärin eivät pidä veroista, toisin kuin te, hyvä hallitus.