Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: Työllisyys ja työvoiman kysyntä pääsemässä koronakuopan yli – palvelualat tulevat vetämään työllisyyden kasvuun

Työvoiman kysyntä ja työllisyys ovat jättäneet jo koronakuopan ja ovat kääntyneet kasvuun, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) työmarkkinaennusteessaan.

– Työllisyyden kasvu tulee pääasiassa palvelualoilta, kertoo TEMin erityisasiantuntija Liisa Larja.

Monet palvelualat kuten ravitsemus- ja majoitusala sekä logistiikka ovat kärsineet pahasti koronasta. Sen sijaan informaatio- ja viestintäala on kasvanut rajusti. Todennäköisesti murjotut alat toipuvat nopeasti koronan hellittäessä rokotusten ansiosta.

Teollisuudessa työllisyys on pysynyt koronan aikana suhteellisen vakaana. Larja ei odota teollisuudelta suuria kasvulukuja tästä eteenpäinkään.

Hänen mukaansa työvoiman kysyntä on kääntymässä selvään nousuun. Samalla lisääntyvät vaikeasti täytettävissä olevat työpaikat.

– Työvoiman saatavuus tulee olemaan ongelma loppuvuotta kohti, Larja varoittaa.

TEMin ennusteen mukaan työllisyysaste nousee kuluvana vuonna 71,2 prosenttiin, ensi vuonna 71,8 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 72,2 prosenttiin. Samalla työllisyysaste ohittaa koronaa edeltäneen tason jo ensi vuonna.

Työllisyysasteen nousuun vaikuttavat talouden paraneva vire ja työikäisen väestön väheneminen. Työllisten määrän TEM odottaa nousevan yli koronaa edeltävän tason vasta vuonna 2023.

– Työllisyyden käänne tapahtuu tällä kertaa aiempia kriisejä nopeammin, Larja arvioi.

Aiemmissa kriiseissä on syntynyt paljon rakenteellista työttömyyttä. Nyt on sen sijaan runsaasti lomautettuja, jotka palaavat tilaisuuden tullen töihin. Koronan sivaltamien nuorten on myös todennäköisesti helpompi löytää töitä kuin vanhempien ikäpolvien, joiden osuus on painottunut aiemmissa kriiseissä.

Työttömien määrä supistuu jo tänä vuonna

Koronasta toipuminen näkyy työttömien määrä supistumisena jo tämän vuoden aikana, kun koronakriisistä johtuvia rajoituksia aletaan purkaa. TEMin ennusteen mukaan työttömiä työnhakijoita on tänä vuonna keskimäärin 318 000, ensi vuonna 284 000 ja seuraavana vuonna 267 000.

Työttömyysaste painuu tänä vuonna 7,7 prosenttiin, ensi vuonna 7,3 prosenttiin ja seuraavana vuonna 6,9 prosenttiin.

Pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu jatkuu kuitenkin tänä vuonna. Heidän määränsä ennustetaan saavuttavan huipputasonsa ensi vuoden alussa, minkä jälkeen määrän odotetaan lähtevän laskuun.

– Pitkäaikaistyöttömyys reagoi viiveellä, kertoo TEMin asiantuntija Juho Peltonen.

Pitkäaikaistyöttömäksi määritellään henkilö, joka on ollut vailla töitä vähintään vuoden. Koronan vuoksi työttömäksi joutuneet ovat siten siirtymässä pitkäaikaistyöttömiksi vasta näinä aikoina.

Peltonen huomauttaa, että pitkäaikaistyöttömiä tulee paljon ennustetta enemmän, jos koronapandemia jostakin syystä pitkittyy.