Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australian Melbournessa astui voimaan koronasulku, tartuntarypäs kasvanut – Meksikossa pahin vaihe saattaa olla ohi

Australiassa osassa Victorian osavaltiota astui perjantaina paikallista aikaa heti vuorokauden vaihtumisen jälkeen voimaan tiukka koronasulku. Melbournen kaupungin ja sen lähialueiden asukkaat saavat seuraavan viikon ajan poistua kotoaan vain tietyistä pakollisista syistä.

Sulku koskee noin viittä miljoonaa ihmistä. Se määrättiin torstaina sen jälkeen, kun alueella oli todettu lyhyen ajan sisällä 26 uutta koronavirustartuntaa. Nyt tartuntoja on todettu jo 39 kappaletta. Alueella on päässyt leviämään koronaviruksen Intian muunnos, jonka uskotaan tarttuneen Australiaan palanneelta matkaajalta.

– Viime päivinä olemme saaneet lisätodisteita siitä, että olemme tekemisissä erittäin tarttuvan viruskannan kanssa, sanoi osavaltion virkaa tekevä pääministeri James Merlino torstaina.

Perjantaihin mennessä osavaltiossa oli tullut tietoon arviolta 1 500 mahdollista altistumista ja lista paikoista, joissa positiivisen koronatestituloksen saaneet ovat vierailleet, oli kasvanut 130:een.

Australiassa on todettu koko pandemian aikana noin 30 000 tartuntaa, joista iso osa on todettu hotellikaranteeneissa. Asukkaista Australiassa on arviolta 25 miljoonaa.

Vasta noin kaksi prosenttia maan asukkaista on kokonaan rokotettu koronaa vastaan.

Meksikossa tilanne rauhoittumassa

Koronavirusepidemian pahin vaihe saattaa olla ohi Meksikossa, arvioivat asiantuntijat. Uudet tartuntatapaukset koronan pahoin koettelemassa maassa ovat laskeneet tasaiseen tahtiin, ja koronavirusrokotukset ovat edenneet.

Esimerkiksi vuoden 2009 flunssaepidemian vastaisia toimia johtaneen epidemiologin Alejandro Maciasin mukaan tilanne on tällä hetkellä toiveikas. Hänen mukaansa uusi, koko maata koskeva korona-aalto vaikuttaa nyt epätodennäköiseltä. Riski alueellisiin tartuntaryppäisiin ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään.

Yli 222 000 koronakuolemaa

Meksikossa on todettu epidemian aikana yli 222 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, mikä on määrällisesti neljänneksi eniten maailmassa. Maan hallinto on kuitenkin sanonut, että todellinen kuolinluku saattaa olla paljon suurempi. Tartuntoja on kirjattu noin 2,4 miljoonaa.

Tartuntaluvuissa oli nähtävissä selvä piikki tammikuussa, ja samassa kuussa kirjattiin myös suurin päiväkohtainen kuolinluku, noin 1 800. Sittemmin kirjatut virukseen liittyvät kuolemat ja sairaalaan joutuneiden määrät ovat olleet laskussa jo viikkojen ajan.

– Lukuisat ihmiset ovat jo saaneet tartunnan, ja heillä on immuniteetti, epidemiologi Macias sanoo.

Lisäksi iso osa yli 60-vuotiaista on nyt rokotettu koronaa vastaan. Toukokuussa rokotusvuoroon tulivat 50–59-vuotiaat, ja asiantuntijat ovat sanoneet, että rokoteannoksia on tulossa lisääntyvissä määrin saataville seuraavien viikkojen aikana. Maan terveysviranomainen lisäsi torstaina Johnson & Johnsonin rokotteen hätäkäyttöluvun saaneiden rokotteiden listalle.

– Vaikka rokotustahti on hidas, lisää se immuniteettia vähitellen, Macias sanoo.

Tarkoituksena on rokottaa kaikki päälle 18-vuotiaat lokakuuhun mennessä. Asukkaita Meksikossa on noin 126 miljoonaa.