YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Malin väliaikaisen johdon kiinnioton

Bah Ndaw toimi alkuviikkoon asti Malin väliaikaisena presidenttinä viime elokuun sotilasvallankaappauksen jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee vahvasti Malin väliaikaisen johdon syrjäyttämisen ja kiinnioton. Turvallisuusneuvosto onnistui poikkeuksellisesti päättämään yksimielisesti päätöslauselmasta, jossa se vaatii maan johdon turvallista, välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

Lisäksi turvallisuusneuvosto kehottaa maan puolustusvoimien ja turvallisuusjoukkojen edustajia palaamaan kasarmeilleen saman tien.

Päätöslauselmassa ei kuitenkaan mainittu mitään rangaistustoimista kuten esimerkiksi pakotteista. Turvallisuusneuvosto ei myöskään kuvaillut maan poliittista kaaosta vallankaappaukseksi.

Neuvosto ilmaisi tukevansa edelleen pyrkimyksiä palata siviilihallintoon elokuussa tehdyn vallankaappauksen jälkimainingeissa. Neuvosto kehotti niin ikään paluuta siviilijohtoiseen siirtymävaiheeseen, jonka myötä maassa on ollut muun muassa määrä järjestää vaalit 18 kuukauden aikajänteellä.

– Siirtymäajan johdon vaihtamista voimakeinoin, mukaan lukien pakotetuin irtisanoutumisin, ei voida hyväksyä, päätöslauselmassa luki.

Neuvoston mukaan kaaos haittaa terrorismin vastaisia toimia

Malin väliaikainen presidentti ja väliaikainen pääministeri jättivät aiemmin keskiviikkona tehtävänsä osana sovittelumenettelyä. Asiasta kertoi maata käytännössä hallitsevan sotilasjuntan edustaja.

Sotilaat kaappasivat parivaljakon maanantaina sotilastukikohtaan, ja tiistaina juntan johtaja Assimi Goita kertoi, että heidät oli riisuttu vallasta.

Malin väliaikainen presidentti Bah Ndaw ja väliaikainen pääministeri Moctar Ouane nimitettiin tehtäviinsä viime syyskuussa kansainvälisen paineen alla. Sotilaat olivat syösseet presidentti Ibrahim Boubacar Keitan vallasta elokuussa ja luovuttivat vallan väliaikaishallinnolle lokakuussa.

Juntan edustajan mukaan presidentin ja pääministerin vapauttamisesta sekä uuden hallituksen muodostamisesta neuvotellaan. Juntan kanssa neuvottelee Länsi-Afrikan maiden talousjärjestön Ecowasin sovittelijaryhmä.

Turvallisuusneuvosto sanoi tukevansa vahvasti Afrikan unionin ja Ecowasin sovittelupyrkimyksiä. Lisäksi neuvosto painotti sitä, miten poliittisella sekasorrolla on negatiivisia vaikutuksia terrorismin vastaisille pyrkimyksille maan sisällä.

Malin pohjoisosissa on ollut runsaasti islamistista liikehdintää, joka on levinnyt myös naapurimaihin Burkina Fasoon ja Nigeriin.

Kommentoi