Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään – äänestämisen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota

Tänä vuonna ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä eli kaksi viikkoa. Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA

STT

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Tällä kertaa ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä eli kaksi viikkoa. Ulkomailla ennakkoäänestysaika on lyhyempi ja alkaa vasta kesäkuussa.

Ennakkoäänestyspaikan voi valita, mutta varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 13.6. äänestäminen onnistuu vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä paikassa. Ennakkoäänestyspaikkojen luettelo löytyy oikeusministeriön vaalisivustolta . Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat vaihtelevat paikan ja viikonpäivän mukaan.

Äänestäessä tulee todistaa henkilöllisyys.

Oikeusministeriö huomauttaa, että ennakkoäänestyspaikoilla on tyypillisesti ruuhkia viimeisenä iltana. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja voi äänestää ulkona. Luettelo näistäkin paikoista löytyy oikeusministeriön sivuilta.

Uusien valtuustojen toimikausi alkaa elokuun alussa.

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 900 esimerkiksi kirjastoissa, kauppakeskuksissa, kunnantaloilla ja oppilaitoksissa. Eräissä kunnissa on myös liikkuvia äänestyspaikkoja.

– Vallitsevan koronatilanteen vuoksi monet kunnat ovat ottaneet käyttöön ulkoäänestyspaikkoja turvallisen äänestämisen mahdollistamiseksi. Tämä selittää osaltaan äänestyspaikkojen määrän nousua, toteaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom tiedotteessa.

Ulkoäänestyspaikkoja erilaisin järjestelyin on tarjolla esimerkiksi Helsingissä Töölön kisahallilla Olympiastadionin kupeessa, Tampereella eri kauppakeskusten yhteydessä, Kuopiossa kaupungintalolla, Oulun teatterilla, Turussa Yliopistonmäellä ja Lahdessa Urheilu- ja messukeskuksella.

Turvallisesti äänestämään

Äänestyspaikoilla noudatetaan koronaturvallisuusohjeita eli vähintään kahden metrin turvavälejä ja maskisuositusta. Lisäksi tarjolla on käsidesiä, jota äänestäjien toivotaan käyttävän sekä äänestyspaikalle saavuttaessa että sieltä lähdettäessä. Oikeusministeriö kertoo, että vaalivirkailijat puhdistavat äänestyspaikkojen pintoja säännöllisesti. Äänestäjä voi halutessaan tuoda mukanaan oman kynän.

Hengitystieoireisille tai karanteenissa oleville on erityisjärjestelyitä, joista saa tietoja oman kunnan keskusvaalilautakunnalta.

Vaalipalveluneuvontanumerot ovat 0800 9 4770 (suomenkielinen numero) ja 0800 9 4771 (ruotsinkielinen numero). Vaalien Whatsapp-viestipalvelun numero on 050 438 8730.

Kuntavaalien äänioikeutettuja ovat viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty