Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intiassa jo yli 300 000 koronakuolemaa

Intiassa koronakuolemien määrä on ylittänyt 300 000:n rajan. Intia on kolmas synkän rajapyykin ylittänyt maa Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen.

Intiassa on rekisteröity yli 26,7 miljoonaa koronatartuntaa. Maan terveydenhuollon kantokyky on jo pitkään ollut romahtamispisteessä.

Pientä toivoa tilanteen paranemisesta on, sillä tartuntojen määrä monissa suurissa kaupungeissa, kuten Delhissä ja Mumbaissa, on kääntynyt laskuun koronasulkujen käyttöönoton myötä.

– Kuolemantapausten määrä laahaa aina jäljessä tartuntoihin verrattuna. Nyt tartunnan saaneista osa joutuu sairaalaan ja pieni osa heistä tulee kuolemaan, mutta se tapahtuu vasta myöhemmin, muistutti Ashokan yliopiston professori Gautam Menon.

Intian rekisteröityjä koronakuolemien ja koronatartuntojen määriä pidetään yleisesti aivan liian alhaisina todellisiin lukuihin verrattuna.

– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että koronakuolemien määrä on liian alhainen, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon? Onko luku ollut koko ajan liian pieni, vai onko raportoimattomien tapausten määrä vain kasvanut viime viikkojen ja kuukauden aikana, Menon pohti.

Japanissa avattiin kaksi suurta rokotuskeskusta

Japanissa avattiin maanantaina ensimmäiset massarokotuskeskukset koronarokotuksia varten. Tokioon ja Osakaan avatuissa keskuksissa on määrä rokottaa tuhansia ihmisiä joka päivä.

Japanin rokotustahti on ollut tähän asti varsin verkkainen. Vain parisen prosenttia väestöstä on saanut rokotteen, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotettuja on liki 40 prosenttia ja Ranskassa 15 prosenttia.

Rokotukset massarokotuskeskuksissakin alkavat riskiryhmistä.

– Tämä on mahtavaa, nyt voin olla rauhallinen. Pitkään, puolitoista vuotta, olen tuntenut itseni hermostuneeksi ja jännittyneeksi, sanoi Hideo Ishikawa, 73.

Japanin kesäolympialaisiin on aikaa vain pari kuukautta. Kisojen järjestäjien mukaan ne voidaan viedä läpi turvallisesti koronaviruspandemiasta huolimatta.

Tokion rokotuskeskuksessa on määrä antaa 10 000 rokotusta päivässä ja Osakassa 5 000 rokotusta päivässä.

Japani käyttää Pfizerin ja Modernan rokotteita. Myös Astra Zenecan rokote on hyväksytty käyttöön Japanissa, mutta toistaiseksi sen käyttöönottoa on siirretty veritulppariskin vuoksi.

WHO:n johtaja vaatii: Kymmenelle prosentille maailman ihmisistä koronarokote syyskuuhun mennessä

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja haluaa, että vähintään kymmenen prosenttia maailman kaikkien maiden kansalaisista on saanut koronarokotteen syyskuuhun mennessä.

Tedros Adhanom Ghebreyesus on aikaisemmin syyttänyt rikkaita maita koronarokotteiden rohmuamisesta köyhien maiden kustannuksella.