Yli 16-vuotiaat on näillä näkymin rokotettu heinäkuun loppuun mennessä, kertoo THL – uusia koronatartuntoja raportoitu 259

THL:n johtaja Mika Salminen koronavirustilanteen tiedotustilaisuudessa tänään. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Kaikki halukkaat 16 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa heinäkuun loppuun mennessä, uskoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Tavoite siitä, että kaikilla aikuisilla on mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos heinäkuun loppuun mennessä, näyttää realistiselta, Salminen sanoi.

Koko maassa 70 vuotta täyttäneistä jo yhdeksän kymmenestä on saanut yhden rokoteannoksen, ja kaikista yli 16-vuotiaista liki puolet. Kaikkiaan vähintään yhden piikin saaneita on maassa yli 2,2 miljoonaa ihmistä, eli noin 40 prosenttia väestöstä.

Nykyinen rokotusten taso ei vielä sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan riitä epidemian hiipumiseen.

– Epidemia kyllä hiipuu silloin kuin rokotuskattavuus on riittävä. Me olemme Suomessa menossa hyvää vauhtia menossa sitä kohti, mutta emme vielä siellä ole.

Epidemia on edelleen vahvasti läsnä Etelä- ja Lounais-Suomessa, mutta myös muualla on nähty reippaita nousuja. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jonka tartuntaluku ampaisi syöksyyn yhdeltä vappubrunssilta lähteneestä tartuntaketjusta. Toiseksi korkein tartuntaluku on Päijät-Hämeessä, jossa virus on levinnyt keskussairaalassa ja päässyt myös kuntoutussairaalaan. Esimerkiksi kiireetöntä leikkaushoitoa on ajettu alas ja Päijät-Hämeen hyvinvointyhtymä luonnehtii tilannetta vakavaksi.

– Tällaisiin takaiskuihin on yhä varsin iso mahdollisuus. Kunnissa ja sairaanhoitopiireissä ja väestössä on hyvä muistaa, että tilanne ei ole vielä ohi, varovaisuuteen on yhä tarvetta, Salminen sanoi.

Intian virusmuunnosta yli kymmenessä tapauksessa

Suomessa on Salmisen mukaan tavattu toistakymmentä koronatapausta, jossa on ollut kyse niin kutsutusta Intian virusmuunnoksesta. Tarkkaa tietoa määrästä ei vielä ole.

– Täytyy muistaa, että virusmuunnokset ovat läsnä kaikkialla Suomessa ja vaikka niihin nämä suositukset ja rajoitukset tepsivät, niiden tartuttavuus on suurempi, Voipio-Pulkki sanoo.

Kolmannen aallon jälkeen epidemia laski jyrkästi, mutta nyt epidemia on pysähtynyt paikoilleen. Tartuntamäärä vastaa Voipio-Pulkin mukaan suunnilleen viime lokakuuta.

– Pitkäkään rauhallinen jakso ei takaa sitä, etteikö voisi syntyä voimakas ja suuri tartuntarypäs. Yksityistilaisuudet ja juhlat ovat olleet aika usein näiden ryppäiden takana, Voipio-Pulkki Sanoi.

Kevään perhejuhlien, kuten esimerkiksi tulevien valmistujaisten ja ylioppilasjuhlien järjestämisestä on tulossa erillinen ohje opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Suomessa raportoittiin torstaina 259 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 866 tartuntaa, mikä on 159 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Sairaalahoidossa virukseen liittyvän taudin vuoksi oli torstaina 135 ihmistä. Tehohoidossa on 28 ihmistä.

Alueellisia epidemioita ryöpsähtänyt

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se oli keskiviikon tietojen perusteella yli 160, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se oli yli 110. Keski-Pohjanmaalla tartuntojen määrät nousivat nopeasti nollasta korkeiksi.

– Tällaisiin takaiskuihin on yhä varsin iso mahdollisuus. Kunnissa ja sairaanhoitopiireissä ja väestössä on hyvä muistaa, että tilanne ei ole vielä ohi, varovaisuuteen on yhä tarvetta, Salminen sanoi.

– Viime päivinä on nähty sekä perusterveydenhoidossa että erikoissairaanhoidossa merkittävää nousua koronaviruksesta johtuvan sairaalahoidon tarpeessa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hänen mukaansa osa noususta selittyy kirjauskäytäntöjen muutoksilla, mutta tällä hetkellä lukuja nostavat myös useat laitosepidemiat. Voipio-Pulkin mukaan tämä on asia, johon nyt tulisi kiinnittää erityisesti huomiota.

Kanta-Hämeessäkin palattu leviämisvaiheeseen

Päijät-Hämeen alueen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote on kertonut, että Päijät-Hämeen keskussairaalan sisätautiosastolla on todettu koronaepidemia. Tartunta oli keskiviikkona varmistunut kahdella potilaalla ja yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kerrottiin tällä viikolla palanneen koronan leviämisvaiheeseen. Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilta ja Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastolta lähteneet erilliset tartuntaketjut ovat aiheuttaneet laajoja karanteeneja terveydenhuollon henkilöstölle. Epidemia on johtanut useiden osastojen sulkemiseen erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Kiireettömiä leikkauksia on peruttu tilanteen vuoksi ja terveydenhoitohenkilöstön ja potilaiden seulontatesteissä on löydetty tartuntoja, jotka aiheuttavat karanteeneja.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenpsykiatrian osasto ja sairaalakoulu suljettiin keskiviikosta lähtien ainakin kahdeksi viikoksi. Kanta-Hämeen keskussairaala tiedotti, että noin puolet sairaalahoidossa olleista tartunnan saaneista potilaista oli rokotettu yhdellä koronarokotteella, mikä vastaa yhden piikin antamaa noin 50 prosentin rokotussuojaa.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa todettu koronaepidemia levinnyt kuntoutussairaala Jalmariin

Päijät-Hämeen keskussairaalassa todettu koronaepidemia on levinnyt kuntoutussairaala Jalmariin, jossa on toistaiseksi todettu yksi tartunta. Sekä yksi Jalmarin että yksi keskussairaalan vuodeosasto on suljettu uusilta potilailta koronatilanteen takia, tiedottaa alueen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote.

Teho-osastojen paikkamäärää on lisätty. Tilanne on Päijät-Soten mukaan sairaaloiden toiminnan kannalta vakava.

Sairaalan kiireetön leikkaustoiminta on tällä hetkellä mahdollisimman vähäistä, jotta kiireellinen ja päivystystoiminta voidaan turvata. Kiireettömät leikkaukset siirtyvät myöhemmäksi.

– Olemme nyt valitettavasti joutuneet siirtämään samalla potilaalle suunniteltuja toimenpideaikoja jopa toistuvasti, sanoo hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen tiedotteessa.

30–30-vuotiaiden osuus koronatartunnoista korostuu, sillä joka viides alueella todettu tartunta on tässä ikäryhmässä. Päijät-Soten mukaan vältettävissä olevat tartunnat tulevat etenkin vapaa-ajalla.

– Elämme nyt kesää ajatellen kriittistä vaihetta. Vielä on mahdollista saada pelastettua keski- ja loppukesää, sanoo Nieminen.

Pk-seudun rajoituksiin ehdotetaan helpotuksia kesäkuun alusta

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksiin ehdotetaan helpotuksia kesäkuun alusta alkaen.

Seudun koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaan kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien sisätiloissa saisi pääkaupunkiseudulla kokoontua kymmenen ihmistä ja ulkotiloissa 50 ihmistä. Edellytyksenä on muun muassa se, että kahden metrin turvaväli pystytään takaamaan henkilöiden ja seurueiden välillä.

Myös kuntien asiakaspalvelutiloja pyritään avaamaan kesäkuun alusta, jos epidemiatilanne ei pahene. Palveluihin kuuluu muun muassa erilaisia vapaa-ajan ja kulttuurin tiloja kuten museoita, kirjastoja ja uimahalleja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tekemistään päätöksistä ensi viikolla.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty