Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

USA:n lähettiläs sukkuloi sovittelemassa Israelissa ja Länsirannalla

Yhdysvaltain lähettiläs Hady Amr yrittää sovitella Israelin ja palestiinalaisten välejä. Amrin on uutistoimisto AFP:n mukaan määrä tänään tavata ensin Israelin johtoa Jerusalemissa. Jerusalemista hänen on tarkoitus matkata Länsirannalle tapaamaan palestiinalaisten edustajia.

Länsirannan alueella kuoli eilisissä yhteenotoissa toistakymmentä palestiinalaista.

Tätäkin pahempaa on ollut tuho Gazan kaistaleella, jonka pommittamista Israel on jatkanut tämänkin vuorokauden puolella. Israelin tekemissä iskuissa on kuollut maanantaista lähtien yhteensä yli 130 ihmistä. Heidän joukossaan on kolmisenkymmentä lasta, AFP uutisoi. Haavoittuneita on tuoreimpien tietojen mukaan noin 950.

Uhrien joukossa on palestiinalaislähteiden mukaan yhden perheen kymmenen jäsentä: kaksi naista ja kahdeksan lasta. Perhe kuoli kolmikerroksien rakennuksen romahdettua pommituksessa.

Gazan aluetta hallitseva Hamas on puolestaan jatkanut rakettien ampumista Israelia kohti. Ashdodiin osunut raketti osui Times of Israelin mukaan polttoainevarastoon ja aiheutti valtavan tulipallon.

Israelilaisia on kuollut tähän mennessä yhdeksän, joista yksi oli lapsi. Haavoittuneita on noin 560.

Maanantain jälkeen Gazasta on ammuttu Israelia kohti yli 2 000 rakettia. Israel on puolestaan tehnyt iskuja lähes 800 kohteeseen. Perjantaina maan asevoimat teki muun muassa mittavan iskun Hamasin tunneliverkostoon, joka oli kaivettu siviilialueiden alle.

YK:n mukaan 10 000 gazalaista on paennut kodeistaan Israelin rajan lähistöltä, koska he pelkäävät Israelin ryhtyvän maahyökkäykseen. YK:n edustaja kertoo heidän majoittuneen kouluihin, moskeijoihin ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa on tarjolla vain rajoitetusti vettä ja ruokaa ja hygieniasta on vaikea pitää kiinni.

Diplomaatti: Tulitauko ehkä jo lähipäivinä

Tulitauko saattaa olla tuloillaan jo lähipäivinä, kertoo tulitaukoneuvottelupyrkimyksiä tunteva diplomaattilähde T imes of Israel -lehdelle.

Hän kertoo arvion perustuvan muun muassa kokemukseen aiemmista tulitaukoneuvotteluista edellisten väkivaltaisuuksien päättämiseksi. Neuvottelijat uskovat diplomaatin mukaan, että Israelin kovat pommitukset torstaina ja perjantaina voivat viitata siihen, että maa tekee viimeisiä iskujaan ennen kuin se suostuu lopettamaan taistelut.

Times of Israelin mukaan Hamasin poliittinen johtaja Khaled Mashaal kertoi perjantaina turkkilaiselle uutistoimistolle, että Hamas olisi valmis tulitaukoon, muttei ole saanut vastausta Israelilta. Mashaalin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä olisivat osallisina neuvotteluissa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut välitöntä tulitaukoa sekä Israelilta että Hamasilta.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää sunnuntaina virtuaalisen kokouksen kriisin vuoksi. Kokousta oli alun perin kaavailtu perjantaiksi, mutta Yhdysvallat torppasi sen.

Siviilit tarttuivat aseisiin Sheikh Jarrahissa

Israelissa on nähty monessa paikassa arabi- ja juutalaisväestön välisiä väkivaltaisuuksia. Yhteenottojen lisäksi tuleen on tuikattu niin synagogia kuin moskeijoitakin.

Poliisin mukaan tällä viikolla on pidätetty yli 750 ihmistä.

Times of Israel kertoo Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahin kaupunginosassa kuvatusta videosta , jolla näkyy, kuinka äärioikeistoon kuuluvat juutalaisväestön edustajat ampuvat tuliaseilla kiviä ja ilotulitteita heitteleviä palestiinalaisia kohti. Lehti arvioi, että siviilien tarttuminen aseisiin olisi aiempaa kovempi kärjistyminen tilanteessa.

Viimeaikaisen tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Sheikh Jarrahissa. YK:n ja EU:n mukaan tällaiset häädöt, talojen ja muun omaisuuden tuhoaminen sekä siirtokuntarakentaminen ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Jännitteet kasvaneet myös muilla rajoilla

Jännitteet ovat kasvaneet myös Israelin pohjoisosissa. Israelin armeija kertoi ampuneensa perjantaina varoituslaukauksia Libanonin alueelta Israeliin tulleita mellakoitsijoita kohti ja saaneen heidät palaamaan takaisin rajan toiselle puolen.

Israelin arkkivihollinen, Iran-myönteinen shiiajärjestö Hizbollah kertoo Israelin luotien tappaneen järjestön 21-vuotiaan jäsenen.

Myöhemmin Syyriasta ammuttiin Israelia kohti kolme rakettia. Hizbollah toimii myös Syyriassa, mutta tapahtumien välillä ei ole vahvistettu olevan yhteyttä.