Britanniassa suositellaan alle 40-vuotialle muita kuin Astra Zenecan rokotteita

Britanniassa suositellaan antamaan alle 40-vuotialle muiden valmistajien kuin Astra Zenecan koronarokotteita. Maan rokotusohjelmaa valvova komitea antoi suosituksen perjantaina ja kutsui sitä varotoimeksi.

Komitea oli arvioinut rokotteen yhteyksiä kohonneeseen veritulppariskiin nuoremmissa ikäluokissa. Komitean mukaan vaihtoehtoisia rokotteita tulee käyttää, kunhan se ei aiheuta merkittävää viivästystä rokottamiseen.

Komitean mukaan linjauksen tarkoituksena on lisätä luottamusta rokotteisiin osoittamalla, että turvallisuus on tärkeä prioriteetti.

Viranomaisten mukaan Astra Zenecan rokotteen hyödyt ylittävät haitat.

Australian rajat pysynevät kiinni 2022 loppuun

Australian rajat pysyvät todennäköisesti kiinni ulkomaalaisille loppuvuoteen 2022 asti, maan kauppa- ja turismiministeri Dan Tehan sanoi perjantaina.

Maaliskuusta 2020 lähtien ulkomaan kansalainen on päässyt Australiaan vain poikkeusluvalla, joiden saaminen on vaikeaa. Australialaiset eivät myöskään ole saaneet lähteä kotimaastaan.

Ministeri Tehanin mukaan on hyvin vaikeaa arvioida, milloin rajat voitaisiin taas avata.

– Paras arvaukseni on, että ensi vuoden puolivälissä tai vuoden toisella puoliskolla, Tehan sanoi Sky Newsille.

Ministerin mukaan Intian vakava koronatilanne osoittaa, että Australian tiukalle rajavalvonnalle on edelleen tarvetta viruksen torjumiseksi.

Tällä hetkellä Australiaan palaavien kansalaisten ja harvojen poikkeusluvan saavien ulkomaalaisten tulee olla maahan saapuessaan 14 päivää tiukasti valvotussa hotellikaranteenissa.

Alle 30 000 tartuntaa

Australia on tiukan rajavalvonnan avulla pitänyt koronaviruksen hyvin kurissa. 25 miljoonan asukkaan maassa on todettu pandemian aikana reilut 29 800 tartuntaa, joista merkittävä osa hotellikaranteenissa olevilla. Kuolemantapauksia on kirjattu 910.

Pandemia ja rajojen sulkeminen on ollut kova isku Australian matkailualalle, jonka liikevaihto on normaalisti kymmeniä miljardeja euroja vuodessa. Ennen pandemiaa Australiassa kävi joka kuukausi noin miljoona ihmistä, kun vastaava luku on nyt noin 7 000.

Australian ja niin ikään pandemiasta vähällä selvinneen Uuden-Seelannin välille avattiin hiljattain matkustuskupla, joka on toiminut vaihtelevasti. Kupla on välillä jouduttu purkamaan paikallisesti, kun joissakin kaupungeissa on havaittu koronatartuntoja.

Hallitus toivoo, että tulevaisuudessa voidaan perustaa lisää matkustuskuplia. Se kuitenkin riippuu yleisen tautitilanteen kehityksestä.

Rokottaminen on Australiassa vasta aluillaan. Rokoteannoksia on annettu tähän mennessä 2,5 miljoonaa.

Saksan terveysministeri: Kolmas korona-aalto näyttää taittuneen

Saksan kolmas koronavirusaalto näyttää taittuneen, maan terveysministeri Jens Spahn arvioi perjantaina.

Kolmas aalto alkoi maaliskuussa, kun tartunnat lähtivät Saksassa uudestaan nousuun etenkin viruksen brittimuunnoksen vetämänä. Uusien tartuntojen määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun viimeisen viikon aikana. Päivittäisiä tartuntoja on ollut viimeisen viikon aikana keskimäärin reilut 15 000, kun vielä viime viikolla lukema oli yli 20 000.

– Tartuntaluvut laskevat taas, mutta olemme silti yhä korkealla tasolla. Lukemat eivät laske kaikkialla samalla tahdilla, mutta ne laskevat kuitenkin, Spahn sanoi.

Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku edellisen seitsemän päivän ajalta on 125,7 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Nykysääntöjen mukaan niillä Saksan alueilla, joilla ilmaantuvuusluku laskee alle sadan, voidaan luopua joistakin rajoitustoimista.

Spahn kuitenkin varoitti, että rajoitusten liian nopea purkaminen vain auttaisi virusta leviämään.

– Tässä pandemian vaiheessa emme halua pelata uhkapeliä niillä tuloksilla, joita olemme saavuttaneet.

Rokotettujen elämä helpottuu

Saksan parlamentin ylähuone hyväksyi perjantaina lain, joka poistaa koronarajoituksia molemmat rokoteannokset saaneilta ihmisiltä. Rokotettujen ja taudin sairastaneiden ei tarvitse lauantaista lähtien noudattaa rajoituksia esimerkiksi liikkumisen tai ihmisten tapaamisen suhteen.

Viranomaiset myöntävät, että on erittäin vaikea valvoa, että vain rokotetut lakkaisivat noudattamasta rajoituksia. Lakia on kuitenkin perusteltu sillä, että perusoikeuksia voi rajoittaa vain jos sille on painavat perusteet, ja rokotettujen kohdalla näin ei enää ole.

Saksassa on pandemian aikana todettu yli 3,4 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 84 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Kuolemantapauksia raportoidaan edelleen noin 200 päivässä, mikä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin toisen tartunta-aallon aikana joulu-tammikuussa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että merkittävä osa riskiryhmistä on jo rokotettu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut