Suojelupoliisin ylietsivää vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta, tiedottaa Syyttäjälaitos. Rikosepäilyn mukaan ylietsivä olisi muun muassa tehnyt turvallisuusselvityslakiin perustuvia virkatoimia esteellisenä.
Syyttäjälaitoksen mukaan virkatoimet olivat kohdistuneet yhtiöön, jonka osalta Säteilyturvakeskus oli tehnyt suojelupoliisille yritysturvallisuusselvitystä koskevan hakemuksen. Kyseessä olevan yhtiön työntekijän epäillään auttaneen ylietsivää virkarikoksen tekemisessä.
Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö vahvistaa STT:lle, että ylietsivän epäillään olleen esteellinen Fennovoimaan liittyvässä turvallisuusselvitysasiassa. Avunannosta rikoksiin epäilty työntekijä on Männikön mukaan Fennovoiman nyt jo entinen työntekijä.
Ylietsivän on lisäksi epäilty käyttäneen suojelupoliisin tietojärjestelmää vastoin säännöksiä. Syyttäjälaitoksen mukaan hänen hallustaan myös takavarikoitiin patruunoita ja vanha toimimaton ase, joille ei ollut lupaa.
Syyttäjälaitos kertoo, että avunantajaksi epäillyn työntekijän osalta syyte on päätetty jättää nostamatta osittain näytön puuttumisen ja osittain teon vähäisyyden perusteella.
Ylietsivä oli mukana turvallisuusalan yrityksessä
Suojelupoliisi kertoo sähköpostilla STT:lle saaneensa vihjeen ylietsivän mahdollisista yritystoimintaan liittyvistä väärinkäytöksistä. Vihjeen saatuaan suojelupoliisin johto ilmoitti asiasta valtakunnansyyttäjän toimistoon, joka vastaa poliisirikosten tutkinnasta.
– Suojelupoliisi toimi välittömästi saatuaan tiedon asiasta. Suojelupoliisissa on kaikenlaisille väärinkäytöksille nollatoleranssi. On täysin selvää, ettei supon virkamiehillä voi olla yritystoimintaa, joka liittyy virkatoimiin, kirjoittaa suojelupoliisi sähköpostissaan.
Suojelupoliisi kertoi aiemmin epäilyksen esteellisyydestä syntyneen siitä, että ylietsivä on ollut samaan aikaan mukana turvallisuusalan yrityksessä, joka on myynyt palveluita tarkastuksen kohteena olleelle yritykselle. Ylietsivä ei ollut hakenut sivutoimilupaa.
Ylietsivä on ollut pidätettynä virastaan tutkinnan alusta lähtien. Suojelupoliisin mukaan lopullinen virkamiesoikeudellinen arvio tehdään vasta sen jälkeen, kun asiasta on lainvoimainen tuomio.