Hallitus jatkaa puoliväliriihen neuvotteluja – ratkaisuista odotetaan tietoa tänään

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat eilen, että pääkohdista on päästy sopuun ja hallitus pystyy jatkamaan työtään tilanteen kriisiytymisen jälkeen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen on määrä tänään jatkaa runsaan viikon kestäneitä kehysneuvottelujaan. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat eilen, että pääkohdista on päästy sopuun ja hallitus pystyy jatkamaan työtään tilanteen kriisiytymisen jälkeen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi samalla, että tavoitteena on saada ratkaisut valmiiksi tänään.

STT:n tietojen mukaan hallituspuolueet ovat sopineet, että ensi vuonna menokehys ylittyy 900 miljoonalla eurolla koronakriisin aiheuttamien lisäkulujen takia. Vuonna 2023 ylitys olisi 500 miljoonaa. Tällä ylityksellä kompensoitaisiin muun muassa Veikkauksen alentuneita tuottoja edunsaajille ja edistettäisiin teollisuuden sähköistymistä.

Vuonna 2023 täytyisi lisäksi tehdä noin 370 miljoonan euron sopeutustoimet. Se edellyttää budjetin uudelleenkohdennuksia, joita voi leikkauksiksikin kutsua. Näitä keinoja etsittiin vielä myöhään eilisiltana. Valtiovarainministeriö on antanut jo viikkoja sitten ministeriöille pohjaesityksen, jossa on erilaisia ehdotuksia.

Menosopeutuksista osa olisi veronkorotuksia, jotka vahvistavat julkista taloutta 100–150 miljoonalla eurolla. Oletettavasti menoja lisäävät veroratkaisut päätetään vasta syksyn budjettiriihen yhteydessä. Yritysten verotusta tuskin kiristetään.

Hallitus tavoittelee sopuratkaisussaan STT:n tietojen mukaan 75 prosentin työllisyysastetta ja velkasuhteen kasvun taittumista vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Kommentoi