Koiria surkeissa oloissa pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen ja 10 vuoden eläintenpitokieltoon – "Koirat olleet turkiltaan takkuisia ja osin ulosteen tahrimia"

Naisen asunnosta löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa, jotka jouduttiin kaikki lopettamaan. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Johanna Latvala / STT

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut naisen 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja salakuljetuksesta. Helsinkiläisnainen määrättiin eläintenpitokieltoon huhtikuun loppupuolelle 2031 asti. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään kaikki tuomion antohetkellä omistamansa eläimet.

Nainen on tuomittu jo kerran aiemmin eläintenpitokieltoon.

Poliisin ja valvontaeläinlääkärin tekemässä tarkastuksessa naisen asunnosta Itä-Helsingistä löytyi 26 koiraa, jotka olivat niin huonossa kunnossa, että ne piti lopettaa. Neljä koirista jouduttiin lopettamaan heti.

Käräjäoikeuden mukaan koirat olivat eläimille soveltumattomassa pitopaikassa ja liian ahtaissa oloissa.

– Asunnossa on ollut voimakas koirien eritteiden haju, mikä käräjäoikeuden arvion mukaan kertoo siitä, että koirat ovat tehneet pääasiassa tarpeensa sisätiloihin, eikä vastaaja ollut korjannut eikä puhdistanut virtsaa ja ulostetta pois, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että pitopaikan olosuhteet vaaransivat koirien terveyden, altistivat ne sairauksille ja aiheuttivat niille tarpeetonta kärsimystä.

Koirilla oli sairauksia

Käräjäoikeuden mukaan myöskään koirien ruokinnasta ja hyvinvoinnista ei ole huolehdittu riittävästi. Kaikki koirat olivat laihoja, osa jopa nälkiintyneen laihoja. Koirilla oli irtoamattomia maitohampaita, mikä aiheutti suuhun tulehdusta ja leuan ahtautta, mistä puolestaan on seurannut kipua.

– Koirat ovat olleet valtaosaltaan turkiltaan takkuisia ja osin ulosteen tahrimia, mistä on aiheutunut iho-oireita. Koirilla on ollut myös sairauksia, kuten korva- ja silmätulehdusta, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että koiria on ollut liian paljon, eikä nainen ole pystynyt huolehtimaan niiden hyvinvoinnista. Se ei pitänyt uskottavana naisen kertomusta siitä, että olosuhteet asunnolla olisivat olleet vain väliaikaisesti sellaiset, mitä todisteista ilmeni.

– Suuren koiramäärän, koirien surkeiden olojen vuoksi ja koska niiden hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen on laiminlyöty käräjäoikeuden arvion mukaan törkeällä tavalla, eläinsuojelurikosta on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, tuomiossa sanotaan.

Tarvittavia asiakirjoja ei ollut

Käräjäoikeuden mukaan nainen kiersi tuontisäännöksiä, kun hän toi lyhyessä ajassa koiria pienissä ryhmissä Virosta Suomeen. Käräjäoikeuden mukaan nainen toi koirat Suomeen myyntitarkoituksessa.

– Käräjäoikeus ei pidä uskottavana, että kaikki koirat olisi tarkoitettu vastaajan lemmikeiksi, koska ne ovat kaikki pentuja tai nuoria, jotka on helpompi saada myydyksi kuin täysi-ikäiset koirat, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Oikeuden mukaan koirat ovat alkuperältään suurimmalta osin Venäjältä, mutta myös Valko-Venäjältä. Käräjäoikeus katsoi, että valtaosin Euroopan unionin ulkopuolelta tuoduilla koirilla ei ollut tarvittavia asiakirjoja, eikä niille tehty rajaeläinlääkärin tarkastuksia. Myöskään EU:n sisältä tuoduilla koirilla ei ollut kaupalliseen tarkoitukseen vaadittavia asiakirjoja.

– Vastaaja on laiminlyönyt hänelle kuuluvan velvollisuuden huolehtia tuontia varten tehtävien asiakirjojen hankinnasta ja ilmoitusten tekemisestä sekä eläinten tarkastamisesta, käräjäoikeus toteaa.

Nainen kiisti menetelleensä törkeästi, mutta myönsi syyllistyneensä perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen. Hän myönsi, että koirien pito-oloissa oli ongelmia, mutta kertoi ruokkineensa ja ulkoiluttaneensa koiria. Hän kiisti syyllistyneensä salakuljetukseen.

Kommentoi